Hlavní obsah

ČT odvysílá nový seriál o hasičích, natáčel se v Liberci

Právo, Michael Polák

Když nastupují ke sboru, tak přísahají, že nebudou váhat nasadit i vlastní život. Jací jsou lidé, kteří podle této přísahy prožívají každý den, má odhalit nový dokumentární seriál s prostým názvem Hasiči. Od středy 6. března ho na programu ČT2 odvysílá Česká televize.

Foto: HZS LK

Nový seriál Hasiči sleduje i příběh operátorky hasičů Radky Kostelňákové.

Článek

Celý seriál se natáčel v Liberci a hlavními postavami všech dílů jsou liberečtí profesionální hasiči s různými specializacemi. Diváci tak uvidí příběhy hasiče - lezce, hasiče - chemika, velitele čety, nováčka, operátorky i tiskové mluvčí.

„Je to průlom. Dokumentů o specifických povoláních už televize sice odvysílala několik, poprvé je ale věnovaný hasičům. Jsme vlastně pokusnými králíky,“ říká šéf Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Luděk Prudil.

Nový cyklus není klasickým dokumentem, tvůrci ho připravovali v rámci žánru docusoap, tedy dokumentu, který využívá prvky televizních seriálů. Zaměřuje se na příběhy lidí a proměnu jejich vztahů. Seriál Hasiči proto nevznikal jen na hasičárně nebo u zásahů, ale nahlíží i do soukromí hasičů. S operační důstojnicí Radkou Kostelňákovou strávil štáb dokonce tři dny na její svatbě a za nastupujícím nováčkem Janem Kučerou vyjel i do výcvikového střediska nováčků v Brně.

„Kolegové, co se mnou výcvikový kurz absolvovali, mi díky tomu, že jsem měl za zády televizní štáb, vymysleli přezdívku Hollywood,“ přiznal Kučera. Televizní štáb byl s hasiči v úzkém kontaktu po dobu jednoho celého roku. „Natáčeli jsme s nimi prakticky všechno. Zažili jsme desítky zásahů i cvičení. Ranní nástupy, kontroly techniky, snídaně, obědy, večeře. Byli jsme s nimi ve sprchách i ložnicích,“ popsal režisér seriálu Jiří Fedurco.

Příliš rychlí pro kameru

„Chtěli jsme s postavami žít jejich život a přes něj se dostat k událostem, které přináší jejich profese,“ vysvětlila producentka seriálu Martina Šantavá, proč seriál tolik sleduje i soukromí jednotlivých postav.

Televizní štáb proto musel nejdříve hasiče přemluvit, aby s přítomností kamery souhlasili. Tvůrci na počátku také bojovali s tím, že hasiči jsou příliš rychlí. „Jakmile se spustil poplach, vystartovali a okamžitě nám zmizeli z dohledu. Nezvládali jsme je dohonit a často se stalo, že jsme je cestou potkali, jak už se vrací zpátky od zásahu,“ tvrdí Fedurco.

Podle něj nebyla během natáčení nouze ani o vyhrocené situace. „Natáčeli jsme, když hasiči vystřihávali tři ženy z úplně zmuchlaného auta. Zachraňovali srnku uvízlou v plotě i štěně, které se propadlo a zmizelo pod ledem. Zažili jsme několik požárů budov a nebezpečná byla i podzimní vichřice, kdy v lese praskaly stromy a padaly jak sirky,“ popsal režisér.

První díl uvede ČT2 ve středu 6. března v 21:55 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám