Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Při požáru ve Velké Úpě uhořela krkonošská legenda! Josef (†82) miloval jeleny a sbíral saně

Autor: shp - 
26. února 2019
15:02

Neštěstí, smrt a smutek. Při požáru známé Kneifelovy chalupy ve Velké Úpě zemřel hajný Josef Tylš (†82). Byl oblíbený, uznávaný a pokládali ho za velkou osobnost Krkonoš. V ohni zmizel i nezanedbatelný kus krkonošské historie. Tylš totiž sbíral i historické nákladní saně - rohačky a mnoho dobových dokumentů. Plameny vše pohltily.

Podle informací webu iDNES.cz při požáru roubenky na Janových boudách zemřel patriot a známý jelenář Josef Tylš. Ten na hory přišel už v roce 1957. Jeho jméno je spojené s významným dřevařským rodem Kneifelů.

Hajný Tylš patřil mezi jedny z poslední horalů, kteří na dávných a velkých saních sváželi nejen dřevo. Před lety dokonce obnovil tradici sjezdů na rohačkách z Malé Úpy do Polska. Šlo o významnou regionální událost s přesahem do zahraničí.

Místním ukázal, jak na rohačkách jezdit

Josef Tylš tradici rohaček oživil, do té doby to bylo mrtvé téma. Lidé sice saně znali z dobových fotografií, ale nikdo nevěděl, jaké to je se na rohačkách svézt,“ řekl krajinný ekolog a znalec historie východních Krkonoš Pavel Klimeš.

Ten se s Tylšem znal od roku 1975. Při požáru se podařilo zachránit pouze jedny saně, které byly opřené venku. „Josef Tylš byl místní ikonou a znalcem krkonošských poměrů. Všechno si zaznamenával. Takových starousedlíků jako on tady mnoho nežilo. Pamatuji si, jak ještě na rohačkách vozil mléko dolů do Velké Úpy,“ řekl majitel Boudy Jana.

Nejvýznamnější jelenář z Krkonoš

Podle Klimeše byl Josef Tylš nejvýznamnějším jelenářem v Krkonoších. Měl jako první ve východní části hor přezimovací oboru, uvedl web. Tylš se o jeleny staral rovných šedesát let, až do roku 2017. I v penzi pomáhal hajnému s pracemi v přezimovací oboře na Pěnkavčím vrchu.

Poznávacím znamením Josefa Tylše byl prý zelený hubertus. Oblečení hajného nosil i po odchodu do penze. Lidé ho v podstatě jinak neznali. Úmrtí známé krkonošské osobnosti nezůstalo bez povšimnutí ani v diskuzích na sociálních sítích.

Z chalupy mnoho nezbylo

To místo i lidé z hospodářství mě provází životem už od dětství. Tak moc mě to bolí,“ uvedla Michaela Měřínská. Z chalupy se nepodařilo zachránit skoro nic. Těžká technika hasičů se po zledovatělé cestě nemohla k hořící budově dostat.

O tom, že se uvnitř může někdo nacházet, hasiči věděli od začátku. „Při počátečním průzkumu nezasažené části chaty jednotky nikoho neobjevily, průzkum celého objektu však nebyl kvůli ztíženým podmínkám možný. Informace se bohužel následně potvrdila,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Oficiální příčina požáru zatím není známa, od soboty se jí zabývají trutnovští kriminalisté. Totožnost zemřelého Tylše chtějí ověřit pomocí genetické expertizy do několika týdnů. Smutný konec oblíbeného hajného mnohé zarmoutil.

 

zkpetr ( 26. února 2019 15:12 )

-_-_Najděte nahy ženy ve vašem městě zde : My.Su/Nahy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání