Zlínské divadlo uvede britskou novinku Moskyti

ZLÍN - V české premiéře uvede 2. března Městské divadlo Zlín současnou hru oceňované autorky Lucy Kirkwood Moskyti. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí divadla Veronika Jurčová.

Rodinná tragikomedie z vědeckého prostředí je krásnou hereckou příležitostí zejména pro Tamaru Kotrbovou, Martu Bačíkovou a Milenu Marcilisovou. Kirkwood k napsání inspirovala spekulace, že spuštění Velkého hadronového urychlovače může způsobit konec světa. Moskyti se měli se strachem z vědy vypořádat.

Moskyti měli premiéru v londýnském National Theatre v roce 2017, mluvilo se o nich jako o události sezony a dodnes jsou považováni za jeden z nejvýraznější divadelních textů poslední doby. „Zatím se hráli jen v Anglii a Německu,“ řekl režisér Petr Štindl, který vznik českého překladu pro zlínské divadlo výrazně urychlil.

Inscenace zavede diváka do Ženevy a Lutonu, kde žijí dvě sestry. Alice je velmi chytrá vědkyně, která nejspíš dostane Nobelovu cenu. Pracuje v CERNu, Evropské organizaci pro jaderný výzkum, a hledá takzvanou „božskou částici“, Higgsův boson. Jenny je ne příliš chytrá operátorka, jejíž nejoblíbenější činností je googlení.

„Text vtipně poukazuje na to, že když má člověk přístup k informacím, neznamená to ještě, že je schopen je pochopit,“ vysvětlila dramaturgyně Katarína Kašpárková Koišová. Dotýká se i jiných aktuálních ožehavých témat, jako je například rasismus, uprchlíci, ekologie nebo fake news.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x