Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřel Jiří Pomeje

    Foto archiv

    Jiří Pomeje

     13. 12. 1964 České Budějovice – 26. 2. 2019 Nová Ves pod Pleší

    Herec a filmový producent.

    Absolvoval gymnázium v Českých Budějovicích. V období střední školy začal navštěvovat stepařský kroužek. Společenskému tanci se pak věnoval dvanáct let, z toho deset let závodně. Účinkoval také v baletu českobudějovického divadla, kde nastudoval inscenaci Borise Asafjeva Bachčisarajská fontána (dvojrole Poláka a Tatara). Přihlásil se na DAMU. Přijímací řízení udělal, ale nebyl přijat z důvodu vyloučení jeho otce z komunistické strany (nesouhlasil se vstupem vojsk v srpnu 1968). Nicméně získal angažmá jako herec-elév v Severomoravském divadle Šumperk. O rok později byl na herectví přijat a v roce 1988 DAMU absolvoval.

    S Dagmar Bláhovou ve snímku Vladimíra Drhy Muka obraznosti (1989). Foto archiv

    Ve stejném roce se představil hned ve třech filmech: Čekání na Patrika, Dotyky a Vlastně se nic nestalo. Hlavní roli Marka Paara dostal o rok později ve snímku podle románu Vladimíra Párala Muka obraznosti. Záhy hrál ještě ve filmech Jestřábí moudrost, Tichá bolest a Nahota na prodej. Ve dvou dílech filmové série Playgirls představoval Toma Rodra, v televizním seriálu Hospoda fotbalového fanouška.

    V roce 2010. Foto archiv

    Roku 1992 založil společnost Fronda film. Producentsky se podílel na filmech Zdeňka Trošky Princezna ze mlejna (1994), Z pekla štěstí (1999) či Andělská tvář (2002). Financování právě tohoto filmu mu ale způsobilo značné problémy – v době příprav mu bylo odmítnuto spolufinancování filmu ze strany FV Plast, přesto se rozhodl film natočit za cenu půjčky, již však nebyl schopen splácet, neboť snímek neměl dostatečnou návštěvnost. Jako producent tak zkrachoval, byla na něj uvalena exekuce a začal mít problémy i s alkoholem. Soudy se táhly deset let, až celý případ uzavřela amnestie, již počátkem roku 2013 vyhlásil president Václav Klaus. Mezitím pracoval pro televizi Prima a věnoval se rovněž dabingu, jeho hlasem mluvili často akční hrdinové, zejména Jean-Claude Van Damme. V roce 2007 se podílel na přípravě výstavy Gottland.

    S první manželkou Michaelou Kuklovou. Foto archiv

    V roce 2008 se oženil se zpěvačkou Ivetou Bartošovou. Foto archiv

    Se svou třetí ženou Andreou Šťastnou. Foto archiv

    Byl několikrát ženatý. Roku 1994 se oženil s herečkou Michaelou Kuklovou, s níž se rozvedl po třinácti letech manželství v roce 2007. Následujícího roku se oženil se zpěvačkou Ivetou Bartošovou; i toto manželství se však rozpadlo, a to již koncem roku 2009, kdy žádost o rozvod podala Bartošová. Ani z jednoho manželství se nenarodily děti. V lednu 2013 se na dovolené v Thajsku oženil s Andreou Šťastnou, která se živí jako DJ; svatba se konala v buddhistickém chrámu. V září 2013 se jim narodila dcera Anna Pomeje.

    Zemřel v Nemocnici Na Pleši v obci Nová Ves pod Pleší. Příčinou úmrtí byla rakovina hrtanu. Bojoval s ní od poloviny roku 2017.

    /Pro i-DN z více zdrojů zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 27. února 2019

    Komentáře k článku: Zemřel Jiří Pomeje

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,