Má to být automobil typu karavan, kde bude malé operační středisko a také místnost, kde budou mít strážníci prostor mluvit s lidmi, kteří za nimi přijdou s nějakým poznatkem či jinou záležitostí.

Podle pracovníka magistrátu Petra Osifa se Karviná inspirovala v Havířově, kde takovéto vozidlo dali do provozu loni na podzim.

„Uvnitř je malé operační středisko a konferenční místnost, kde budou moci přijímat občany. Vozidlo bude vybaveno kamerovým systémem, který bude možné dozorovat oboustranně z operačního střediska v budově městské policie,“ vysvětlil Petr Osif a připomněl, že mobilní služebna nemusí sloužit jen strážníkům, ale klidně i státní policii.

Babský bál v Havířově, únor 2019
VIDEO: Babský bál, nejstarší ples Havířova, opět v duchu tradic

Jak minulý týden řekl primátor Jan Wolf, město má na tento projekt vyčleněno přes tři miliony korun.

„Do konce února město podá projekt a bude vyhlášeno výběrové řízení na dodavatele,“ uvedl ředitel Městské policie Karviná Petr Bičej.

Připomněl také, že kromě problémových lokalit ve městě, kde by mobilní služebna měla převážně působit, je v plánu, že strážníci budou zajíždět také třeba do zahrádkářských osad, kde budou působit preventivně a také mluvit se zahrádkáři, kteří se stávají terčem útoků vandalů a zlodějů.

Mobilní služebna Městské policie v Havířově. Ředitel MP Havířov Bohuslav Muras při prezentaci služebny.Zdroj: Deník / Libor Běčák

Kdy by mohla být mobilní služebna k dispozici, dnes nikdo nedokáže odhadnout. „Ze zkušeností těch, kteří ji už pořizovali, to trvá tak dva roky,“ řekl Petr Bičej.

Vyhlašování nejúspěšnějších sportovců Karviné za rok 2018.
Karviná vyhlásila nejúspěšnější sportovce za rok 2018

PŘÍVĚS I KARAVAN

V Havířově uvedli ojedinělou mobilní služebnu založenou na speciální přestavbě obytného automobilu už loni. Tamní městská policie už několik let používá mobilní služebnu vybudovanou v obytném přívěsu. Nová mobilní služebna je vybavena několika kamerami. Jeden systém pomáhá při parkování a monitoruje bezprostřední okolí vozu.

Další je bezpečnostní, kdy je sledováno okolí služebny v zájmu její ochrany například před vandaly. Třetím systém tvoří kamery k monitorování vzdálenějších cílů.

Mobilní služebna Městské policie v Havířově.
Strážníci mají služebnu vybudovanou z karavanu