Hlavní obsah

Biologickou léčbu dostane více revmatiků

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K takzvané biologické léčbě se dostane více pacientů s revmatoidní artritidou. Jde o nemocné, kteří spadají do kategorie „střední závažnost nemoci”. Dosud se k biologické léčbě dostali pouze ti v nejvyšší aktivitě nemoci, tedy laicky řečeno, když už se nemohli hýbat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Naděje na zlepšení stavu spojená s uvolněním léčby by se tak v Česku mohla nově týkat přibližně osmi tisíc pacientů,“ řekla Právu Edita Müllerová, předsedkyně pacientské organizace Revma Liga České republiky. V tuzemsku touto chronickou nemocí, která postihuje klouby a mimokloubní struktury, trpí přibližně 69 000 lidí.

„O dostupnost biologických léků pro pacienty v časnějších stadiích nemoci jsme bojovali od roku 2015. Jsme nadšeni, že Státní ústav pro kontrolu léčiv jeden z těchto léků v první linii pro pacienty uvolnil, je to také díky intenzivní práci pojišťoven na dohodě o ceně,“ dodala.

Doposud se takto léčilo pouze pět procent revmatiků, což je zlomek vhodných pacientů ve srovnání se zbytkem Evropy, a to i přes neustále klesající cenu léků.

Nemoc v pokročilé fázi pacienta natolik pohybově omezuje, že už obvykle nemůže chodit do práce, sportovat, zvládat běžné denní činnosti.

Krok dobrým směrem

„Pokud dostane léčbu dříve, může pracovat, fungovat v rodině a vracet peníze do systému například ve formě daní,“ vysvětlila Müllerová.

I podle předsedy České revmatologické společnosti (ČRS) Jiřího Vencovského je uvolnění léčby krok dobrým směrem a odpovídá evropským i národním doporučeným postupům. „Zatím se tato změna týká jednoho léku, ale je pravděpodobné, že bude následovat uvolnění dalších léků,“ uvedl.

„Je ale potřeba zajistit, aby centra pro biologickou léčbu byla k dispozici rovnoměrně po celé republice, protože někde mohou skončit přetížena, a na druhou stranu v současné době víme o centrech, která nemohou pracovat, jak by chtěla, kvůli absenci smluv se zdravotními pojišťovnami,“ dodal Vencovský.

Revma Liga společně s ČRS a největší zdravotní pojišťovnou VZP se domluvily na zmapování péče o pacienty. Podle dat pojišťovny vyhodnotí nejen rozmístění pacientů, jejich přístup k centrům biologické léčby a k revmatologům, ale i informace o používané medikaci nebo takzvaně migraci za lékařem.

„Na základě těchto dat pak nastavíme síť tak, aby odpovídala reálným potřebám. Potřebujeme racionálně postavenou síť,“ řekl náměstek ředitele VZP pro zdravotní péči David Šmehlík. V Česku nyní funguje 46 center pro biologickou léčbu a další čtyři dětská centra.

Reklama

Související články

Přetržené vazy jsou startem k artróze

Riziko, že po přetržení šlach či zkřížených vazů v koleni nastoupí v kloubu do deseti let artróza, je mimořádně vysoké: tři ku jedné ve prospěch bolestivého...

Výběr článků

Načítám