Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Most! mění Česko. Těží z něj Romové, Greenpeace i LGBT komunita

  0:01
Seriál Most!, jehož poslední díl uvedla v pondělí Česká televize, hýbe celou českou společností. Kromě oslavy města, kde se děj odehrává, a stovek seriálových hlášek, s nimiž se ztotožnily tisíce seriálových fanoušků, dílo vzbudilo zájem také o palčivější problémy Česka. Například ekologii, problematiku transgender komunity či soužití s Romy.
Hospodská parta ze seriálu Most!

Hospodská parta ze seriálu Most! | foto: ČT

Slogan Dycky Most! chce mostecká radnice využívat k propagaci města. Proto se spojila s Českou televizí, která poskytla předběžný souhlas k jeho používání.

Město od České televize zakoupilo trička a placky s nápisy Most! a Dycky Most!, které nabízí v infocentru. O seriálové věci je zájem, město na svém facebookovém profilu informovalo o tom, že dorazila nová várka k prodeji. 

„Máme zatím neformální souhlas, že smíme hlášku používat pro podporu kulturních a sportovních akcí. Televize si mezitím nechá značku zapsat do registru. Další využití pak budeme řešit smluvně,“ řekla mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková. Slogan včetně jeho grafické podoby by mohl v budoucnu Most reprezentovat třeba i na veletrzích. 

25.února 2019 v 13:23, příspěvek archivován: 26.února 2019 v 09:35

S netradičním putovánímpo místech známých z populárního televizního seriálu MOST! přichází projekt Offroadsafari.cz Návštěvníci výletu DYCKY MOST! se vydají na Hněvín, kde měli rande Dáša s Frantou, podívají se k Luďanovu domu, projedou se vyhlášeným sídlištěm Chanov, nebo si dají pivo v Severce. Více se dočtete v Mosteckých listech online: http://listy.mesto-most.cz/vismo/dokumenty2.asp… Most!

„Přijeďte se přesvědčit, že Chanov není Jeruzalém, dát si pivo v Severce a pokochat se stejným výhledem jako Franta s Dášou na prvním rande,“ slibuje projekt Offroadsafari, na který upozorňuje i online deník Mostu Mostecké listy

Sraz na výlet po Mostě je u přesunutého kostela. „Projedeme si všechna slavná místa a zákoutí, kde se natáčel legendární seriál Most! Podíváme se do vyhlášeného sídliště Chanov. Kolem gymplu se vydáme přímo na Hněvín, kam Eda zamířil na svou očistnou cestu, aby tu našel Frantu s Dášou. U přesunutého kostela si povíme, jak je to s jeho umístěním, svěcením a jak probíhal jeho přesun,“ slibují organizátoři. 

RECENZE: Blbým se blbě žije, vzkazuje nekorektně korektní seriál Most!

A to není vše. „Zastavíme u Luďanova domu a u Marcela. Podíváme se k Centrálu a hotelu Cascade, kde Franta s Čočkinem lovili wifi. Zastavíme se u autoservisu pana Juliše. Zabrousíme i k Technickým službám Mostu, kde pracoval Luďan s Frantou. Dáme si pivo v Severce.“ 

To vše za 990 korun na osobu. A útrata v Severce není v ceně, upozorňují organizátoři, kteří zatím vypsali dva termíny. 

Dycky Most, dycky klima

Z popularity Mostu! těží i organizace na ochranu životního prostředí Greenpeace, která nyní bojuje proti uhelnému byznysu snažícímu se rozšířit lom Bílina. Dvě postavy z seriálu, představitelka transsexuálky Dáši herečka Erika Stárková a představitel věčného podnikatele Čočkin Vladimír Škultéty natočili pro Greenpeace video, ve kterém žádají ministerstvo životního prostředí o nerozšiřování uhelného lomu.

25.února 2019 v 22:35, příspěvek archivován: 26.února 2019 v 09:42

VIDEO: Video Facebook Greenpeace Česká republika 25. 2. 2019 22:35

Pro zobrazení videa musíte mít zapnutou podporu JavaScriptu

Erika Stárková ze seriálu Most! má jasno: "Oproti zájmům lidí a přírody se opět upřednostňuje uhelný byznys." ⛔️ Devastace krajiny, prach, škody na křehkém klimatu. To by přineslo rozšíření lomu Bílina

Erika není sama, proti rozšíření lomu se vymezilo 4 500 lidí. Nechcete, aby uhlobaroni rozhodovali o ničení přírody a o tom, co budete VY dýchat? PŘIDEJTE se na ➡️ https://act.gp/protiuhli ⬅️ a buďte součástí hnutí, které ukončí dobu uhelnou.

#dyckymost ! #dyckyklima ! Šiřte dál.

„Pane ministře, prosím vás, postavte se za lidi, přírodu a klima, ju?“ žádá Stárková ministra Richarda Brabce (za ANO). „Dycky Most, dycky klima!“ dodává v závěru videa. 

K Dáše se připojil i seriálový Čočkin. „Když zemře oblíbená seriálová postava, mluví o tom skoro všichni. Když umře někdo kvůli uhlí, tak se o tom skoro nemluví,“ říká ve videu pro Greenpeace. 

Most! bourá stereotypy

V seriálu Most! je hlavní hrdinkou transgender Dáša. Díky velké popularitě seriálu se téma transsexuality znovu otevřelo. 

„Většina členů a členek transgender komunity Most! sleduje, protože je to v televizním formátu poprvé v takto velkém rozsahu prezentací naší problematiky na veřejnosti,“ řekl v pořadu Rozstřel Viktor Heumann

„Jsme rádi, že role Dáši je pozitivní a postava je kladná, sympatická a morálně převyšuje další postavy, řada trans osob se v jejím příběhu najde. Není však vhodné to brát jako bernou minci, protože je to nadsázka,“ sdělil Heumann. 

Česká transsexuálka Tereza Španihelová řekla v rozhovoru pro Expres.cz, že „seriál zpropagoval transsexualitu více než jakákoliv přednáška, více než mé vlogování za tři roky, více než všechny články.“ 

Seriál je pozitivní pro celou LGBT komunitu (lesby, gayové, bisexuálové a transgender - pozn. red). Myslí si to alespoň gay, který pro iDNES.cz promluvil. Přál si však zůstat v anonymitě. „Většina mých přátel z řad gayů a leseb je ze seriálu nadšená. Jednak je to vtipné a za druhé bourá stereotypy, nejen postavou Dáši, ale také postavou Roma Franty,“ vysvětlil. 

Názory se však různí. Kateřina Otáhalová sledovala Most! se svou přítelkyní a říká, že ji vůbec nebavil. „Nesnášela jsem hlavně toho kněze, který ukázal, co všechno je s církví špatně. Také mě neoslnila ani postava Luďana, který byl nejen blbý, ale ani vtipný. Avšak jsem měla ráda Frantu, který se k Dáše vždycky choval hezky a s úctou k jejímu novému já. Seriál ukázal, že minority spolu můžou kráčet ruku v ruce,“ řekla Otáhalová.

Naopak poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) seriál moc pozitivně nevnímá. „Takto se rafinovaně útočí na dva tisíce let staré zaběhlé principy. Proč nám vnucuje ČT transgendery? Zase vliv na dětskou nevinnou duši, nejdřív multikulty obohacení, teď toto. Achjo. Čemu se ještě zaprodáme? Heslo ‚Rodina, základ státu‘ zřejmě už neplatí,“ reagoval Foldyna nesouhlasně na Facebooku. 

„Buď je člověk muž, nebo je žena. Nic mezi tím není. Jen se tím odvádí pozornost od jiných problémů. Ale my se tím teď budeme zabývat, diskutovat a osočovat se vzájemně, kdo je homofob, nebo není. Nemyslím si, že to je problém. Na tuto záležitost mám konzervativní pohled, vysvětloval pro server Lidovky.cz Jaroslav Foldyna posléze. 

22.února 2019 v 09:49, příspěvek archivován: 26.února 2019 v 09:49

Pane Jaroslave Foldyno, nezlobte se na mě, ale váš pohled na transsexualitu je bohužel přesně ten důvod, proč Dáša v seriálu Most! je. Říkáte, že je to model 2000 let starý. A i přes to se jak říkáte "nepřirozená" sexuální orientace, či snad vnímání svého vlastního pohlaví, stalo pro mnoho lidí v historii fatální překážkou nikoliv kvůli jim samým, ale právě kvůli lidem, jako jste vy. Dneska je jiná doba. Naopak je super, že můžete podstoupit nějaký zákrok a vyřešit něco, co vás uvnitř tak ničí. Není to exces. Je to naopak progres. Toť zas můj názor.

Na Foldynův výrok okamžitě reagoval romský zpěvák Radek Banga. „Váš pohled na transsexualitu je bohužel přesně ten důvod, proč Dáša v seriálu je. Říkáte, že je to model dva tisíce let. A i přesto se, jak říkáte, ‚nepřirozená‘ sexuální orientace, či snad vnímání svého vlastního pohlaví, stalo pro mnoho lidí v historii fatální překážkou nikoliv kvůli jim samým, ale právě kvůli lidem, jako jste vy. Je super, že dneska můžete podstoupit zákrok a vyřešit něco, co vás uvnitř tak ničí. Není to exces, je to naopak progres,“ myslí si Banga. 

Chanov není Jeruzalém

Podle některých seriál Most! boří předsudky vůči menšinám i vůči Romům. Podle jiných seriál naopak předsudky prohlubuje. Jednou z hlavních postav seriálu je Rom Franta, kterého ztvárnil Zděnek Godla.

Eda z Mostu! je moje role snů. Lidé mě zdraví „drž úhel“, říká Isteník

Godla v rozhovoru pro iDNES.cz řekl, že jeho rodina seriál přijala skvěle, ale některé Romy prý seriál uráží. „Romáci pořád křičí, že nás někdo uráží a že se nesmíme nechat urážet. Tak jsem si řekl, že udělám něco, aby se to trochu změnilo. Aby si lidé nemysleli, že si ze sebe neumíme udělat i srandu,“ sdělil v rozhovoru. 

Zdeněk Godla v rozhovoru používal slovo „cikán“, což některé Romy uráželo. Za označení se posléze omluvil. „Všem Romům, kterých jsem se dotkl, se upřímně omlouvám, že jsem při rozhovoru řekl, že je mi jedno, jestli jsem Rom nebo cikán. Že je mi milejší, když mi budou říkat cigán,“ uvedl. 

Podle Renaty Berykové je hendikepem seriálu ojedinělost na poli zobrazování Romů, píše pro server Romea.cz. „Absence jiné než stereotypní alternativy je v české produkci patrná. A tady jde zodpovědnost za producentem, v tomto případě veřejnoprávní televizí. Dokud totiž Česká televize nabídne prostor Romům pouze v podobě karikatur, kriminálních živlů anebo jako hostů do bulvárního pořadu Máte slovo, bude i vydařený Most! znít spíš jako (romský) smích přes slzy,“ myslí si 

„Pro integraci Romů tu po válce neudělal nikdo a nikdy víc než tento seriál,“ tvrdí naopak starosta Řeporyjí Pavel Novotný

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv
Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

Nečekaná jména v eurovolbách. Brusel láká přítele Jonáka i třetího Okamuru

20. dubna 2024  15:56

Premium Každé volby se na zadních místech kandidátek objeví nějaké známé jméno, které byste v politice...

Ukrajina, Izrael, Tchaj-wan a... TikTok. V Kapitolu začalo ostře sledované jednání

20. dubna 2024  15:42

Americká Sněmovna reprezentantů by dnes po měsících odkladů měla hlasovat o balíku pomoci Ukrajině,...

Nehoda se sportovním veteránem na D10 přerušila na hodinu dopravu

20. dubna 2024  14:23,  aktualizováno  15:40

Nehoda dvou aut uzavřela před sobotním polednem dálnici D10 na 33. kilometru ve směru na Turnov....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...