Premier League - preview 28. kola

26.02.2019, 08:27, aktualizováno 27.02.2019, 08:49
Previews
Šlágrem vloženého kola je bezesporu duel Chelsea s Tottenhamem. Dokáží se Blues oklepat z porážky v ligovém poháru a ostudy, kterou způsobil brankář Kepa? V dostizích na čele pokračují Liverpool a Manchester City, které čekají domácí zápasy s Watfordem, respektive West Hamem. Čtvrtý Arsenal hostí Bournemouth a Manchester United se pokusí uspět na půdě Crystal Palace. Důležitý duel sehrají ve spodních patrech Southampton a Fulham.
Arsenal FC - AFC Bournemouth  (středa 20:45)
Neúprosně nabitý program Premier League pokračuje vloženým kolem, v němž má Arsenal velkou příležitost pojistit si klíčové čtvrté místo v tabulce, neboť na Emirates Stadium vyzve zraněními sužovaný Bournemouth. Kanonýři se sice rovněž potýkají s početnou marodkou, ovšem Unai Emery má k dispozici přece jen ostřílenější širší kádr než jeho protějšek Eddie Howe.

Díky remíze Manchesteru United s Liverpoolem a vynechaném kolu londýnské Chelsea kvůli finále Ligového poháru se Arsenalu podařilo o víkendu poskočit na čtvrté místo před oba zmíněné kluby, a to s šestibodovým odstupem od třetího Tottenhamu, který na svého severolondýnského rivala čeká ve Wembley hned v nadcházejícím kole. O to důležitější je pro Emeryho družinu udržet aktuální vítěznou formu a nepřipustit ztrátu před obzvláště těžkým duelem.

Vzhledem k tomu, že domácí čeká třetí zápas v rozmezí sedmi dní, lze očekávat obměnu základní jedenáctky, do níž by měl nakouknout víkendový náhradník Piérre-Emerick Aubameyang či Ainsley Maitland-Niles, jenž se až nečekaně dlouho zotavuje po nemoci. Při pravděpodobné absenci Stephana Lichtsteinera, který si přivodil zranění v předcházejícím zápase se Southamptonem, bude služeb mladého univerzála obzvláště třeba, jinak na postu pravého beka bude muset zaskočit Shkodran Mustafi. Mimo hru nejspíše bude i Alex Iwobi, jehož o víkendu potkalo rovněž zranění, a to kotníku.

Hosté jsou na tom však s absentéry ještě hůře. Chybět budou ve středu Steve Cook, Junior Stanislas, David Brooks, nejlepší střelec Callum Wilson a kvůli deseti žlutým kartám také rekordní klubová posila Jeferson Lerma. Když k tomu připočteme prachbídnou bilanci Cherries na hřištích soupeřů, kde již osmkrát za sebou prohráli a pokaždé inkasovali alespoň dvakrát, bude Arsenal jasným favoritem. Právě špatné výsledky venku mají hlavní podíl na aktuálním dvanáctém místě, na které již s pouhým tříbodovým odstupem doráží rozjetý Newcastle. Střed pole však v Anglii i nadále zůstává vyrovnaný, a pokud se hostům podaří překvapit, šestibodové manko na sedmou příčku bude na dosah ruky.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Maitland-Niles, Koscielny, Sokratis, Kolašinac - Torreira, Xhaka - Mchitarjan, Özil, Aubameyang - Lacazette
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Boruc - Clyne, Mepham, Aké, Smith - Ibe, Gosling, Surman, Fraser - King - Solanke
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.43 - 5.19 - 7.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Southampton FC - Fulham FC  (středa 20:45)
Tak trochu ve stínu zápasů klubů z předních příček ligové tabulky proběhne ve středu večer duel, který je dost možná ze všech nejdůležitější. Southampton s Fulhamem se totiž střetnou jakožto osmnáctý a devatenáctý tým tabulky a jejich nefalšovaný šestibodový souboj o záchranu výrazně napoví, kdo bude mít v závěrečných deseti kolech k pádu do druhé ligy blíže. Dobře si to uvědomují i oba manažeři.

V horší pozici do zápasu půjdou hosté, neboť na první nesestupovou příčku ztrácejí celých osm bodů, a navíc se musí potýkat i s druhým nejhorším skóre ligy, které rozhoduje při případné bodové rovnosti. V následujících kolech Cottagers čeká extrémně náročný čtyřboj v podobě Chelsea, Leicesteru, Liverpoolu a Manchesteru City, takže nic jiného než vítězství na stadionu St. Mary’s takřka nepřichází v úvahu.

"Tohle je klíčový zápas," prohlásil manažer Fulhamu Claudio Ranieri. "Už mnohokrát jsem říkal, že každý zápas je pro nás jako finále, a musíme na to v hlavě pamatovat, důležitý je teď každý jeden míč. Svým hráčům věřím a doufám, že si povedeme dobře a dosáhneme na příznivý výsledek." Právě venkovní forma stojí Fulham lepší umístění, od Ranieriho nástupu ostatně londýnský celek na cestách ještě ani jednou nebodoval naplno. Nyní je ta pravá, ne-li poslední příležitost tuto sérii zlomit.

Také Saints v průběhu sezony změnili manažera, ale sestupové obavy přetrvávají. "Nacházíme se v situaci, kdy možná nezahrajeme nejlíbivější fotbal, ale hrajeme o výsledek," má jasno Ralph Hasenhüttl. "Chceme na soupeře vyvinout tlak a překvapit jej naší hrou, právě na to se poslední dva dny soustředíme."

Zatímco domácí se budou muset obejít bez forvardů Obafemiho, Ingse a záložníka Leminy vinou přetrvávajících svalových zranění, Fulham má s výjimkou dlouhodobě indisponovaného Alfieho Mawsona k dispozici takřka kompletní kádr. Svého prvního startu v základní sestavě by se mohla dočkat i lednová posila Lazar Marković, jenž v minulém kole proti West Hamu nastoupil z lavičky.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Gunn - Bednarek, Yoshida, Vestergaard - Valery, Ward-Prowse, Romeu, Hojbjerg, Targett - Long, Redmond
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Odoi, Ream, Nordtveit, Bryan - Cairney, Chambers, Seri - Babel, Mitrović, Schürrle
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.95 - 3.64 - 4.19
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Crystal Palace - Manchester United  (středa 21:00)
Od rozsáhlých marodek tady dřív byl hlavně Wengerův Arsenal. Ten na to měl ale exkluzivní materiál - od Diabyho, Rosického, přes Songa až po Wilshera. Teď si tuhle roli na chvíli uzurpoval Ole Gunnar Solskjaer v Manchesteru United. Ofenzivních fotbalistů má víc mimo hru než ve hře a zdá se, že proti Crystal Palace dostanou šanci i mladíci.

Zápas na Old Trafford proti Liverpoolu sledují co půl rok stovky milionů fanoušků po celém světě. O víkendu se k nim v Praze a Brně připojili i diváci v kinosálech. Jenže to, co viděli, nebylo divadlo, nýbrž lazaret. Ještě do poločasu bezgólového utkání musel Solskjaer stáhnout zraněné Herreru, Matu a Lingarda, kteří se připojili už tak k dost početné marodce.

Kromě nich se na duel s Crystal Palace budou zpoza lajny dívat ještě Anthony Martial, Phil Jones, Nemanja Matić, Matteo Darmian a Antonio Valencia, přičemž zdravotní stav Marcuse Rashforda taky není zdaleka stoprocentní. On jediný má každopádně šanci do zápasu aspoň částečně zasáhnout. Přesto se fanoušci Red Devils mohou těšit na mladé pušky.

Z lavičky, pokud jeden z nich nenastoupí rovnou v základní sestavě, budou vyhlížet šanci hlavně devatenáctiletý křídelník Tahith Chong a ofenzivní záložník Angel Gomes, jemuž je ještě o rok míň. Ať tak, nebo onak, United v Selhurst Parku čeká velice těžký zápas, Eagles jsou totiž do útoku ve formě a v plné polní.

Tým nejstaršího manažera historie Premier League Roye Hodgsona se před náročným kláním proti Man Utd naladil dokonale. Už šest soutěžních zápasů nepoznal hořkost porážky, postoupil do čtvrtfinále FA Cupu - a především o víkendu rozstřílel Leicester 4:1 na jeho půdě. Ofenzivní trojlístek Townsend - Basthuayi - Zaha se začíná sehrávat, a co si budeme povídat, když tihle hráči mají fazónu, můžou zatopit jakékoli obraně v Anglii.

Díky posledním týdnům se Crystal Palace odpíchnul od sestupové trojice, je třináctý a na nebezpečné vody shlíží s šestibodovým náskokem. Oproti United mají prázdnou marodku - mimo hru jsou vlastně jenom Aaron Wan-Bissaka a Martin Kelly, kteří doplnili dlouhodobě absentující Wickhama se Souarém. Strašákem jsou spíš vzájemné zápasy - Eagles neporazili celek z Manchesteru už 12 klání.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Ward, Tomkins, Sakho, Van Aanholt - McArthur, Milivojević, Schlupp - Townsend, Batshuayi, Zaha
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Young, Smalling, Lindelöf, Shaw - Pereira, McTominay, Fred - Pogba - Lukaku, Alexis
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.30 - 3.39 - 2.34
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Chelsea FC - Tottenham Hotspur  (středa 21:00)
Když už to vypadalo, že nemůže být hůř, přišla další pohroma. Sérii špatných výsledků logicky následovaly spekulace o budoucnosti Maurizia Sarriho v Chelsea, které psychické pohodě v týmu nepomůžou. Do toho, bum, roční zákaz nákupů. A jako třešnička na dortu porážka na penalty ve finále ligového poháru, které předcházela naprosto bezprecedentní situace.

Všem už nám podrobnosti kauzy lezou krkem, takže ve zkratce. Lehce raněného Kepu měl vystřídat Caballero, španělský gólman se ale z bolístky zotavil a ze hřiště nemusel. Místo rozumné komunikace s trenérem u postranní čáry však jen zuřivě máchal rukama a Maurizio Sarri začal trhaje klubovou bundu lítat kolem lavičky.

Celou situaci nakonec zainteresované osoby vyřešily šalamounsky, Kepa i Sarri přiznali nedorozumění, vedení udělilo brankáři symbolickou pokutu ve výši týdenního platu za nerespektování manažera - a šlus. Fanoušci Chelsea nyní věří, že si Blues z finále proti Man City neodnesou šrám na duši a psychice, ale pozitivní momentum ze velmi vydařeného ryze fotbalového výkonu.

V defenzivní části totiž Chelsea excelovala a soupeři toho s výjimkou jednoho nebezpečného závaru mnoho nedovolila. A vzhledem k tomu, že předtím od stejného protivníka dostala šestku a třeba od Bournemouthu málem taky tak, je to výjimečný posun vpřed, na němž musí Sarri stavět. Vždyť sezóna ještě není úplně zpackaná a případná výhra nad Tottenhamem dokonce Chelsea posune na dostřel čtvrtému místu, k němuž se může natáhnout vítěznou dohrávkou odloženého klání s Brightonem.

Vyklidněný Tottenham na šílené eskapády svého městského rivala kouká s překvapeným úsměvem. Spurs k ignoraci přestupového období ani nepotřebují ban od FIFA - a pohodlně si s ustáleným kádrem hrají to svoje. V Lize mistrů jsou blízko čtvrtfinále a v Premier League z top čtyřky taky nevypadnou. Jen ten boj o titul pořád nic.

Liverpool totiž sice začal ve velkém ztrácet a jeho náskok na čele se ztenčil na minimum, jenže Tottenham ve stejný moment překvapivě nestačil na Burnley a odmítl dostat se do těsného kontaktu s čelem ligy. Zase je tak odsouzen k vyvíjení tlaku na nejsilnější týmy. Ale kdo ví, co přinese budoucnost - a právě výhra na Stamford Bridge by rozhodně byla velkým krokem k závěrečnému náporu.

Pochettinovi na západě hlavního města asi nepomůže známý kat Chelsea Dele Alli. Střelec pěti gólů v posledních čtyřech ligových zápasech se sice po zranění stehenního svalu vrátil k tréninku, ale i nominace na lavičku by byla úspěch. Otazník visí i nad Ericem Dierem. To Chelsea má k dispozici kompletní kádr, přičemž Sarri Kepu v brance pravděpodobně podrží.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Kepa - Azpilicueta, Rüdiger, Luiz, Emerson - Kanté, Jorginho, Kovačić - Willian, Higuaín, Hazard
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Davies - Winks - Sissoko, Eriksen - Lucas Moura - Son, Kane
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.31 - 3.47 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Liverpool FC - Watford FC  (středa 21:00)
Liverpool potřebuje porazit Watford, pokud chce s jistotou zůstat na čele ligy. Do města Beatles ale zajíždí rozjetí "Sršni", kteří nepolevují v nastaveném tempu a kráčí za historickým úspěchem. Reds se tak budou pravděpodobně muset vydat ze všech sil, aby utkání zvládli.

Smečka vedená německým manažerem Jürgenem Kloppem se v poslední době dostává pod velký tlak. Komfortní náskok na čele tabulky je tentam, a přestože Reds nadále vévodí Premier League, jejich situace již není tak pohodlná jako dva měsíce zpátky. Rival a obhájce titulu Manchesteru City se totiž po Novém roce rozjel do parádní formy a dokázal využít několika malých, ale v konečném součtu dost možná rozhodujících zaváhání Liverpoolu.

Klopp a jeho svěřenci klopýtli naposledy v neděli v derby s dalším celkem z Manchesteru, tentokrát United. Po bezbrankové remíze se jejich náskok na Citizens ztenčil na pouhý bod. Pokud tedy Liverpool zaváhá i proti Watfordu, může o prvenství přijít. Tři body by Reds potřebovali jako sůl už jen kvůli herní pohodě, neboť do zdárného konce nedovedli ani první utkání osmifinále Ligy mistrů proti Bayernu Mnichov, ve kterém taktéž žádný gól nepadl.

V uplynulých dnech řešil Liverpool potíže i s marodkou, především pak v obranných řadách. Momentálně zůstávají mimo hru zadáci Dejan Lovren a Joe Gomez, nejistý je pak start levého beka Andy Robertsona, jehož proti United trápilo zápěstí. Ze stejného mače si odnesl šrámy také útočník Roberto Firmino. Brazilský šikula si poranil kotník a ani u něj není jisté, zda se ho bude týkat středeční duel na Anfield Road.

Watford sice neusiluje o mistrovský primát jako Liverpool, ovšem momentálně mají všichni lidé v tomto klubu asi víc důvodů k radosti. Hornets totiž pokračují ve skvěle rozehrané sezóně. Skromný celek držel před začátkem kola výborné sedmé místo, a pokud by jej udržel až do května, byl by to pro sršně opravdu mimořádný úspěch. Naposledy se svěřenci lodivoda Javiho Gracii zaskvěli v minulém kole na půdě Cardiffu, který přemohli jasně po výsledku 5:1 ve prospěch Watfordu.

Ve žlutočerném dresu zářil především španělský rychlík Gerard Deulofeu, jenž nastřílel hattrick a navrch si připsal jednu asistenci. Je dost pravděpodobné, že Hornets nastoupí ve stejném složení jako v Cardiffu, neboť nehlásí žádné nové absence. Nadále tak chybí pouze obránce Kiko Femenía, který se alespoň vrátil do tréninku.

Javi Gracia se chce připravit především na největší ofenzivní hrozbu Liverpoolu, kterým je Mohamed Salah. "Pamatuji si poslední zápas, kdy hrál proti nám a vstřelil dost branek. Samozřejmě se snažím poučit z každého utkání. Zanalyzovali jsme poslední střetnutí proti nim (Liverpoolu) za poslední a minulou sezónu a pokusíme se být tentokrát lepší," uvedl španělský manažer.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson - Keita, Fabinho, Wijnaldum - Shaqiri, Salah, Mané
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Foster - Janmaat, Mariappa, Cathcart, Holebas - Hughes, Doucoure, Capoué, Pereyra - Deulofeu, Deeney
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.28 - 6.02 - 12.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester City - West Ham United  (středa 21:00)
Manchester City se při zaváhání Liverpoolu může teoreticky dostat do čela Premier League. Nejdřív ale potřebuje zvládnout vlastní zápas proti West Hamu. Speciální klání čeká manažera hostů, který dříve působil také na Etihad Stadium.

Tak trochu ve stínu skandálu Chelsea, jejíž gólman Kepa se bizarně pohádal s manažerem Mauriziem Sarrim, si Manchester City došel pod vedením Pepa Guardiola k další trofeji. V nedělním finále ligového poháru to sice proti londýnským Blues nebyl takový koncert jako v ligovém střetnutí dva týdny nazpět, nakonec ovšem po penaltách uzmuli trofej šťastnější Citizens. Leckteré týmy by po zisku jedné trofeje již měli pro sezónu splněno. To však rozhodně neplatí pro Guardiolovu hladovou družinu.

Citizens v Premier League obhajují vítězství, a byť se ještě před začátkem nového roku zdálo, že letos to bude velkolepá jízda Liverpoolu, během posledních dvou měsíců se situace značně změnila. Manchester v lize ztratil kytičku pouze jednou na hřišti Newcastlu, jinak je ale dominantní a na vedoucí Reds ztrácí již jediný bod. Do toho se Guardiola a spol. činí v Lize mistrů, kde mají dobře rozehrané osmifinále proti Schalke, a také v FA Cupu, kde již dokráčeli do čtvrtfinále.

Chmury tak realizační tým Citizens trápí především při pohledu na listinu zraněných. Zde figuruje klíčový střední záložník Fernandinho a obránce Aymeric Laporte, kteří si zranění přivodili v nedělním finále proti Chelsea. Nepravděpodobný je start dalších marodů, zadáků Johna Stonese s Fabianem Delphem a útočníka Gabriela Jesuse.

West Hamu se momentálně tolik nedaří, přestože se v minulém kole dočkal tříbodového zisku. Pro kladiváře to však byla první výhra od 12. ledna. Mezitím si Hammers střihli šňůru pěti zápasů bez vítězství včetně vypadnutí v FA Cupu. I tak zůstává londýnské mužstvo v tabulce na poměrně uspokojivé deváté příčce stále nedaleko od sedmé pozice, která teoreticky může zaručit účast v Evropské lize.

Návrat na stadion Citizens čeká manažera West Hamu Manuela Pellegriniho, který před zápasem zavzpomínal na působení na Etihad Stadium. "Byly to tři nádherné roky, obzvlášť když jsme vyhráli Premier League jsme měli velmi úspěšnou sezónu. Nejen kvůli vítězství, ale také proto, že tým vstřelil nejvíc branek v historii. Fanoušci si užívali naši hru. Mám pouze dobré vzpomínky," řekl chilský lodivod.

Pellegriniho potěšilo, že v posledním mači proti Fulhamu mohl konečně alespoň jako žolíka poslat na hřiště dlouhodobého maroda Manuela Lanziniho. Do tréninku se zase vrací obránci Fabian Balbuena a Winston Reid, stále to však není na to, aby mohli hrát soutěžní zápas.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Danilo, Kompany, Otamendi, Zinčenko - De Bruyne, Gündogan, D. Silva - Mahrez, Agüero, Sané
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabiański - Zabaleta, Diop, Ogbonna, Cresswell - Rice - Antonio, Noble, Snodgrass, Anderson - Chicharito
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.14 - 9.46 - 20.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Cardiff City - Everton FC  (úterý 20:45)
Cardiff se hodlá oklepat z pětigólové facky, kterou utrpěl v posledním zápase. Body proti Evertonu by se mužstvu z hlavního města Walesu hodily do bojů o záchranu. Po nějakém zisku ale touží i hosté, kteří se momentálně nachází ve výsledkové krizi.

V minulém kole měl Cardiff šanci na prodloužení dvouzápasové vítězné série, díky níž velšské mužstvo vystoupalo pryč ze záchranářských bojů. Proti Watfordu ale Bluebirds tvrdě narazili. Sršni na půdě svého soka jasně dominovali a celkem vstřelili pět gólů, přičemž domácí se na odpověď zmohli pouze jednou. Obranu Cardiffu terorizoval především Gerard Deulofeu, který si na své konto připsal hattrick a u další branky asistoval.

Bluebirds i tak zůstávají na sedmnácté pozici, ovšem pouze o bod před osmnáctým Southamptonem. Manažera Neila Warnocka může těšit, že se mu po zranění vrací několik hráčů. Konkrétně jde o Arona Gunnarssona, Leeho Peltiera a Bobbyho Reida. Návrat Víctora Camarasy po zranění lýtka zůstává otázkou. Jisté naopak je, že si proti Evertonu nezahraje Oumar Niasse. Senegalský útočník totiž v Cardiffu hostuje právě z liverpoolského mužstva.

Karamelky zatím netrápí záchranářské trable jako jejich velšského soupeře, ovšem mnoho důvodů k radosti v poslední době v Goodison Parku nemají. Toffees pod vedením manažera Marca Silvy zahájili právě rozehraný ročník nadějně, to už ale dávno neplatí. V současnosti čeká Everton tři ligová střetnutí na výhru, což se v tabulce projevilo propadem do druhé poloviny na jedenácté místo.

Silva však věří, že stále má Karamelkám co nabídnout. "Pokud jste dělali velmi dobré věci v prvních třech nebo čtyřech měsících, musíme pochopit, proč jsme začali hrát jinak. Ztrácíme body a nedosahujeme dobrých výsledků v některých momentech kvůli detailům, a proto musíme víc a víc pracovat a v týmu být víc důslední," řekl portugalský stratég.

Everton trápí ztráty především v obraně. Kurt Zouma nemůže hrát kvůli trestu, zdravotní stav Yerryho Miny je zase nejasný. Svá zranění naopak vyléčili veteráni Phil Jagielka s Leightonem Bainesem a mohou opět zpevnit obranu Toffees.
Cardiff City - pravděpodobná sestava:
Etheridge - Peltier, Ecuele Manga, Bamba - Bacuna, Gunnarsson, Ralls, Bennett - Arter - Paterson, Murphy
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Kenny, Jagielka, Keane, Digne - Gueye, Gomes - Richarlison, Sigurdsson, Bernard - Calvert-Lewin
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.90 - 3.38 - 2.11
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Huddersfield Town - Wolverhampton Wanderers  (úterý 20:45)
Už jen na týdny se počítá ligová budoucnost Huddersfieldu. Terriers už se takřka jistě vrátí do Championship, odkud do Premier League postoupili před dvěma lety. Nesourodý celek však letos našel svůj strop, předvádí nejhorší fotbal v lize a zachránit by ho mohl jenom zázrak. O zachování naděje budou svěřenci Jana Siewerta bojovat proti ambicióznímu Wolverhamptonu.

Říká se, že období kolem Vánoc je v Premier League nejdůležitější. Když všechny prosincové zápasy prohrajete - a navíc v lednu i prosinci získáte všehovšudy jeden bod - můžete na solidní umístění zapomenout. Pro Huddersfield to navíc bylo jen prohloubení podzimní mizérie; až na krátkou listopadovou pasáž strávil v sestupovém triu celý ročník.

Nadějí mu může být fakt, že před úděsnou sérií 14 ligových zápasů, z nichž prohráli kromě jednoho všechny, to bylo právě na půdě Wolves, kde naposled brali tři body. Jenže Vlci mají dobrou formu a brousí si tesáky dokonce i na pohárovou Evropu.

V FA Cupu a Premier League nepoznali borci Nuna Espirita Santa už osm klání, a kromě toho, že na sedmý Watford ztrácí jen kvůli slabšímu skóre, navíc postoupili do čtvrtfinále zmíněného poháru. Pohoda je v týmu i přesto, že v Bournemouthu Wolverhampton vydoloval bod až v závěru z penalty - a měl štěstí, že za pár okamžiků z puntíku pro změnu zase neinkasoval.

Santo má vyprázdněnou marodku a může tak nasadit nezměněnou sestavu, což velmi rád dělat hlavně na začátku sezóny. Portugalec svým koním prostě věří. To jeho protějšek bude postrádat suspendovaného kapitána Tommyho Smithe, který se připojil k Adamovi Diakhabymu, Abdelhamidovi Sabirimu a Isaacu Mbenzovi. Ti chybí kvůli zranění.
Huddersfield Town - pravděpodobná sestava:
Lössl - Hadergjonaj, Schindler, Zanka, Lowe - Hogg - Bacuna, Mooy, Puncheon - Depoitre, Kachunga
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Patrício - Bennett, Coady, Boly - Doherty, Dendoncker, Neves, Moutinho, Jonny - Jiménez, Jota
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.38 - 3.66 - 1.76
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Leicester City - Brighton & Hove Albion  (úterý 20:45)
Už dlouho to není ten Leicester okolo Mahreze a Kantého, který fascinoval celý fotbalový svět a připravil nejen svým fanouškům jeden z nejkouzelnějších momentů sportovní historie. Teď se ale Foxes vyloženě trápí, což odnesl už i manažer Claude Puel. Místo něj povedou do utkání s Brightonem dosavadní asistenti Mike Stowell a Adam Sadler.

Ne, ten komediální herec se nedal na trenérskou kariéru, o jedno písmeno vedle. Zmíněné duo by mělo Leicester trénovat minimálně dva zápasy - po Brightonu odkoučují určitě ještě utkání ve Watfordu. No a pak se uvidí. V kurzu je teď pochopitelně Big Sam Allardyce, ale některé sázkovky berou jako hotovou věc angažování Brendana Rodgerse. Na toho by si ale vedení Leicesteru nejspíš (anebo ne?) muselo počkat do léta.

A vlastně proč ne. Lišáci v posledních týdnech zajímavě vyhlížející sezónu úplně zpackali a na nějaké boje o sedmé pohárové místo můžou nejspíš zapomenout. K sestupu taky daleko, a tak by nebylo až tak šokující, kdyby Stowell se Sadlerem v křesle ještě chvíli vydrželi.

Horší než Puel být asi nemůžou. Francouzský šéf sice začal ročník solidně. Z posledních šesti zápasů ale získal jen bod a připravil fanouškům Leicesteru hodně ostudy. Z FA Cupu vypadl se čtvrtoligovým Newportem, jemuž pak Man City nasypalo čtyři banány. Domácí porážky se Southamptonem nebo nedávný debakl s Crystal Palace pak Puelovi definitivně zlomily vaz.

Brighton má na lavičce pořád Chrise Hughtona, ale zažívá taky sezónu jak na houpačce. Postoupil sice do čtvrtfinále FA Cupu, kde navíc chytil druholigový Milwall, jenže v kontrastu s tím upadají výsledky v lize. Jen dva body z posledních šesti zápasů je hodně málo, Seagulls navíc prohráli dokonce i s Fulhamem a doma s Burnley.

Aspoň, že se do sestavy můžou vrátit Glenn Murray, Jurgen Locadia, Lewis Dunk, Jose Izqierdo a dokonce i Solly March, kteří měli v posledních dnech potíže. Leicester pak také vítá zpět jednu oporu, po dvou týdnech je fit levý bek Ben Chilwell.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Pereira, Evans, Maguire, Chilwell - Tielemans, Ndidi - Gray, Maddison, Barnes - Vardy
Brighton - pravděpodobná sestava:
Ryan - Montoya, Duffy, Dunk, Bong - Gross, Pröpper, Stephens - Knockaert, Murray, March
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.83 - 3.52 - 5.07
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Newcastle United - Burnley FC  (úterý 21:00)
Newcastle ani Burnley neprožily dobrý vstup do sezóny a dlouho byly po uši v sestupových bojích, nyní se však zřetelně zvedají a stoupají tabulkou. Ve 28. kole tak vidíme souboj dvou sousedů v tabulce na čtrnáctém a patnáctém místě.

Magpies, lehce horší z těchto celků, mají od poloviny ledna solidní formu a v Premier League vybojovali za pět zápasů deset bodů. Ztratili pouze při porážce na půdě Tottenhamu a remíze ve Wolverhamptonu, což jsou výsledky z kategorie pochopitelných. O víkendu měli dost usnadněnou práci s Huddersfieldem, který hrál po většinu zápasu v deseti lidech, a zásluhou Rondóna a Péreze zvítězili. Daří se jim především doma, kde zvládli tři ligová utkání v řadě a pokud by přidali čtvrté, navázali by na deset měsíců starou sérii. Pozor si ale budou Straky muset dát na tradičně neúspěšné koncovky utkání - v závěrečné čtvrthodině totiž inkasovali více než třetinu obdržených branek.

Rafael Benítez v úterním zápase neočekává vůbec nic lehkého. "Skoro každý je zdráv, vítězíme, hrajeme dobře, takže jsou všichni šťastní. Sledoval jsem poslední zápasy Burnley a mají sebevědomý, bojovný a fyzicky disponovaný tým. Bude to pro nás odlišný test a musíme na něj být připraven," říká španělský lodivod.

V ještě lepší formě se momentálně prezentují Clarets. V osmi posledních ligových kolech neprohráli a získali osmnáct bodů, mezi nimiž se vyjímá i remíza na Old Trafford nebo domácí výhra proti Spurs. Ta přišla nyní v sobotu a největší zásluhu na ní měli střelci Wood a Barnes. Tito dva jsou ve famózním rozpoložení. Vstřelili všech posledních osm branek Burnley, když se každý postaral o čtyři. Tím mimochodem Barnes dorovnal a Wood dokonce překonal svou bilanci z předchozího průběhu sezóny. Nyní jsou navíc Dycheovi svěřenci téměř v plném počtu a chybí jen dlouhodobí absentéři.

"V sérii, kterou nyní držíme, chceme pokračovat. Hráči si za ni zaslouží uznání. Naším cílem je nadále hrát dobře. Tato liga je velmi náročná a příští zápas je pokaždé tím nejdůležitějším. Kolektivně se snažíme dosahovat výsledků, které si všichni přejeme," říká anglický manažer.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Schär, Lascelles, Lejeune - Yedlin, Hayden, Longstaff, Ritchie - Pérez, Almirón - Rondón
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Heaton - Bardskey, Tarkowski, Mee, Taylor - Hendrick, Westwood, Cork, McNeil - Wood, Barnes
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.21 - 3.28 - 3.74
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC27206159:1566
2.Manchester City27212474:2065
3.Tottenham Hotspur27200755:2760
4.Arsenal FC27165655:3753
5.Manchester United27157552:3552
6.Chelsea FC26155645:2950
7.Watford FC27117939:3540
8.Wolverhampton Wanderers27117935:3440
9.West Ham United271061135:4036
10.AFC Bournemouth271041338:4834
11.Everton FC27961236:3933
12.Leicester City27951332:3832
13.Crystal Palace27861331:3530
14.Burnley FC27861331:4830
15.Newcastle United27771324:3428
16.Brighton & Hove Albion26761328:3927
17.Cardiff City27741625:5225
18.Southampton FC27591328:4624
19.Fulham FC27451826:6117
20.Huddersfield Town27252014:5011

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1068)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele