Očekávané události 26. úterý 2019

26. února 2019 Události Autor: Jaroslava Otradovcová

Nabízíme výběr z událostí očekávaných v úterý 26. února 2019.

V Bruselu na společném slyšení před klíčovými výbory pro občanské svobody a rozpočtovou kontrolu europarlamentu se představí tři kandidáti na funkci šéfa nového Úřadu evropského veřejného žalobce. Na jeho osobě se musí shodnout Evropský parlament i členské země.

V Praze zasedne stálá rada České biskupské konference.

Po devíti měsících se sejde kyperský prezident Nikos Anastasiadis  a prezident mezinárodně neuznané Severokyperské turecké republiky Mustafa Akinci, aby projednali vzájemné vztahy. Ostrov ležící ve Středozemním moři je rozdělen od roku 1974. Předmětem sporů jsou mimo jiné odlišné názory na státoprávní uspořádání ostrova nebo přítomnost tureckých vojáků.

V Senátu Parlamentu České republiky se otevře výstava k 50. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy a ke 30. výročí sametové revoluce.

Diskusní fórum na téma Normalizace v Československu se bude konat v nové budově Národního muzea. Zúčastní se ho děkan Filozofické fakulty UK Michal Pullman, pracovník Ústavu politických věd Slovenské akademie věd Norbert Kmeť a náměstek generálního ředitele Národního muzea Michal Stehlík.

V rámci festivalu proti totalitě, zlu a násilí pro paměť národa Mene Tekel v Praze začíná Den pro Slovensko s názvem Vězení bez mříží. Nabídne svědectví i diskuse s přímými pamětníky období nesvobody.

Asociace společenské odpovědnosti spolu s Pražskou potravinovou bankou a Gastrokroužkem ve Zdibech u Prahy otevřou první komunitní kuchyni potravinové banky, která bude vařit ze surovin, které supermarkety sváží před datem spotřeby.

Rozsáhlá rekonstrukce započne v poutní areálu sv. Prokopa v Sázavském klášteře na Benešovsku.

Česká křesťanská akademie, místní skupina Zábřeh na dnešní večer pozvala Lukáše Noska, Ph.D. , aby promluvil o Evropě a islámu se zaměřením na dějiny a současnost střetů, vztahů, expanzí i přijetí.

V Českých Budějovicích dojde k otevření nového digitálního planetária za 11 milionů korun a také začínají oslavy 100. výročí Jihočeského divadla.

Nadále prokračují mistrovství světa ve squashi, které se odehrává v Chicagu, a mistrovství světa v klasickém lyžování v rakouském Seefeldu. Ve 13:30 poběží ženy 10 km klasicky.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony