Trump a Kim si po osmi měsících potřásli rukama. Na summitu jednají zejména o denuklearizaci

Ve vietnamské metropoli Hanoji se ve středu na svém druhém summitu sešli americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un. Osm měsíců po svém prvním, historickém setkání v Singapuru si znovu potřásli rukama. Předpokládá se, že hlavním tématem dvoudenních hanojských rozhovorů bude odstranění zbraní z Korejského poloostrova.

Tento článek je více než rok starý.

Hanoj (Aktualizováno: 13:51 27. 2. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve vietnamské metropoli Hanoji se na svém druhém summitu sešli americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un

Ve vietnamské metropoli Hanoji se na svém druhém summitu sešli americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un | Foto: Leah Millis | Zdroj: Reuters

V krátkém vyjádření před kamerami šéf Bílého domu vyjádřil naději, že summit bude nejméně tak úspěšný jako ten předchozí, možná i úspěšnější. Zopakoval také své přesvědčení, že Severní Korea se v případě denuklearizace může stát ekonomicky velmi prosperující zemí.

‚Úžasná reklama.‘ Svět upírá pozornost na summit Trumpa a Kima, Vietnamcům to lichotí

Číst článek

„Jsem si jistý, že tentokrát dospějeme k velkým výsledkům, které všichni ocení. Udělám pro to všechno,“ řekl severokorejský diktátor.

Na dotaz novinářů, zda americký prezident na vrcholné schůzce vyhlásí konec korejské války, která skončila v roce 1953 pouze dohodou o příměří, nikoli řádnou mírovou dohodou, Trump odpověděl: „Uvidíme.“

Pchjongjang v minulosti opakovaně žádal uzavření mírové dohody se Spojenými státy, protože právě ony jsou přímým signatářem smlouvy o příměří. O tom, že by se Kim a Trump mohli na vyhlášení konce války ve Vietnamu dohodnout, spekulovala před summitem řada analytiků.

Změna rétoriky

Americký prezident na úvod setkání s Kim Čong-unem odmítl, že by zmírnil své požadavky na Severní Koreu ohledně jaderného odzbrojení. Spojené státy během uplynulých měsíců opakovaně zdůrazňovaly, že KLDR se musí „zcela, ověřitelně a nezvratně“ zbavit svých atomových zbraní.

‚KLDR může prosperovat jako Hanoj.‘ Trump se sešel s vietnamským prezidentem

Číst článek

O víkendu ale americký prezident očividně zmírnil svou rétoriku a prohlásil, že je spokojen, pokud Severní Korea nepokračuje ve zkouškách raket. „Nespěchám. Nechci na nikoho tlačit,“ řekl šéf Bílého domu. „Jenom nechci (raketové) zkoušky. Dokud nejsou žádné zkoušky, jsem spokojený,“ dodal Trump.

Trump a Kim mají po vzájemném uvítání v hotelu Metropole nejdříve hovořit asi 20 minut mezi čtyřma očima a následně se obě delegace sejdou k večeři, která by měla trvat přibližně půldruhé hodiny. Další jednání jsou plánována na čtvrtek.

K večeři zasednou společně s nejvyššími představiteli USA a KLDR také americký ministr zahraničí Mike Pompeo, personální šéf Bílého domu Mick Mulvaney, severokorejský šéf diplomacie Ri Jong-ho a hlavní severokorejský vyjednávač se Spojenými státy Kim Jong-čchol, který v minulosti působil jako šéf vojenské rozvědky.

Prosperita jako ve Vietnamu

Donald Trump se před schůzkou se ve středu několik hodin před summitem s Kim Čong-unem v Hanoji setkal s prezidentem hostitelské země summitu Nguyenem Phu Trongem. Prezidenti se sešli k rozhovoru a podpisu obchodní dohody. Šéf Bílého domu později poobědval s vietnamským premiérem Nguyenem Xuanem Phucem.

Vietnam is thriving like few places on earth. North Korea would be the same, and very quickly, if it would denuclearize. The potential is AWESOME, a great opportunity, like almost none other in history, for my friend Kim Jong Un. We will know fairly soon - Very Interesting!

03:31 – 27. 02. 2019

11630 68204

Podle agentury AP Trump označil vztahy mezi USA a Vietnamem za příklad toho, čeho může dosáhnout Severní Korea, pokud se vzdá jaderných zbraní.

Trump totiž ve středu ráno na twitter napsal, že Severní Korea bude prosperovat jako Vietnam, pokud se vzdá jaderných zbraní. Kim Čong-una v tweetu označil za svého přítele.

V KLDR jsme našli tajné středisko vývoje raket, oznámili američtí experti. Jsou tam i střely Rodong

Číst článek

V pozdějším twitterovém příspěvku šéf Bílého domu vyjádřil přesvědčení, že Čína, Rusko, Japonsko a Jižní Korea v úsilí o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova pomohou.

Poprvé v Singapuru

Poprvé se spolu Trump a Kim sešli v červnu na historickém summitu v Singapuru. Oba tehdy slíbili, že budou pracovat na odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova a posílení míru v regionu. Od té doby ale nebylo v této záležitosti dosaženo výraznějšího pokroku.

Od hanojského summitu se očekává, že by měl přinést konkrétnější plán denuklearizace poloostrova. Podle expertů to znamená především stanovit časový rámec pro proces jaderného odzbrojení KLDR a uvést jmenovitá opatření k dosažení tohoto cíle.

Podle agentury Reuters američtí a severokorejští vyjednávači před summitem hovořili mimo jiné o možnosti, že by KLDR vpustila mezinárodní inspektory do svého hlavního jaderného zařízení v Jongbjonu. Návrat inspektorů do Severní Koreje a předložení úplného výčtu jaderných zbraní a zařízení KLDR patří mezi hlavní požadavky Washingtonu.

Spojené státy by na oplátku mohly Severní Koreji nabídnout otevření styčných úřadů či vyhlášení konce korejské války z let 1950–1953, která skončila pouze smlouvou o příměří a nikoli podpisem řádné mírové dohody.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme