16.4.2024 | Svátek má Irena


PSI: Velcí psi v naší rodině 4

27.2.2019

První článek o Dianě najdete zde.

Dnes to bude čtení pro silné povahy, protože poteče krev! Někteří lidé o německých dogách říkají, že mají smutný pohled. Naše Diana měla pohled zkoumající až zadumaný, rozhodně ne smutný. Ovšem když jí táhlo na druhý rok, začala „plakat“. Nebyly to skutečné slzy, ale čirý a hustý sekret, prýštící ze spojivkového vaku. Vyložili jsme si to jako zánět spojivek a začali s mazáním. Nejdříve ophthalmoazulenem, později očním framykoinem. Nelepšilo se to. Výtok se povážlivě zabarvil do žluta.

Povolali jsme na pomoc našeho kamaráda, veterináře Zbyňka Miklíka. Ten Dianu prohlédl, palcem jemně zatahal za kůži pod okem, pak pokýval hlavou, a zabručel: „Žádný zánět spojivek! Genetická vada je to! To máte z toho, že jste si pořídili psa bez papírů.“

Následně nám vysvětlil, v čem je problém: Osrstěná kůže pod očima roste rychleji, než by měla, a „zachlipuje“ se do spojivkového vaku. Ostrá krátká srst trvale dráždí citlivou oční bulvu i sliznici, která spojivkový vak vystýlá. A právě ten nerovnoměrný růst kůže pod očima je geneticky podmíněný jev.

Německá doga Diana s naší nejmladší, 2002

Doktorovo konstatování týkající se absence průkazu původu nebylo myšleno jako výtka. On sám totiž dobře věděl, za jakých okolností jsme si Dianu přichýlili. Ale bez ohledu na ony okolnosti měl doktor pravdu. Německá doga s průkazem původu by měla být takových potíží ušetřena. V chovných stanicích probíhá plemenitba pod kontrolou. Cílem je ohlídat, aby se geneticky podmíněné vady nepřenášely do dalších generací. Správně měl být ten z Dianiných předků, u kterého se vada projevila, vyřazen z plemenitby. Zkrátka by ten hendikepovaný jedinec zůstal bez potomků. A právě to se v případě Dianiných předků nestalo.

Diana tu ale už byla s námi a my museli její problém vyřešit. „Pomůže jedině operace,“ zněl doktorův verdikt. Načež nám Zbyněk názorně objasnil, že hodlá naší krásné psí holce vyříznout kousek kůže pod levým a pravým okem. Ten kousek bude mít tvar měsíce v srpku, položeného na záda, se špičkami nasměrovanými nahoru k oku. Po vyříznutí se okraje rány stáhnou k sobě a sešijí. Přebytečná osrstěná kožní řasa se tím vypne jako elastické prostěradlo. Kůže pod očima se přestane krabatit, zasouvat do očnice a poškozovat oční bulvu a spojivkový vak. Taková plastická chirurgie pro psa.

Diana, 2002

Až do stanoveného termínu jsme byli jako na trní. Operace probíhala u nás doma na verandě. Chudinka Diana, která byla od předešlého dne hladová, aby nezvracela, dostala injekci s anestetikem. Když usnula, doktor oholil srst pod očima a kůži důkladně smáčel desinfekcí. Ještě než se chopil skalpelu, vrazil do rukou mého muže smotky gázy na stírání krve. Jakmile udělal první řez, Richard senior zbledl, ukročil vzad a předal gázu mně. Já, tvrďas, odchovaná agronomickou fakultou, k tomu prý budu vhodnější. Takže doktor řezal, já stírala. Pak přišlo na řadu pomalé a důkladné šití. Starší syn se stejně jako tatínek držel stranou, zatímco ten mladší se zájmem přihlížel (nejmladší dcera ještě nebyla na světě). Po necelé dvouhodině přišla psí holka k sobě. Jistěže nebyla nadšená, co jsme s ní provedli. Čerstvě zašité rány musely pořádně bolet. „Uvidíme, jak se to zahojí,“ řekl doktor. Zahojilo se to perfektně, za měsíc už by nikdo nepoznal, jakou proceduru Diana prodělala. A co bylo hlavní, oči se zklidnily, protože je nemělo co dráždit.

„Ale počítejte s tím, že Diana ještě poroste,“ upozornil nás Zbyněk. „Možná to budeme muset zopakovat.“ Nemýlil se. Zhruba za půl roku jsme dali repete. Ale od té doby měla Diana oči v pořádku. Dalo by se říct, že výše uvedené povídání bylo se vší tou krví a odřezanou kůží až příliš podrobné. Ale všechny ty detaily jsem uvedla proto, aby bylo jasné, že kontrolovaná plemenitba má svůj závažný smysl. A že je lepší a šetrnější přivádět na svět štěňata, jejichž rodiče jsou prověření a u kterých je pravděpodobnost výskytu genetických vad minimalizována (i když vyloučena být vzhledem k dosažené úrovni poznání zatím nemůže).

Foto: archiv Miroslava Dvořáková. Jsou to ofocené staré fotografie Diany a našeho nejmladšího dítěte z roku 2002, tedy z doby, kdy už měla Diana dávno obě operace za sebou.

Miroslava Dvořáková Neviditelný pes