Právník Mlíčko má podle soudu za nezákonné stíhání v kauze Promopro dostat odškodné 200 tisíc korun

Právník David Mlíčko má podle soudu nárok na odškodné v celkové výši 200 000 korun za to, že ho stát nezákonně stíhal v trestní kauze Promopro. Ministerstvo spravedlnosti muži už dříve vyplatilo 60 000 Kč, středeční rozsudek mu přiznal dalších 140 000 korun. Verdikt není pravomocný, bývalý ředitel odboru veřejných zakázek v sekci pro předsednictví ČR v Radě EU Mlíčko v žalobě požaduje celkem 4,7 milionu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městský soud

David Mlíčko byl ředitel odboru rozpočtu a veřejných zakázek na Úřadu vlády ČR. Ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Mlíčko čelil stíhání za zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku společně se svými kolegy z předsednické sekce Janou Hendrichovou a Radomírem Karlíkem.

Obžaloba se snažila dokázat, že úředníci účelově upřednostnili firmu Promopro při zadání zakázky na zajištění audiovizuální techniky na konferencích. Stíhání trvalo čtyři roky a devět měsíců. Všichni tři úředníci byli nakonec osvobozeni.

Úřad vlády neuspěl v půlmiliardovém sporu s finanční správou. Nejvyšší správní soud zamítl jeho žalobu

Číst článek

K aktuálnímu rozhodnutí o jeho žalobě na stát Mlíčko nedorazil. Dříve však u Obvodního soudu pro Prahu 2 uvedl, že obvinění mu způsobilo problémy pracovní, finanční i osobní. Mimo jiné skončil s prací v advokátní kanceláři a na svou obhajobu vynaložil veškeré úspory, takže další peníze si musel půjčovat od rodičů.

Jeho právní zástupce Tomáš Těmín zdůraznil, že klient profesně utrpěl mnohonásobně vyšší újmu než ostatní, protože byl jakožto právník obviněn z nedbalosti při vyhotovování právních dokumentů.

Odškodného za trestní stíhání se domáhají i Hendrichová a Karlík. A právě nepravomocným verdiktem, který Hendrichové přiznal 570 000 korun, argumentovala soudkyně Zdeňka Burdová. Upozornila mimo jiné na to, že Mlíčkovi se na rozdíl od jeho někdejší nadřízené podařilo znovu nastartovat kariéru a v současné době pracuje jako advokát.

Oprávněná medializace případu?

Mlíčko si mimo jiné stěžoval na nadměrnou medializaci kauzy. „Mediální výstupy organizovala sama Policie České republiky. Konáním několika tiskových konferencí rozšířila mediální zájem o osobu mého klienta,“ uvedl jeho právník.

‚Bylo zasaženo do její cti a dobré pověsti.‘ Soud přiznal úřednici z kauzy Promopro další odškodnění

Číst článek

Soudkyně to odmítla. „Celé stíhání bylo výrazně medializováno, ale stejně tak bylo medializováno, že úředníci byli obětními beránky celé této kauzy,“ podotkla.

Mlíčko žádá 4,5 milionu za způsobenou nemajetkovou újmu a dalších 225 000 za průtahy v trestním řízení. Burdová však konstatovala, že s ohledem na skutkovou složitost kauzy i na obsáhlost trestního spisu byla doba řízení přiměřená.

Firma Promopro získala v roce 2008 od úřadu vlády zakázku bez výběrového řízení. V souvislosti s následným předkládáním smyšlených faktur poslaly soudy do vězení devět podnikatelů. Nejpřísnější, devítileté tresty dostali bývalý šéf Promopra Jaroslav Veselý a jednatel hlavní subdodavatelské firmy NWDC Vlastimil Maxa. Stát v pozici poškozeného vyčíslil způsobenou škodu na 938 milionů korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme