Rittich dovedl Calgary k další výhře, jízda Tampy pokračuje

ČTK ČTK
Aktualizováno 28. 2. 2019 8:25
Brankář David Rittich zastavil ve středečním utkání NHL na ledě New Jersey devatenáct střel a dovedl Calgary k výhře 2:1. Kanadský klub zvítězil posedmé v řadě a v čele Západní konference zvýšil před druhým San Jose náskok na sedm bodů. Lepší než Calgary je v celkové tabulce jen Tampa Bay, která porazila New York Rangers 4:3 v prodloužení a poprvé v klubové historii vyhrála deset zápasů za sebou.
David Rittich (Calgary Flames)
David Rittich (Calgary Flames) | Foto: Reuters

Výsledek z New Jersey kopíruje druhou třetinu. Calgary si vypracovalo dvougólový náskok brankami Eliase Lindholma a Marka Giordana, který se blýskl krásnou hokejovou akcí. Kapitán Flames naznačil střelu a gólmana MacKenzieho Blackwooda obelstil bekhendovou kličkou. "Následoval jsem instinkt. Celou dobu jsem chtěl vystřelit, ale čekal to, tak jsem šel ze zoufalství do blafáku," uvedl Giordano.

Domácí snížili v oslabení, když Rittichova lapačka máchla proti střele Kevina Rooneyho z levého kruhu do prázdna. "Všiml jsem si, že se přemisťuje, tak jsem chtěl vystřelit nahoru do protipohybu. Snažil jsem se také pálit co nejrychleji, aby se na střelu nemohl připravit. Byl jsem i v dobrém úhlu a měl jsem trochu štěstí," řekl Rooney.

Český gólman ve zbytku zápasu tým podržel a připsal si v této sezoně 22. výhru z 32 startů. "Měli pár dobrých akcí, několik přečíslení. Moc střel jsme jim ale jinak nedovolili a dobře jsme je ve vlastním pásmu bránili. To je důležité, pokud se chcete dostat do play off," uvedl Rittich.

New Jersey opět postrádalo Pavla Zachu, který kvůli zranění nehraje od poloviny února. Fanouškům Devils navíc v utkání zatrnulo, když Mirco Mueller ztratil rovnováhu po souboji o puk s Michaelem Frolíkem a narazil hlavou do mantinelu. Domácí útočník opustil hrací plochu na nosítkách.

"Spadl jsem při tom na něho a věděl jsem, že jde hlavou na mantinel. Hned jsem si říkal: 'Panebože, to bude špatné.' Když ho odnášeli a ukázal divákům palec, ulevilo se mi. To bývá obvykle dobré znamení," řekl Frolík, který ještě u doktorů vyzvídal, jak na tom Mueller je.

"Říkali mi, že je to lepší, než sami očekávali. Doufám, že bude OK. Vyděsí vás, když se něco takového stane. Uvědomíte si, jak nebezpečný může hokej být," dodal. Trenér New Jersey John Hynes si po utkání oddechl, že byl jeho svěřenec před odjezdem do nemocnice při vědomí a že hýbal všemi končetinami.

Tampa Bay dominovala v úvodní třetině zápasu proti Rangers, šla do vedení 2:0, ale po druhém dějství byl stav nerozhodný 3:3. Utkání rozhodl v čase 63:25 obránce Victor Hedman. "Kluci si zaslouží uznání, že opět našli způsob, jak vyhrát. Dělají to celý rok a týmům, které se nás snaží dohnat, to ztěžují. Nejdůležitější a nejcennější je to, jak vyhrávají," řekl kouč Jon Cooper. Tampa Bay vede soutěž o 13 bodů před Calgary.

Rangers přiznali, že začali s přílišným respektem. "Nechali jsme jim hodně času a prostoru. Ale v dalších dvou třetinách jsme ukázali, že náš tým má sílu," řekl útočník Mike Zibanejad, který si v utkání připsal 27. gól sezony. Je prvním hráčem Rangers po Jaromíru Jágrovi, který dal tolik branek ve dvou ročnících po sobě.

Do sestavy Rangers se nevešel Filip Chytil, který v každém z předchozích tří zápasů zaznamenal jeden záporný bod do statistiky +/-.

Patrick Kane rozhodl čtyřicátým gólem v sezoně o výhře Chicaga 4:3 v Anaheimu. Lídr týmu udeřil 17 sekund před koncem a zpříjemnil návrat do sestavy brankáři Coreymu Schneiderovi, který kvůli otřesu mozku vynechal 28 zápasů.

Výsledky NHL:

Toronto - Edmonton 6:2 (1:1, 4:0, 1:1)

Branky: 23. a 29. A. Johnsson, 19. Marleau, 22. Marner, 25. Nylander, 41. Tavares - 12. Draisaitl, 57. Nugent-Hopkins. Střely na branku: 36:36. Diváci: 19.356. Hvězdy zápasu: 1. A. Johnsson, 2. Marner, 3. Andersen (všichni Toronto).

New Jersey - Calgary 1:2 (0:0, 1:2, 0:0)

Branky: 37. Rooney - 22. E. Lindholm, 34. Giordano. Střely na branku: 20:35. Brankář David Rittich odchytal za Calgary celé utkání, inkasoval jeden gól z 20 střel a úspěšnost zásahů měl 95 procenta. Diváci: 12.019. Hvězdy zápasu: 1. J. Gaudreau (Calgary), 2. Blackwood (New Jersey), 3. Giordano (Calgary).

NY Rangers - Tampa Bay 3:4 v prodl. (0:2, 3:1, 0:0 - 0:1)

Branky: 21. Zibanejad, 24. Vesey, 35. Nieves - 8. T. Johnson, 15. J.T. Miller, 23. Girardi, 64. Hedman. Střely na branku: 36:30. Diváci: 17.012. Hvězdy zápasu: 1. Hedman, 2. Kučerov (oba Tampa Bay), 3. Vesey (NY Rangers).

Colorado - Vancouver 3:2 po sam. nájezdech (2:1, 0:0, 0:1 - 0:0)

Branky: 9. MacKinnon, 19. Rantanen, rozhodující sam. nájezd Söderberg - 10. Roussel, 57. Leivo. Střely na branku: 45:32. Diváci: 14.867. Hvězdy zápasu: 1. MacKinnon (Colorado), 2. Markström (Vancouver), 3. Landeskog (Colorado).

Anaheim - Chicago 3:4 (0:0, 2:2, 1:2)

Branky: 25. D. Shore, 39. Rowney, 46. Terry - 21. a 56. DeBrincat, 37. Anisimov, 60. P. Kane. Střely na branku: 32:35. Diváci: 16.689. Hvězdy zápasu: 1. P. Kane (Chicago), 2. Terry, 3. H. Lindholm (oba Anaheim).

 

Právě se děje

Další zprávy