Sledujete svoji kočku? Britští vědci vysvětlují, proč byste měli

Jak hluboké vazby jsou podle odborníků mezi kočkami a lidmi, kteří se o ně starají?

Chování lidí má prokazatelný dopad na fyziologické i psychické zdraví zvířecích mazlíčků.
Chování lidí má prokazatelný dopad na fyziologické i psychické zdraví zvířecích mazlíčků.
Zdroj: Profimedia.cz

"Je známo, že kočky jsou vnímavé bytosti silně ovlivněné lidmi kolem nich. Jsou důvěrně propojené se svými majiteli a vzájemně se ovlivňují," řekla odbornice na kočky Danielle Gunn-Moore z univerzity v Edinburghu.

Nový výzkum vědců z Velké Británie se rozhodl odhalit, zda se vlastnosti majitelů koček skutečně odrážejí v chování jejich mazlíčků, a zda tedy může kočka do jisté míry zrcadlit aspekty osobnosti majitele.

„Mnoho lidí považuje mazlíčky za členy rodiny a vytvářejí s nimi úzké společenské vazby. A tak se zdálo velmi pravděpodobné, že domácí zvířata budou ovlivněna způsobem, jakým s nimi komunikujeme a vedeme je," vysvětlila důvod své studie vědkyně Lauren Finka z Nottingham Trent University.
 
Se svým týmem se zaměřila na více než 3000 majitelů koček. Položila jim řadu otázek na základě pětifaktorového modelu osobnosti Big Five, do něhož patří otevřenost vůči zkušenostem (zvědavost, kreativita), svědomitost (schopnost sebekontroly, dochvilnost, cílevědomost), extraverze, přívětivost (ochota pomáhat druhým) a neurotismus (způsob, jak jedinec prožívá negativní emoce). A skutečně se ukázalo, že existuje řada souvislostí mezi povahou majitele a chováním kočky.

Například vyšší neurotismus majitele byl často spojen s kočkami s "behaviorálními problémy", což lze prokázat agresivitou, úzkostí nebo strachem či chováním souvisejícím se stresem, včetně komplikovaných zdravotních stavů nebo nadváhou.
 
Vědci také zjistili, že majitelé koček, kteří zaznamenali vyšší hodnoty extrovertního chování, měli většinou zvířata, která sama dávala přednost větší volnosti. Naopak účastníci studie, kteří by se dali označit jako přívětiví, prohlásili, že kočky jsou nejspokojenější v jejich přítomnosti.
 
Chování lidí má prokazatelný dopad na fyziologické i psychické zdraví zvířecích mazlíčků, a to jak v pozitivním, tak negativním způsobem.

"Většina majitelů chce svým kočkám poskytnout co nejlepší péči a výsledky studie poukazují na důležitou souvislost mezi naším chováním a blahobytem domácích mazlíčků," dodává Lauren Finka.