Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Skripalovi jsou naživu a na bezpečném místě, reagoval britský velvyslanec na spekulace o jejich zdravotním stavu

Svět

  10:20
Moskva - Sergej a Julija Skripalovi jsou živi, nacházejí se na bezpečném místě v Británii, ale o kontakt s ruskými úřady nestojí. Agentuře Interfax to řekl britský velvyslanec v Moskvě Laurie Bristow. Reagoval tak na informace ruského a britského tisku, že zdravotní stav bývalého agenta ruské rozvědky se zhoršil. Ruské velvyslanectví v Londýně dokonce nedávno naznačilo, že Skripal by mohl být po smrti.

BŘEZEN - Bývalý ruský agent Sergej Skripal (na snímku z roku 2006) a jeho dcera Julia byli otráveni v anglickém Salisbury nervově paralytickou látkou novičok. Z útoku Británie obvinila Rusko, to obvinění odmítlo. foto: Reprofoto

Skripal a jeho dcera se loni na jaře v jihoanglickém Salisbury stali terčem útoku armádním jedem, který podle britských vyšetřovatelů spáchali agenti ruské vojenské rozvědky. Skripalovi útok přežili, informace o jejich zdravotním stavu a kontaktech s okolním světem jsou ale kusé.

Třetím agentem z případu Skripal byl Denis Sergejev. I on v minulosti navštívil Prahu

„Mohu potvrdit, že jsou naživu,“ řekl Bristow ruské agentuře, o jejich zdravotním stavu se ale nezmínil. Britské úřady jim podle něj předaly žádost ruského velvyslanectví v Londýně o kontakt, ale Skripalovi o něj nestojí. „Není obtížné pochopit, proč se nechtějí se zástupci ruských úřadů sejít. Je to jejich volba,“ konstatoval ruský diplomat.

Bristow prohlásil, že Spojené království nemá zájem o spolupráci s Ruskem při vyšetřování útoku na Skripalovy. „Víme, kdo jsou pachatelé, víme, že ruská vláda to ví také. Chce-li nám Rusko předat informace o svém podílu na útoku, přivítáme to. Společně ale nic vyšetřovat nebudeme,“ řekl diplomat a dodal, že Londýn má o případu daleko víc informací, než se objevilo v tisku.

Alexander Petrov a Ruslan Boshirov, obvinění z pokusu o vraždu Sergeje Skripala...
Julija Skripalová poprvé promluvila o léčbě otravy novičokem (23. května 2018).

Rusko jakýkoli podíl na chemickém útoku v Salisbury popírá. Skripalova devadesátiletá matka Jelena Skripalová minulý týden požádala ruskou policii, aby jejího syna a vnučku Juliji vyhlásila za nezvěstné. Poslední zprávy o nich má z loňského června, kdy s nimi telefonicky hovořila Julijina sestřenice Viktorija. O reakci ruských úřadů zatím ruská média neinformovala.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.