Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kim si ve Vietnamu dopřál vytouženou cigaretu. Trump dorazil na čas

Aktualizováno -
26. února 2019
15:18
Autor: ČTK, kal - 
26. února 2019
05:50

Vlak se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem v úterý ráno místního času (v noci na úterý českého času) přijel do vietnamského pohraničního města Dong Dang. Kim následně vozem odjel do Hanoje, kde ve středu začne dvoudenní summit s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Prezidentova mluvčí oznámila, že Trump dorazí do Hanoje kolem deváté večer (ve tři hodiny odpoledne našeho času). Její odhad byl přesný a Trump dorazil na čas.

Obrněný vlak s Kimem vyjel z Pchjongjangu v sobotu a o několik hodin později přejel hranice s Čínou. Až do Hanoje souprava nepokračovala, ačkoli by to rozchod kolejí umožnil. Důvodem je podle médií špatný stav vietnamské trati, která by nemusela jízdu těžkého vlaku zvládnout. 

Kim stejně jako jeho otec Kim Čong-il a děd Kim Ir-sen dává přednost cestování vlakem. Jeho obrněný kolos se sice pohybuje jen rychlostí 56 kilometrů za hodinu, nabízí mu však veškerý luxus a dostatečné bezpečí. Kromě několika poradních sálů, má Kim ve vagonech svou kancelář s televizí a satelitním telefonem, nechybí ani ložnice. Podle všech informací je vlaku, pro všechny případy, také malá helikoptéra.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un dorazil do Vitnamu, (26.02.2019). Severokorejský vůdce Kim Čong-un dorazil do Vitnamu, (26.02.2019). | Reuters

S Kimem dorazila i jeho sestra

Kvůli Kimovi na nádraží rozvinuli rudý koberec, severokorejského vůdce vítal nejen hlavní vyjednavač KLDR Kim Hjok-čchol, ale také jeho defacto personální šéf Kim Čchang-son. Na jeho příjezd očekávali také přední vietnamští činitelé a představitelé armády včetně čestné stráže oblečené ve slavnostních bílých uniformách. Za Kimem vystoupil zbytek jeho delegace, do Vietnamu ho doprovodila rovněž jeho mladší sestry Kim Jo-čong.

Na nádraží v Dong dangu byla pro Kima připravená jeho limuzína, která zacouvala téměř až ke vlaku. Vůdce KLDR zamával shromážděním lidem. Jeho mercedes obklopený dvanácti běžícími bodyguardy se pak vydal do asi 170 kilometrů vzdálené Hanoje. Ochranka nejdřív udržovala krok s limuzínou, kolona vozů pak zrychlila a mužům ujela. Ti pak Kima následovali v dalších autech. Svůj běh znovu předvedli u hotelu Melia, kde bude severokorejská delegace pobývat.

Cigareta před příjezdem do Vietnamu

O Kimovi se ví, že je těžký kuřák, na minulém summitu s Trumpem se udržel a během jednání nekouřil. Kamery severokorejského vůdce zachytily během přestávky v čínské prefektuře Nan-ning, která se nachází blízko vietnamských hranic, jak si zapálil. Během „kuřpauzy“ diskutoval se svými diplomaty, s popelníkem pak přispěchala jeho sestra.

Do Hanoje dorazil i Trump

Do Hanoje mezitím dorazil americký ministr zahraničí Mike Pompeo, kolem 15.00 středoevropského času přistálo Air Force One s Trumpem. I na amerického prezidenta čekal rudý koberec. Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová novinářům na palubě prezidentského letounu Air Force One řekla, že Trump s Kimem se ve středu večer místního času nejprve setkají mezi čtyřma očima, následovat bude pracovní večeře. Té se již zúčastní jejich poradci.

Trump a Kim se poprvé setkali na historické schůzce loni v červnu v Singapuru. Společně se zavázali k úsilí o denuklearizaci Korejského poloostrova a k posílení míru v regionu. Ujednání ale neobsahuje konkrétní časové závazky a rozhovory od té doby mnoho nepokročily.

Mazání informace o cestě vlaku zaměstnalo čínské cenzory

Trasa Kimovy cesty vlakem přes Čínu byla utajovaná. Číňané ale na internetu o projíždějícím vlaku, o uzavírkách na trati a okolí či o zpožděních spojů sdíleli informace, což poskytlo jasnou představu o poloze a směru diktátorovy soupravy. AFP poznamenala, že čínští cenzoři na internetu měli plné ruce práce s mazáním výše zmíněných zpráv.

Kim bydlí ve stejném hotelu jako Castro

Severokorejci si pro svůj pobyt vybrali hotel Melia, kde jsou mimo nich ubytováni také novináři z předních amerických zpravodajských stanic. Melia je španělský hotel, který v minulosti navštívili také bývalý kubánský prezident Raúl Castro, íránský prezident Hasan Rúhání nebo americký exministr obrany Jim Mattis.

diskutujici ( 26. února 2019 17:16 )

Taky sef a zapaluje si sirkama? Ja cekal alespon zlaty zapalovac

diskutujici ( 26. února 2019 17:11 )

Copak {!}, zadna ti neda?

Katka32111 ( 26. února 2019 17:02 )

bezi jen chvili pak jedou autem ty troubo

zkpetr ( 26. února 2019 13:10 )

[[_Najděte nahy ženy ve vašem městě zde : My.Su/Nahy

lunatic ( 26. února 2019 12:51 )

Kim je vyžrané,bolševické sele

Zobrazit celou diskusi