Čtvrtek , 25. 04. 2024

Marek

Svatební sezóna je před námi. Specialistka radí, na čem rozhodně u svatby nešetřit a proč, abyste pak nebyly zklamané

Svatební sezóna je před námi. A tak si položme společně otázku: Na co vzpomínáme, když jsme byly na kamarádčině svatbě? Většina z nás si vybaví nevěstiny šaty, účes, vizáž... Co si budeme povídat - muži tohle moc neřeší. Maximálně se vyjádří, že to bylo fajn nebo že se přejedli. Zeptali jsme se svatební specialistky, na čem by se o svatbě rozhodně šetřit nemělo, abyste pak nebyly zklamané.
svatebni trendy
Zdroj: 123RF.com

Podle osobní zkušenosti námi oslovené svatební specialistky Lenky Smrčkové většina hostů si na svatbě všímá jídla. Ať už ve smyslu, že ho bylo málo, nebo bylo chuťově nic moc.  Jiní  naopak, že  si pochutnali. A ano, jídlo je jednou z nejdůležitějších položek, na které by se nemělo šetřit. A už vůbec ne na svatbách. 

V České republice si lidé obecně potrpí na velkém  množství jídla. Do popředí se také dostává pozornost upřená na kvalitu pokrmů a surovin. Důležitá je také možnost výběru, tedy variabilita pokrmů. Množství zajímavých kanapek, salatů, mas, vždy potěší oko každého hosta. A klasika se u nás také počítá. Co máme na mysli pod pojmem klasika? Tolik oblíbené řízečky, chlebíčky, obložené mísy a večer grilované prasátko nebo šunka v kleštích.

Jak je to se svatebním dortem

“Mezi jídlo bych samozřejmě zařadila i dort. Ten je často diskutovaným tématem u svatebních hostů. Měla jsem mnohokrát možnost ochutnat dorty a většina z nich měla takovou umělou chuť,” upozorňuje specialistka. Z toho je jasné, že dáme více na vzhled, než na chuť. Není nám tedy jedno, co si ostatní řeknou, když bude dort na první pohled vypadat méně zdobeně, zato neřešíme, jak hostům bude chutnat. A i tohle by mělo být vyvážené. Někdy se dá část pozornosti odvést pomocí figurek na dort. U nás v Čechách i na Moravě najdeme cukrárny, nebo jednotlivé cukrářky, které používají kvalitní suroviny. Samozřejmě nečekejte dort pro 50 lidí za 1500,- Kč, i když takové nabídky se rovněž vyskytují. Kvalitu si rozhodně zaplatíte. A neznamená to ani druhý extrém: nejdražší je nejlepší. Neváhejte ochutnat předem, pokud je to možné. Když vám někde bude chutnat, zeptejte se na cukrářku, která daný zákusek dělala. Klidně i v restauraci. 

Oblek ženicha a šaty nevěsty

Na čem dalším by se šetřit nemělo, je oblek ženicha a šaty nevěsty. “Velice  často má nevěsta šaty za horentní sumu a ženich vypadá jako chudý příbuzný, ” podotýká Lenka Smrčková. A tady dává smysl práce specialistky. Dokáže totiž upozornit na nedostatky, kterých si samy nevšimnete. Specialista si sleduje trendy, naše i zahraniční. Dokáže tak vychytat dost na první pohled neviditelných much.  Lenka radí: Dobře padnoucí oblek a nové neokopané boty by měly být v tak významný den samozřejmostí. Samozřejmě, že ženich nemusí mít oblek od Bosse. Stačí, aby měl styl a hezky zakryl nedostatky a zvýraznil přednosti postavy.

K TÉMATU  Svatební blázinec. S čím vším musíme při plánování svatby počítat?

Velký hit 2018

Chcete být trendy? Velkým hitem sezóny 2018 byly tzv. ,, uvolněné styly“. Hodně populární venkovský (boho styl). Znamená to, že ženich má kalhoty a kšandy, doplněný třeba dřevěným motýlem.  “Myslím, že se nemusíte bát originality. Byla jsem na jedné zajímavé  svatbě,  kde ženich měl frak a nevěsta ho doplnila krásnými šaty. Bylo to jako v pohádce. Snoubenci by se měli doplňovat ve stylu oblečení. Harmonizovat spolu. Bohužel ještě u pánského osazenstva tomu zdaleka  tak není. Moje babička vždy říkala, že muž je odrazem ženy. Něco na tom určitě je,” dodává osobní pohled Lenka.

svatebni trendy

Zdroj: 123RF.com

Zábava a organizace

Další z důležitých věcí na svatbě je zábava a celková organizace svatebního dne. Tady je třeba zdůraznit: Nenuťte hosty do her! Proč? Často jsou to dětské hry,  na které vzpomínáme ještě z letních táborů. Podle specialistky není úplně vhodné, aby ženy v šatech soutěžily v různých sportovních  disciplínách. Svatba je společenská událost, tak bychom měly i celý program tomu přizpůsobit. Nikdo netvrdí, že by ženy měly být ve večerních robách a muži ve fracích. Ale mělo by to mít určitou  ,,štábní kulturu“.  Dejte hostům možnost bavit se a připravte jim zajímavý program. Pokud zvolíte tombolu, měly by  být alespoň 3 první ceny  hodnotné. “Myslím, že už nejsou vtipné tomboly stylu výlet do Alp, kdy svatebčan obdrží  francovku Alpu. Zvolte  si minimální částku za lístek do tomboly, aby to nevypadalo, že chcete hosty ,,oškubat“. Pokud chcete získat peníze od hostů, volte raději příjemnou a nenápadnou formu. Vydražte například tanec s nevěstou nebo ženichem. Má to styl. Naštěstí se upustilo od únosu nevěsty. Často to narušilo  průběh svatby,” dodává specialistka.

Organizace je důležitá

Organizace svatebního dne  je důležitá, aby hosté věděli, co se bude dít. Je dobré, když je celým dnem někdo provází. Tento úkol náleží dost často svědkyni/svědkovi. Bohužel ten si pak den neužije. Je to náročné. Tak s tím počítejte a rozhodněte se podle vlastní vůle. Občas snoubenci zapátrají a vyberou ze svých řad organizačně schopnou kamarádku. Pro ně je to vítězství.  Kamarád/ka  vám neřekne většinou ne. Když není po ruce nikdo schopný a obětavý, určitě zvolte profesionála.

K TÉMATU  Vyzkoušejte lákavé a zároveň zdravé smoothie

Fotograf? Jedině profesionál! Kolik stojí?

V neposlední řadě je důležité nešetřit na fotografovi nebo kameramanovi. Záleží, co je podle vás podstatnější. Na video se tak často nedíváme  jako na fotografie. Přijdou kamarádi a řeknou, ukažte nám fotky ze svatby. Volba fotografa  je jedním z nejčastějších témat v diskuzi  na  svatebních  bazarech. Často kladenou otázkou je, kolik jste dali za fotografa? Pokud novomanželka řekne částku nad 10.000,- Kč, tak se ozve z řad slečen, že je předražený.  Že mohou mít fotografa už za 3.000,- Kč. Fotograf, který si účtuje částku nad 20.000,-Kč,vzbuzu už skoro nedůvěru ve zdravý rozum a soudné ohodnocení práce. Ale vždy záleží na tom, co od focení očekáváte a co všechno je vám fotograf schopen nabídnout. Argument, svatbu mi nafotí  strejda, kamarád – často končí  bohužel fiaskem. Toho se raději vyvarujte. Pokud není strejda profesionální fotograf…samozřejmě.:)

Jak najít fotografa?

Dost často  nevěsty po svatbě pláčí, že fotky jsou šílené a hledají rady. Pak je každá rada drahá. Originály má k dispozici pouze fotograf. Raději tomu předejděte, tím, že se podíváte na kompletní portfolio fotografa. Vyžádejte si alespoň dvě kompletní svatby a to v různém ročním období. Pokud nechcete platit kvalitního fotografa na celý den, zaplaťte si alespoň pár nejdůležitějších hodin: obřad a novomanželské fotografie.

Závěrem ještě několik rad. Užijte si svatební den bez starostí. Cokoli se nepovede podle přesného plánu, neřešte. Užívejte si všeho s úsměvem. Věřme, že svatba je jednou za život a tím se také řiďte, i pocitově. Služby jednotlivých dodavatelů si vybírejte pečlivě. Na tom hodně závisí celý svatební den. A konečně: Nic se nezblázní, nejdůležitější přece je, že jste po boku člověka, který vás má rád.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Ztráta blízkého člověka je jednou z nejbolestivějších životních zkušeností. Bezprostředně po úmrtí vámi může zmítat zmatek, chaos a šok. Nebudete tomu věřit. Přichází velký žal a truchlení. Je možné se s tím vůbec vyrovnat? A jak? Co přesně dělat a kdy?
Lidé by si vzájemně v nouzi měli pomáhat, i přesto však je na světě mnoho případů, kdy člověku či zvířeti v ohrožení života nikdo pomoc neposkytnul. Doba je čím dál hektičtější a lidé si již méně všímají toho, co se okolo nich děje. Často bývají i lhostejní vůči negativním situacím, do kterých raději nechtějí zasahovat, aby sami nebyli ohroženi.
Pokud toužíte po romantice, nečekejte, až váš přítel naplánuje něco zvláštního, převezměte otěže a zajistěte si večer svých snů sami. Možná budete chtít naplánovat rande s ohledem na svůj vkus, ale pokud pro něj chcete připravit něco zvláštního, měla byste své plány přizpůsobit jeho zájmům. Zde je několik užitečných rad pro plánování romantického rande pro vás a vašeho přítele.
Únava ze všech omezení a koronavirusových opatření je přirozená, ale určitě by kvůli nim neměl trpět váš sexuální život. Přispět k tomu můžete i eJoy®.
Popraskané rty, suché koutky, odchlíplé kousky zrohovatělé kůžičky. Když jen trochu zanedbáte péči o své rty, podzimní počasí vám to vrátí i s úroky. Nemusíte kupovat syntetické balzámy na rty. Vyrobte si svoji vlastní péči z přírodních ingrediencí.
Znáte to, s velkou radostí si domů přinesete novou rostlinu, která vypadá báječně, jenže po pár měsících si všimnete jistých vad na kráse. Některé se projeví dokonce okamžitě, jen co kytka překročila práh vašeho domu. Ať už jsou to žluté nebo svěšené listy, každým takovým náznakem se nám rostlina snaží říct, že jí něco chybí, nebo přebývá.
Nepříjemná nemoc, která hýbe současným světovým děním, se nevyhýbá ani známým osobnostem. Kdo ze slavných bojuje s nemocí COVID-19 a jaké má příznaky?
Závislost na internetu, sociálních sítích nebo počítačových hrách se projevuje u dětí stále častěji. Podle odborníků je má příznaky opravdové závislosti každé desáté dítě. To je nemalé riziko, že se to může stát i ve vaší rodině. Tyto závislosti jsou – vzhledem k rozšíření internetu a jeho komunikačních sítí – podstatně větším rizikem, než návykové látky či alkohol.
Bohémské vlny a sexy kudrliny. Přesně to je dvojice, která se ve světě vlasových trendů snad pokaždé setkává s úspěchem. A aby ne. Vlnky představují určitou dávku divokosti, zatímco kudrliny dokážou být sexy a roztomilé zároveň. Jak podpořit přirozenou krásu vln nebo se postarat o to, abyste se místo rovných vlasů chlubila půvabnými loknami? Přesně na to se podíváme.
Šišky borovice mohou posloužit jako dekorace i samotné. S tímto návodem ale z šišek vytvoříte miniaturní vánoční stromečky. Ideální bude zapojit do jejich výroby celou rodinu. Co říkáte, nejsou krásné?
Patříte mezi ty, kteří ráno bojují s nedostatkem energie? Zvoní budík, vy máte vstát, ale vám se tak nechce! Nejradši byste spali ještě další 3 hodiny... Pak nakonec vstanete, ale bez elánu, bez energie a jediné, na co se těšíte, je ranní káva. A doufáte, že právě ona vás spasí. Jenže pak uběhne pár hodin a vy potřebujete další kávu... Jak s tímto skoncovat? Jak se cítit vždy plní energie a to třeba i bez kávy? Pokračujte ve čtení článku a odpověď najdete!

Výběr článků

Rozhodli jsme se, že se pro procházky přírodou vybavíme repelenty proti klíšťatům.
Není pravdou, že dítě zaostává, pakliže tráví svůj čas na mobilním telefonu nebo tabletu. Vždy totiž záleží na tom, co na daném zařízení hraje. Pokud to jsou agresivní hry, pak ano - dítěti to neprospívá. Ale pokud to jsou aplikace vzdělávací, není na tom nic špatného.
Pečicí trouba patří do každé kuchyně. I když nezásobujete okolí buchtami a koláči jako na běžícím pásu, trouba se může hodit. Třeba někdy dostanete chuť na pizzu, pečené kuře nebo cokoli jiného. Jak ale vybrat troubu tak, aby odpovídala vašemu životnímu stylu a do domu se vám nedostal třeba zbytečně předimenzovaný požírač elektřiny, nebo naopak spotřebič, který zdaleka neuspokojí vaše touhy po pečených pokrmech? Tento článek vám s výběrem pomůže – a to v pouhých šesti krocích.

Nepřehlédněte

Už jste někdy zkoušeli vydržet co nejdéle bez mrknutí? Předpokládáme, že tento úkol je pro mnohé velmi obtížný, protože udržet oči bez mrknutí není jen tak. Prozradíme vám skutečné důvody toho, proč člověk mrká.
Slyšeli jste již někdy pojem hypermobilita? Hypermobilitou mnohem častěji trpí ženy než muži a jde o nadměrnou pohyblivost, která se týká zejména kloubů. Při pohybu pak dochází k uvolnění kloubů nad hranici normální fyziologické meze. Jak vlastně vzniká a jak se s ní dá žít v běžném životě? Existuje nějaká léčba?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek