Dnes Pátek - zatazeno 15°C
Zítra Sobota - jasno 20°C
Pátek 26. 4. 2024
Svátek má Oto
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Praha 3 schválila rozpočet, jeho vyrovnanost by měly zajistit příjmy z privatizace
Ilustrační foto: archiv

Praha 3 schválila rozpočet, jeho vyrovnanost by měly zajistit příjmy z privatizace

Praha 3 bude v tomto roce hospodařit s příjmy i výdaji ve výši 1,039 miliardy korun. Vyrovnanost rozpočtu zajistí radnice zisky z privatizace bytů, za které chce utržit zhruba 528,2 milionu korun. Rozpočet dnes schválilo zastupitelstvo městské části. Na investice je určeno 405,6 milionu, nejvíce peněz půjde na rekonstrukce bytových domů určených k privatizaci a opravy a dostavbu školských zařízení.

Radní Pavel Dobeš (za TOP a STAN) uvedl, že nová koalice TOP 09 a STAN, Pirátů a Zelených se při sestavování rozpočtu soustředila na vyrovnané příjmy a výdaje, provozní úspory a zajištění vnějších zdrojů financování zejména od hlavního města.

Více než polovinu příjmů získá městská část z privatizace bytů. „Jsou zapojeny příjmy jenom z prodejů bytů, které již schválilo zastupitelstvo městské části," řekl radní s tím, že s těmito příjmy se dá počítat. Schválená verze podle něj plánuje dát oproti prvnímu návrhu rozpočtu o 154 milionů korun méně na investice a o necelý milion ušetřit v běžných výdajích.

Na běžné výdaje spojené s chodem městské části má jít 633,1 milionu korun, zbytek výdajů je určen na investice. Dohromady zhruba 207 milionů korun má jít do bytového hospodářství, zejména do rekonstrukcí bytových domů, které by se poté měly privatizovat.

Dalších 25 milionů radnice vloží do rekonstrukce nyní nevyužitých bytů, které pak hodlá pronajmout. Dohromady asi 116 milionů je pak určeno na opravy a dostavby školských zařízení. Největší investicí v této kapitole je dokončení stavby mateřské školky v ulici Buková za 63 milionů korun.

Na část investic ve školství chce městská část získat peníze z půlmiliardové rezervy magistrátu určené na projekty městských částí. Dohromady Praha 3 požádala město o téměř 83 milionů korun, o přidělení budou rozhodovat pražští zastupitelé. Vedení Prahy 3 chce podle Dobeše také hledat nové zdroje příjmů, například zvýšení nájmů bytů a nebytových prostor.

Podle schváleného dokumentu měla radnice v roce 2013 na účtu více než miliardu korun, zatímco loni to bylo zhruba 344 milionů. Podle Dobeše je to z velké části dáno investicemi do oprav domů, které jsou určeny k privatizaci, ale prodány zatím nebyly. Investice by se tak měly po prodeji vrátit. Zastupitelé dnes schválili i rozpočtový výhled, podle kterého chce městská část do roku 2024 pokračovat ve vyrovnaných rozpočtech.

Opoziční zastupitel Tomáš Kalivoda (ODS) zpochybnil předpoklad, že v domech již schválených k privatizaci 80 procent nájemníků byty koupí. S ohledem na složitější podmínky pro získání hypotéky je to podle něj nadhodnocené, byty koupí méně nájemníků a peníze budou v rozpočtu chybět. Radní Dobeš v reakci uvedl, že rozpočet už teď počítá s částkou o zhruba 100 milionů nižší, než by městská část získala při prodeji projektovaných 80 procent bytů.

Bývalý starosta Alexander Bellu (ODS) kritizoval prostředky, které jsou v rozpočtu určeny na různé vzdělávací či propagační položky a podle něj neodpovídají proklamaci nové koalice, že jde o úsporný rozpočet. Podle starosty Jiřího Ptáčka (TOP 09) struktura rozpočtu odráží nastavení z minulých let a nové vedení prověřuje možnosti, jak v budoucnu ušetřit.


Autor: ČTK

Primátor Svoboda zavítal v rámci návštěv v městských částech také do Řep

29. března 2024 v 19:57

Jednání o hotových, rozestavěných, ale i plánovaných projektech tvořilo hlavní část programu primátora Prahy Bohuslava Svobody (ODS) během jeho návštěvy Prahy 17, kterou tvoří městská čtvrť Řepy. Setkání s představiteli místní radnice se uskutečnilo ve středu...

Další články
Nahoru