Bezpečnostní rada hodnotila uplynulý rok. Letošní napadení maminky s kočárkem je zcela mimořádné
Ilustrační foto: pixabay.com
Litoměřice

Litoměřice - Situace z hlediska bezpečnosti a mimořádných situací byla v roce 2018 v Litoměřicích a zhruba čtyřech desítkách obcí spadajících do správní působnosti města klidná. Krizový stav nebyl vyhlášen. Konstatovali to hasiči, policisté, záchranáři a další členové bezpečnostní rady, kteří se včera sešli v kanceláři starosty Ladislava Chlupáče.

Mimořádnou událostí byl „pouze“ červencový rozsáhlý požár kolejiště a okolního porostu mezi Ústím a Lovosicemi, tedy mimo správní území Litoměřic, kde však zasahovali i litoměřičtí profesionální a dobrovolní hasiči. „Celkově jsme však zaznamenali nárůst zásahů u menších požárů o 13 procent oproti roku předchozímu, a to z důvodu extrémně suchého počasí,“ informoval ředitel litoměřického územního pracoviště Hasičského záchranného sboru Boleslav Lang.

Přestože území nepostihla povodeň, zakoupeny byly městem do zásoby další dvě tisícovky protipovodňových pytlů. Mimo to byly pro potřeby dobrovolných hasičů pořízeny krajem další dýchací přístroje za 160 tisíc korun. Loni se opět uskutečnilo několik námětových cvičení. "Pro rok 2019 je plánován například záchyt osoby s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc nebo likvidace fiktivního požáru zásobníku s methanolem v Preolu. Dne 15. června se opět v Litoměřicích na Střeleckém ostrově uskuteční Den záchranářů Ústeckého kraje,“ konstatoval tajemník bezpečnostní rady Miroslav Letafka.

Co se týče bezpečnosti obyvatel, Policie ČR ústy ředitelky litoměřického územního pracoviště Heleny Pšeničkové informovala, že zaznamenala pokles trestné činnosti o 166 případů. „Konkrétně v Litoměřicích se ale nepodařilo vypátrat pachatele, který záměrně poškozoval zaparkované automobily, čímž způsobil poměrně vysokou škodu. Nyní se odmlčel,“ uvedla ředitelka Pšeničková. Zcela mimořádným případem zůstává letošní případ napadení mladé maminky s kočárkem v Dlouhé ulici mužem z Litoměřic, kterou zachránili kolemjdoucí strážníci městské policie. V současné době se pachatel nachází v péči psychiatrů. Diagnostikována u něj byla dosud neléčená duševní porucha.

JSDH zaznamenala 23 výjezdů. Kromě toho pomáhala při kropení ulic města v horkých dnech, při sportovních událostech apod. „Velkou pozornost věnujeme práci s mládeží,“ podotkl velitel Martin Šimek. Zdravotnická záchranná služba uvádí za rok 2018 v průměru 393 výjezdů za měsíc.

Nárůst počtu řešených přestupků pak hlásí městská policie. „Loni jsme výrazně omezili instalaci botiček. Úsporou času jsme získali více prostoru pro zabezpečení pořádku ve městě,“ vysvětlil velitel městské policie Ivan Králik.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru