Britští poslanci schválili plán Mayové, otevřená dál zůstává i cesta k odkladu brexitu

Britští poslanci ve středu stvrdili plán pro bezprostřední vývoj kolem brexitu, který v úterý předložila premiérka Theresa Mayová. Zároveň odmítli návrh labouristů s jejich alternativní představou britského odchodu z Evropské unie. Hlavní opoziční strana avizovala, že nyní bude podporovat návrhy směřující k uspořádání referenda, v němž by se voliči mohli vyjádřit k „rozvodové“ dohodě s EU.

Londýn (Aktualizováno: 22:10 27. 2. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská premiérka Theresa Mayová

Britská premiérka Theresa Mayová | Foto: Francois Lenoir | Zdroj: Reuters

Oproti dřívějším očekáváním nakonec středeční večer v Dolní sněmovně nenabídl takové drama, jako předchozí hlasování týkající se brexitu.

Ohrožení života kvůli tvrdému brexitu? Britka závislá na dialýze se bojí, že jí odchod z EU zabrání v léčbě

Číst článek

Způsobil to úterní projev premiérky Mayové, která slíbila, že o brexitové dohodě dojednané s EU se bude znovu hlasovat nejpozději 12. března. Zároveň poslancům slíbila v případě odmítnutí dohody možnost odmítnout i brexit bez dohody a vynutit si odklad vystoupení z EU.

Dodatek labouristů neprošel

Zřejmě nejvýraznější zlom tak středeční večer přinesl pro opoziční labouristy, kteří neuspěli ve snaze donutit vládu k vyjednávání o svých návrzích pro budoucí vztahy mezi Británií a EU.

Labouristický dodatek k neutrálnímu vládnímu usnesení podpořilo v 650členné Dolní sněmovně jen 240 členů. Strana by tak nyní měla začít usilovat o to, aby o otázce brexitu znovu rozhodovali voliči v referendu.

Stínový ministr pro brexit Keir Starmer vysvětlil, že „pojistka“ v podobě plebiscitu by mohla být napojena na jakoukoli „rozvodovou“ dohodu schválenou poslanci. Občané by prý měli vybírat mezi „důvěryhodnou variantou pro odchod“ a setrváním v EU.

Britům v Česku zůstanou při brexitu bez dohody na čas stejná práva jako občanům EU, schválil Senát

Číst článek

Většinovou podporu ve středu v dolní komoře britského parlamentu nezískal ani návrh Skotské národní strany (SNP), který požadoval odmítnutí brexitu bez dohody za jakýchkoli okolností a nehledě na skutečný termín odchodu Spojeného království z EU. Poslanci přitom na konci ledna schválili jiný návrh o odmítnutí neřízeného vystoupení z unie.

Práva pro Brity v EU

Bez problému naopak prošel požadavek konzervativního poslance Alberta Costy ohledně zachování práv občanů EU žijících v Británii a stejně tak práva britských občanů žijících v členských zemích bloku, a to i v případě brexitu bez dohody.

Uspěl také návrh labouristické poslankyně Yvette Cooperové. Ten v zásadě opakuje závazky, se kterými v úterý přišla předsedkyně vlády. Stanovuje, že pokud parlament v polovině března odhlasuje odklad brexitu, musí o tento krok vláda požádat unii a změnit datum brexitu zakotveno v domácím zákoně.

O možném odkladu brexitu ve středu hovořil také francouzský prezident Emmanuel Macron, podle něhož by zbylé státy EU nemohly britskou žádost odsouhlasit, pokud by ji neprovázel jasný plán, který vedl k ratifikaci brexitové dohody.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme