Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

V Rusku padly vysoké tresty za velezradu. Muži prý předali tajnou informaci americké rozvědce

Svět

  15:58
MOSKVA - Ruský vojenský soud vynesl mnohaleté tresty vězení za velezradu, které se měli dopustit pracovník antivirové firmy Laboratorii Kasperskogo (na Západě známé jako Kaspersky Lab) a vysoký úředník tajné služby FSB. Oznámila to v úterý agentura TASS. Podle nepotvrzených informací spolupracovali s rozvědkou USA.
Soudcovské kladívko (ilustrační foto)

Soudcovské kladívko (ilustrační foto) foto: Shutterstock

K dvaadvaceti letům vězení se zpřísněným režimem byl odsouzen šéf operativní správy Střediska informační bezpečnosti FSB plukovník Sergej Michajlov a ke čtrnácti letům Ruslan Stojanov, vedoucí pracovník společnosti Kaspersky Lab. Ve vězení jsou od ledna 2017.

Hacker i agent v jedné cele. Vysokým činitelům ruské tajné služby hrozí přísné tresty

Podle soudních spisů, na které se ruská agentura odvolává, byli usvědčeni z předání tajné informace zahraniční rozvědce. O jakou informaci šlo, zpráva neupřesňuje.

Michajlov přišel o hodnost plukovníka a Stojanov o „zvláštní hodnost majora policie“, kde pracoval do roku 2006, uvedla agentura RIA Novosti. Oba byli rovněž odsouzeni k vysoké pokutě. Rozsudek je nepravomocný.

Proces probíhal neveřejně

Proces byl neveřejný a zveřejněn směl být jen verdikt, uvádějí ruská média. Do kauzy jsou údajně zapleteni ještě Michajlovův podřízený Dmitrij Dokučajev a obchodník Georgij Fomenkov. Jejich případ bude vojenský soud projednávat zvlášť.

Známá ruská softwarová společnost Kaspersky Lab je na Západě podezírána ze spolupráce s ruskými tajnými službami. Její zakladatel Jevgenij Kasperskij, absolvent školy sovětské rozvědky KGB, byl loni v lednu zařazen na sankční seznam USA. Firma koncem roku 2017 zažalovala americkou vládu kvůli tomu, že v obavách z možné špionáže zakázala používání jejích produktů v úředních počítačích.

Před užíváním antivirového softwaru Kaspersky Lab varovalo i britské Národní středisko kybernetické bezpečnosti (NCSC) nebo izraelská tajná služba. Ruská společnost ale popírá, že by Kremlu se špionáží pomáhala. Tvrdí, že se stala obětním beránkem rostoucího napětí mezi Washingtonem a Moskvou.

Autor: