Startuje pětibojařská sezóna. Na úvodní Světový pohár do Káhiry míří i silná česká sestava

Hned sedm zástupců bude mít Česká republika v úvodním podniku Světového poháru v moderním pětiboji. Do závodů v egyptské Káhiře zasáhne čtveřice mužů a trojice žen.

Taková účast českých závodníků nebývá v úvodním pohárovém klání zvykem. „Sezóna bude zase nabitá, čeká nás hodně velkých závodů. Takže abychom mohli využít i variantu nějakého vynechaného svěťáku a zařazení tréninkového bloku v průběhu sezóny, odcestuje do Káhiry takto silná sestava,“ vysvětluje reprezentační trenér Jakub Kučera. V Egyptě nebude chybět ani aktuální česká jednička mezi muži Jan Kuf.

"U Honzy to bude vyloženě informační záležitost. Loni první svěťák vynechal, na druhém měl technický problém s pistolí, takže rázem odškrtnul dva závody a pro tu hlavní část sezóny to udělalo trochu problém. Letos na to tedy chceme sáhnout dřív," je přesvědčený Kučera.

Především informační hodnotu bude mít první Světový pohár také pro zbytek českého týmu. Vedle Kufa se v Káhiře představí Ondřej Polívka, Martin Vlach a David Kindl. Ženské zastoupení pak bude mít Česko v Elišce Přibylové, Karolíně Křenkové a Barboře Ciprové.

Standardní příprava a nová tréninková lokalita

Vrcholy letošní sezóny budou evropský a světový šampionát v britském Bathu a maďarské Budapešti.

Jak říkám ...



"Obě lokality jsou v těch nejrozvinutějších pětibojařských zemích. Známe to tam, je to tam bez problému. Tentokrát jsme netrénovali tolik ve výšce, jako loni na svět v Mexiku. Jediný, kdo trénoval ve vyšší nadmořské výšce, je Honza Kuf, kterému tento formát vyhovuje. V listopadu tak individuálně absolvoval kemp v Colorado Springs. V únoru jsme naopak dali přednost teplu. Pro nás to byla nová lokalita, kterou jsme vyzkoušeli. Tip jsme měli od atletů. V něčem to bylo fajn, v něčem horší. Přeci jen zajistit kvalitní přípravu pro lehkou atletiku a pro moderní pětiboj je prostě rozdíl. Počasí bylo skvělé, ale třeba rozdíl pětatřiceti stupňů ve srovnání s Prahou během jednoho dne nebyl úplně ideální." řekl  reprezentační kouč Kučera.

Reprezentační tým bude hlavně v první části sezóny spoléhat především na Jana Kufa, Ondřeje Polívku, Marka Grycze, Martina Vlacha, Elišku Přibylovou a juniorku Karolínu Křenkovou.

"V průběhu sezóny by se k nejlepším mohli přidat i Martin Bilko, bratři Svěchotové a samozřejmě David Kindl, který jede i teď do Káhiry. Otevřené dveře má i Natálka,"  doplnil Kučera. Česká ženská jednička posledních let Natálie Dianová porodila v prosinci dceru Sáru a její účast v letošní sezóně je podle Kučery zatím nejistá. "Tam zůstává všechno otevřené.“

Kuf poletí do Káhiry až na poslední chvíli

První část výpravy se do Egypta vydala už v pondělí. Lídr českého týmu Jan Kuf se do Káhiry naopak přesune až těsně před čtvrteční mužskou kvalifikací.

"Vzhledem k tomu, co si Honza naposledy v Káhiře prožil, tam chce být co nejkratší dobu," připomenul Kučera světový šampionát 2017, na němž jeho svěřenec bojoval se střevní infekcí. Právě v Káhiře se přitom Kufovi v minulosti dařilo. Na posledních dvou Světových pohárech tam vystoupal na stupně vítězů.

"Bohužel na tom mistrovství světa viděl, co se tam může stát a jak fatálně to ten závod ovlivní. Takže jsme se dohodli, že přiletí, odzávodí a zase poletí domů," dodla Kučera, který přiznal, že v úvaze není podle Kučery ani Kufova účast v závodě smíšených dvojic.



Program Světového poháru v Káhiře


Středa, 27. února 2019  - kvalifikace ženy
Čtvrtek, 28. února 2019  - kvalifikace muži
Pátek, 1. března 2019  - finále ženy
Sobota, 2. března 2019 - finále muži
Neděle, 3. března 2019 - štafeta mix

(js, SportovniListy.cz, foto: Petr Skála)