V bytě po Jaroslavu Foglarovi bude vznikat nový anglický překlad Osudů dobrého vojáka Švejka

Na rezidenční pobyty Českého literárního centra, sekce MZK v Brně, přijíždějí do Prahy a Brna etablovaní, ale i začínající zahraniční překladatelé na tvůrčí pobyty zaměřené na českou literaturu.

 „Nabité jarní rezidenční pobyty Českého literárního centra v roce 2019 celkem využije jedenáct překladatelů, bohemistů nebo literárních vědců z Německa, Polska, Maďarska, Chorvatska, Itálie, Španělska, Velké Británie, Ukrajiny a Tchaj-wanu,“ informuje vedoucí Českého literárního centra Ondřej Buddeus.

V bytě po Jaroslavu Foglarovi bude Gerald Turner, držitel překladatelské ceny amerického PEN klubu (2004), v rámci rezidenčního pobytu ČLC pracovat na novém překladu Haškových Osudů dobrého vojáka Švejka do angličtiny. Dílo vyjde v edici Modern Czech Classics nakladatelství Karolinum.
„Nakladatelství Karolinum se rozhodlo v rámci ediční řady Modern Czech Classics iniciovat nový překlad Osudů dobrého vojáka Švejka do angličtiny ve spolupráci s předním britským překladatelem Geraldem Turnerem. Vzhledem k rozsahu a náročnosti vyjde dílo za několik let.

V této ediční řadě vycházejí překlady významných děl české literatury do světových jazyků. Zahraniční čtenář tak má možnost seznámit se s díly, která zachycují středoevropské dějinné zkušenosti a která vyjadřovala a spoluutvářela českou povahu, pohled na svět, humor a imaginaci,“ sdělil Martin Janeček z Nakladatelství Karolinum.

Jaro 2019 přinese kromě toho také další překlady poezie Vladimíra Holana do němčiny. Přední německý bohemista Urs Heftrich se jim věnuje již patnáct let; v jeho překladu vyšlo již šest z plánovaných čtrnácti svazků českoněmecké edice Sebraných spisů Vladimíra Holana, se značným ohlasem německé veřejnosti.

Tchajwanská bohemistka Melissa Shih-hui Lin přeloží do čínštiny románový bestseller Kateřiny Tučkové Žítkovské bohyně. Překladatelka do maďarštiny Flóra Peťovská bude v Brně pracovat na překladu oblíbené knihy pro děti od Pavla Šruta a Galiny Miklínové Lichožrouti.

PřílohaVelikost
Jarní rezidence 2019145.38 KB

Poslední aktualizace: 27.02.2019, 11:23