Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.
Suspiria | 2018
csfd  imdb  kinobox
US premiéra: 02.11.2018
CZ premiéra: nestanovena
režie: Luca Guadagnino
hrají: Dakota Johnson, Chloë Grace Moretz, Tilda Swinton, Mia Goth, Jessica Harper

Suspiria: Recenze


ikona
Rimsy
dakota johnsondario argentoluca guadagninosuspiriatilda swinton
Slovo remake je pro toto uchopení čtyři dekády starého horůrku naprosto nedostačující. Chválený Luca Guadagnino totiž předhazuje pořádně děsivý trip, který docení jen málokdo. 

Původní Suspiria z roku 1977 vyšla z dílny opěvovaného mistra špageťáckých hororů Daria Argenta a v průběhu let si získala kultovní status. Děsivé béčko dokázalo prodat banální příběh prostřednictvím výrazně barevné stylizace, drásavé hudby a tripového nádechu řady scén. Před pár měsíci se svým pojetím tématu vytasil i Luca Guadagnino, režisér chválené gay romance Dej mi své jméno. Tak masivní rozdíl mezi formální i obsahovou náplní dvou po sobě jdoucích filmů se jen tak nevidí, avšak jedna z největších italských nadějí dneška ukázala, že tohle není remake, na který jen tak zapomenete.

Na rozdíl od nedávných Nedotknutelných, které jsem i přes zcela dostačující řemeslné kvality pohanil za absolutní rezignaci na invenci a aktualizaci tématu, Guadagninův remake je spíše poctou originálu a vypráví příběh z mnoha jiných úhlů pohledu. Původní film sledoval mladou Američanku, která se ocitne ve vyhlášené berlínské taneční škole a postupně zjišťuje, že je tamější učitelský sbor ve skutečnosti čarodějnickou sebrankou. Prostě béčko, jak má být.

Guadagnino má k dispozici tytéž postavy, tutéž základní zápletku - ale otáčí ji vzhůru nohama. Nespokojí se dokonce ani s lehkým přesahem v podobě moderního tématu coming-of-age dramatu, v němž původně nesmělá dívka objevuje sexualitu, sílu ženského přátelství i vlastní zásoby energie. Vedle toho totiž sledujeme, jak se do vedlejší role promítá samotný Berlín, rozdělený studenou válkou a sloužící jako kolbiště teroristických skupin. Pouhé tři dekády po konci druhé světové války navíc spousta Němců stále řeší generační vinu související s nacistickými zvěrstvy. Původně čarodějnický horor tak nutí k zamyšlení na tolika frontách, že z toho jde člověku hlava kolem.

Nutno přiznat, že nic nečiní kdovíjak důsledně. Většinu společenských otázek jen nakousne, a ani psychologickou rovinu proměny ústřední hrdinky neřeší zase tolik. Tvůrčí odvaha, s nímž se Guadagninův tým nebál přepsat a rozšířit hororový koncept (včetně zcela odlišného závěru), je však fascinující a ukazuje, jak by remaky mohly opravdu smysluplně vypadat. Barevná vybledlost a krautrocková, atmosféricky ukňouraná hudba z pera i hlasivek Thoma Yorka jsou pak také jasnými odkazy na původní film - odkazy ve stylu “ano, jsme si vědomi, o co šlo, respektujeme to, ale pojďme to udělat úplně jinak”. A před takovým přístupem smekám.

Dakota Johnson v hlavní roli mi výjimečně nevadila, už vzhledem k tomu, že se má její postava většinu času tvářit zmatečně a apaticky. Zato chameleonská Tilda Swinton si v nečekané trojroli připisuje další podivnou hereckou kreaci, zcela zapadající do jejího stylu. Guadagnino zjevně dokázal všechny přítomné vyladit na svou vizi - nejspíš i proto, že s ním obě herečky (a taky scenárista David Kajganich) spolupracovaly už na trochu překombinované vztahovce Oslněni sluncem z roku 2015.

Musím se však přiznat, že přestože píšu, čeho všeho si cením, samotné dvě a půl hodiny sledování byly místo skoro k nepřežití. Obrovskou porci času je totiž divák zcela zmaten a nechápe, co se před ním děje - a leccos se nedozví ani ke konci. Jedná se o velmi intenzivní a intuitivní zážitek, který musíte nacítit a smířit se s tím, že ho kompletně rozumem neuchopíte. Mrkněte na podobné filmy pod hodnocením a bude vám jasné, jestli se do nové Suspirie pouštět (což mimochodem zvládnete i bez znalosti originálu, jen je ten skok do neznáma trochu hlubší). Opravdu těžká, leč inspirativní podívaná...

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (12)

Verdikt

avatar6/10

Rimsy

Hodnocení je alibistickým průměrem z docela útrpného sledování (tak za 4) a podnětuplné spokojenosti (poctivých 8), že jsem tenhle neprvoplánový a velmi originální remake (sic!) viděl. Je to prostě buď-anebo.



Hodnocení redakce

  • avatar8/10

    TedGeorge


Hodnocení čtenářů

  • avatar9/10

    Ragnarok

  • avatar9/10

    the dark knight

  • avatar4/10

    Muf

  • avatar8/10

    pepo

  • avatar6/10

    Mr.FREAKE

  • avatar7/10

    GuidoA.

  • avatar8/10

    CAPS_LOCK

  • avatar7/10

    PeeTee12

  • avatar7/10

    Tranda-lina

  • avatar5/10

    Qwat

  • avatar8/10

    jeff87

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace