Martin Kadrman: Nový stavební zákon zvýší chaos a korupci ve stavebním řízení

27.02.2019 11:10

Památková asociace ASORKD považuje podobu předloženého věcného záměru za nešťastný. Pro téměř sto tisíc majitelů památkově chráněných objektů vznikne nepřehledná situace, kdy o části prací bude rozhodovat stavební úřad (například restaurování oken) a část bude rozhodovat stávající odbor památkové péče příslušného úřadu (například obnova vjezdové brány).

Martin Kadrman: Nový stavební zákon zvýší chaos a korupci ve stavebním řízení
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Tím se celý proces z pohledu vlastníka kulturní památky zesložití a znepřehlední. Stavební úřady budou rozhodovat o všem, co je součástí stavby, tedy i o způsobu restaurování vnitřních omítek. „A pokud úředník do třiceti dní nerozhodne, počítač za něj automaticky vygeneruje souhlasné povolení bez jakýchkoliv podmínek. No to je sen každého investora, který si chce v renesančním domě postavit hotel s bazénem,“ upozorňuje Martin Kadrman, viceprezident ASORKD.

Stejně jako ostatní odborné organizace, i památková asociace upozorňuje nejen na chaos, který v případě přijetí zákona nastane, ale zejména na podivné pozadí jeho vzniku. Přípravu nového zákona MMR z dosud nezveřejněných důvodů zadalo Hospodářské komoře ČR. Legislativně ji připravil tým Františka Korbela, dlouholetého náměstka ministrů spravedlnosti (2007-2013), který je dnes partnerem jedné z největších pražských advokátních kanceláří HAVEL & PARTNERS. „Pokud rezortní úředníci nově nepřipravují novely a zákony a zadávají tuto práci externím subjektům, nevím, na co je tam máme. Ctrl C a Ctrl V umí na hlavičkový ministerský papír udělat opravdu každý. Děsí mne jen myšlenka, kdo všechno v této zemi může připravit zákon podle svých představ a ještě za to dostane zaplaceno“, dodal Kadrman.

Proti věcnému záměru nového stavebního zákona se nedávno vymezili akademici, Mezinárodní komitét ICOMOS spolupracující s UNESCO nebo Svaz měst a obcí ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…