Stavební veletrh v Brně předběhne sezonu, poradí se zdravým bydlením

  17:20
Zdravé bydlení je hlavním tématem letošního Stavebního veletrhu, který se od středy do soboty uskuteční na brněnském výstavišti. Prezentovat se na něm bude 250 převážně českých vystavovatelů.

Stavební veletrh v Brně | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Pod jednotným názvem se skrývají tři tradiční veletržní akce: Stavební veletrh Brno, veletrh DSB – Dřevo a stavby Brno a Veletrh nábytku a interiérového designu Mobitex.

Ačkoli pravidelný návštěvník byl zvyklý na termín na konci dubna, letos pořadatelé posunuli akci skoro o dva měsíce dopředu. Lidé tak novinky na trhu zhlédnou ještě před začátkem stavební sezony.

„Dalším důvodem byla kolize s některými jinými oborovými akcemi, kterých se naši vystavovatelé účastní i jako návštěvníci,“ vysvětlil ředitel veletrhu Martin Videczký.

Stavební veletrh Brno se bude konat v pavilonu P. Lidé tam najdou nové technologie i praktické ukázky – od realizace staveb přes stavební materiály a konstrukce až po technické zařízení a vnitřní vybavení. Ve stejném pavilonu najdou zázemí také vystavovatelé akce Dřevo a stavby.

„Stavební veletrh dává odpovědi na řadu témat, která oborem rezonují – od toho, jak zabránit velkým vedrům vstoupit do budov, přes zdravé bydlení a větrací systémy po odstranění bariér,“ popsal Videczký.

Na jednom místě mohou návštěvníci vyřešit zateplení, vytápění, zastínění, fasádu, komíny, terasu nebo kamna. Dobré tipy najdou na výstavišti i lidé, kteří se rozhodují, jakým způsobem vytápět svůj dům.

K vidění budou i zajímavosti, jako je například podlaha „položte a jděte“, při jejíž instalaci nepotřebujete žádná lepidla, kterou přiveze společnost ARS System, nebo moderní stěrkování v podání Decor Italia, díky němuž stěna získá podobu betonu, kamene, ale také rezavého plechu.

Stavební veletrh v Brně

  • Praktické informace

Kde a kdy: Brněnské výstaviště, 27. února až 2.března
Co: Stavební veletrh Brno, Veletrh DSB – Dřevo a stavby Brno, Mobitex – veletrh nábytku a interiérového designu
Pavilony: P, F a Z
Otevřeno: denně od 9 do 18 hodin, v sobotu do 17 hodin
Vstupenky: v online předprodeji již za 100 korun, od 15. hodiny vstup zdarma

  • Témata

Středa: hospodaření s vodou
Čtvrtek: požární ochrana
Pátek: bezbariérové bydlení
Sobota: zdravé bydlení

Veletrh nábytku organizátoři umístili do pavilonu F. Letos se orientuje na problematiku vhodného výběru nábytku s pozitivním dopadem na zdraví a představí tradiční i třeba kancelářský nebo takzvaný rostoucí nábytek pro děti. Třetí pavilon Z obsadí studentské soutěže a ukázky prací učňů a studentů.

Na výstavišti bude k dispozici řada bezplatných poradenských center ke všemu, co souvisí se stavbou a vybavením domu.

S právními a technickými problémy mohou lidé zajít do Stavebního poradenského centra (ČKAIT). Na stánku Státního fondu životního prostředí ČR se dozvědí, na co lze získat dotaci, jak postupovat či jakých chyb se vyvarovat.

„Rady na veletrhu získáte také z oblasti vodo-topo, výměny a oprav oken, stínicí techniky, komínů, krbů, českých technických norem nebo o programu BIM. Ohledně návrhů na bydlení se můžete obrátit na architekty. Odborníci veletrhu Mobitex vám poradí se správným výběrem nábytku,“ sděluje mluvčí veletrhu Iva Hilbertová.

Jednotlivé veletržní dny se zaměří na odlišná témata. Ve středu to bude hospodaření s vodou, ve čtvrtek požární ochrana, v pátek bezbariérové bydlení. Trendy zdravého bydlení si organizátoři nechali na sobotu.

Veletrh bude otevřený denně od 9 do 18 hodin, v sobotu do 17 hodin. Základní vstupné vyjde od 100 do 150 korun, po 15. hodině se lidé dostanou na akci zdarma.

Autor: