UFO, nebo létající ostrov? Západ slunce podbarvil nad Ústím působivé mraky

  13:42
Nezvyklou podívanou vykouzlila v pondělí večer oblačnost na severu Čech. Mraky podbarvené září zapadajícího slunce někomu připomínaly invazi létajících talířů, jiným létající ostrov Laputa z knihy Gulliverovy cesty. Meteorologové mají pro takový jev označení čočkovitý oblak.

S postupujícím západem slunce se měnil tvar oblaku i vyznění nevšední scény. | foto: Aleš Horáček, iDNES.cz

„Jednalo se oblak nazývaný altocumulus lenticularis. Ten nejčastěji vzniká při intenzívnějším proudění přes terénní nerovnosti, jako jsou hory nebo jiné překážky,“ vysvětlil Radek Tomšů z ústeckého hydrometeorologického ústavu.

„V důsledku takovéhoto proudění dochází k vzestupným pohybům a ke tvorbě čočkovitého mraku. Rychlé proudění okolo oblaku pak vytváří jeho zaoblený tvar,“ dodal Tomšů.

K takovému jevu podle něj dochází zejména v severních Čechách poměrně často. „Klidně několikrát do roka, třeba i více než desetkrát za rok. Běžně se takovéto oblaky vyskytují během dne, ale nevypadají tak zajímavě, jako při západu slunce,“ podotkl meteorolog.

„Včera navíc vznikaly hezky jednotlivě, což bylo velice efektní. Jindy mají podélnější tvary, což není tak vizuálně zajímavé,“ doplnil Tomšů.

Jak dlouho takový jev trvá, záleží na vhodném proudění a podmínkách v atmosféře. „Někdy může trvat jen desítky minut, ale může se také stát, že to budou hodiny nebo i třeba celý den,“ popsal Tomšů s tím, že pokud proudění zůstává stejné, může mrak vydržet poměrně dlouho.

Altocumulus lenticularis se může vyskytnout jak v zimě, tak v létě. „Není to dané ročním obdobím, záleží pouze na výraznějším proudění. To bylo v pondělí večer ze správného směru, tedy od severozápadu. Toto proudění je pro tvorbu v severních Čechách příznivé, protože proudí přes hřeben Krušných hor a díky tomu tato oblačnost vzniká,“ připomněl Tomšů.

Na sociálních sítích lidé čočkovité oblaky hojně komentovali. Nechyběly ani aktuální narážky na právě vysílaný závěrečný díl seriálu Most!, kde zemřel jeden z jeho hrdinů: „Čočkin už je v nebi,“ zněl jeden z komentářů.