„V porovnání s ostatními kraji jsme v tomto směru skutečně na špičce,“ řekl lékařský náměstek Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Anatolij Truhlář.

Resuscitace, tedy obnovení základních životních funkcí v oblasti dýchání a krevního oběhu, tvoří pouhé procento všech zásahů záchranářů. „Ale je to skupina pacientů, o které nám jde nejvíce, protože zde naše práce přímo rozhoduje o tom, jestli lidé přežijí nebo ne,“ vysvětlil Anatolij Truhlář.

V loňském roce posádky ZZS zahájily 501 resuscitací. Podle záchranářů je to v přepočtu na počet obyvatel kraje velmi vysoké číslo. Přímo na místě se podařilo obnovit spontánní oběh u 42 procent oživovaných pacientů, 33 procent přežilo a podařilo se je dopravit do nemocnice. Asi polovina z nich v nemocnici zemřela.

Ilustrační snímek.
Letečtí záchranáři cvičí na noční provoz

Příčinou byly zpravidla komplikace nebo poškození mozku způsobené nedostatkem kyslíku, které se ukázalo jako neslučitelné se životem. Třicet dnů nebo propuštění z nemocnice přežilo 16 procent resuscitovaných lidí.

„Nás ale hlavně zajímá, kolik pacientů může být propuštěno zcela bez následků a může se vrátit k plnohodnotnému způsobu života nebo i do zaměstnání,“ uvedl Anatolij Truhlář. Loni se z pěti set resuscitovaných bylo schopno zapojit do normálního života 54 lidí, tedy téměř 11 procent. „To je vynikající číslo,“ uvedl lékařský náměstek ZZS.

Dodal, že v přepočtu na sto tisíc lidí se tak deset pacientů, kteří přežili srdeční zástavu, dostává v pořádku domů. V mezinárodním srovnání jsou to asi čtyři pacienti na sto tisíc obyvatel.

Úspěchy v oblasti resuscitace podle záchranářů také ukazují, že celý systém funguje - od práce operačního střediska přes akceschopnost výjezdových posádek i jejich rozmístění. Záchranáři navíc s úspěchem využívají spolupráci s first respondery. Do systému je zapojeno 81 profesionálních týmů z řad policistů či horské služby a 516 aktivních dobrovolníků. Téměř stovka first responderů má k dispozici automatizovaný externí defibrilátor „Díky tomu bylo loni podáno 54 léčebných defibrilačních výbojů a v pěti případech dokonce došlo k obnovení srdeční činnosti ještě před příjezdem posádek ZZS,“ uvedli záchranáři.

Denně 144 zásahů
Krajská ZZS loni uskutečnila 52 400 výjezdů. Meziročně to znamenalo nárůst o 4 %.
Denně záchranáři vyjížděli ke 144 zásahům. Na pomoc nemocným či zraněným se vyjíždělo každých deset minut.
Vrtulník Letecké záchranné služby vzlétl k 600 případů.
V 640 případech zahájili operátoři telefonicky asistovanou resuscitaci, během níž radili volajícím s oživováním až do příjezdu výjezdové skupiny.
Krajská záchranka má ve 13 městech kraje 15 výjezdových základen.