V Rusku padly vysoké tresty za špionáž ve prospěch USA. Za mřížemi skončil i důstojník tajné služby

Na 22 let poslal ruský vojenský soud do vězení s přísným režimem vysoce postaveného důstojníka tajné služby FSB Sergeje Michajlova. Trest 14 let vězení si má odpykat také jeden z ředitelů softwarové společnosti Laboratoř Kasperského (Kaspersky Lab) Ruslan Stojanov. Oba byli odsouzení za velezradu a vyzrazení státních tajemství agentům americké rozvědky.

Moskva (Aktualizováno: 19:29 26. 2. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruská policie. Ilustrační foto.

Ruská policie. Ilustrační foto. | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Moskevský vojenský soud kvůli tajné povaze případu rozhodoval za zavřeným dveřmi. Nejmenovaný zdroj agentuře Interfax prozradil, že plukovník FSB Sergej Michajlov a major policie Ruslan Stojanov hráli dvojí hru.

Ruská tajná služba zadržela v Moskvě údajného amerického špiona. Hrozí mu až 20 let za mřížemi

Číst článek

Měli předávat důvěrné informace agentům americké CIA a před svými nadřízenými  to maskovali jako verbování spolupracovníků. Podle informací listu Kommersant měl plukovník Michajlov jako ředitel Centra pro informační bezpečnost FSB předat Američanům materiály o podnikateli Pavlovi Vrublevském, kterého ve Spojených státech podezřívají z kybernetických zločinů.

Další podezřelí

Michajlov přišel o hodnost plukovníka a Stojanov o „zvláštní hodnost majora policie“, kde pracoval do roku 2006, uvedla agentura RIA Novosti. Oba byli rovněž odsouzeni k vysoké pokutě. Rozsudek je nepravomocný.

Do kauzy jsou údajně zapleteni ještě Michajlovův podřízený Dmitrij Dokučajev a obchodník Georgij Fomenkov. Jejich případ bude vojenský soud projednávat zvlášť.

Kaspersky Lab

Známá ruská softwarová společnost Kaspersky Lab je na Západě podezírána ze spolupráce s ruskými tajnými službami. Její zakladatel Jevgenij Kasperskij, absolvent školy sovětské rozvědky KGB, byl loni v lednu zařazen na sankční seznam USA. Firma koncem roku 2017 zažalovala americkou vládu kvůli tomu, že v obavách z možné špionáže zakázala používání jejích produktů v úředních počítačích.

Před užíváním antivirového softwaru Kaspersky Lab varovalo i britské Národní středisko kybernetické bezpečnosti (NCSC) nebo izraelská tajná služba. Ruská společnost ale popírá, že by Kremlu se špionáží pomáhala. Tvrdí, že se stala obětním beránkem rostoucího napětí mezi Washingtonem a Moskvou.

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme