„Nezapomeňte sem všichni nas*at fotky s Jirkou Pomeje, aby bylo jako vidět, že jste byli nej kámoši a že Vám bude strašně chybět,“ napsal na sociální síť v úterý večer herec a dabér Radek Kuchař (40), kterého proslavila zejména role ve filmu Perníková věž. Ač jeho úmysly nebyl nijak špatné a chtěl jen poukázat na to, že jedna fotka zveřejněná po něčí smrti ještě neznamená přátelství, jeho kolegové ho za to moc nepochválili. Spíše naopak.

„Radku, vole,“ odpověděla mu záhy naštvaně Jitka Ježková (40), český hlas Kate Winsletové (43) v Titanicu. „Chápu, jak to myslíš. Ale jestli na něj dnes lidi v dobrým vzpomenou....nejde přeci o ty pitomce, ale o něj,“ vysvětlovala mu, když se ohradil, že má vlastní rozum a nechce, aby ho někdo poučoval. „Mně už je ale přes 40, už sem dospělej, mám 3 děti a svůj názor,“ obhajoval se Kuchař.

Jitka ale nebyla jediná, komu přišel jeho příspěvek přes čáru. „Zbytečný, Radku,“ ozval se například i Pavel Novotný (37). Kritiky se dočkal také od dabingového herce a režiséra Martina Veldy (60). „Taky mě to bolí. Máš asi pravdu, že nás není moc, kteří ho měli rádi až do konce, ale útok dnes není na místě.“ Kuchař ještě dodal, že to jako útok na zesnulého Jiřího rozhodně nemyslel. Dokonce na něj i zavzpomínal. „Já ho měl rád, byl to hodnej kluk,“ napsal s tím, že se s Pomejem setkal často i v dabingovém studiu, ostatně se s ním u mikrofonu střídal prý i u jeho vůbec posledního dabingu, který režíroval právě Velda.

Svými zážitky s Jiřím či názory na něj přispěli posléze i další herci. „Všichni jsme věděli, že je to v háji. Jakmile rak zachvátí kosti, je to spočítaný. Byl to vtipnej kluk a taky fanfarón. A taky kluk, kterej někdy nerozeznal svůj sen od skutečnosti. Měl jsem ho zvláštním způsobem rád,“ prozradil o zesnulém a jeho boji s rakovinou Vladimír Marek (67) známý také z Perníkové věže či filmu Kvaska. Ten o nemocech sám něco ví, jelikož rakovinu sám prodělal a trpí maniodepresivní psychózou, kromě toho artrózou a na čas také částečně ochrnul.

Moc zpátky se ale ve vzpomínání nedrželi další dabéři. „Já ho poznala u jeho prvního dabingu v ČT, já na soklíku a on nervní vedle mě, že to nezvládne. Dlužil mi peníze za Princeznu ze mlejna, choval se, jak blbec,“ napsala kriticky Jana Páleníčková (44), český hlas například Dany ze seriálu Krok za krokem. Pravidla, že o mrtvých jen dobře, se nedržel ostatně ani dabingový herec a režisér Jiří Balcárek (55). „Znal jsem ho od jeho nástupu do Šumperka jako eléva. Cca 35 let. Nesnášeli jsme se. Pak šel na DAMU. Mě se*e ten věk, letos mi bylo 55,“ vysvětlil na facebooku s tím, že je vlastně jen o rok starší než nebožtík Pomeje.

VIDEO: Lesk! Speciál: Vše o životě a smrti Jiřího Pomeje

Video
Video se připravuje ...

Lesk! Speciál: Vše o životě a smrti Jiřího Pomeje Bára Horáková, Lukáš Červený, hudebnibanka.cz

 

Fotogalerie
112 fotografií