Zlato (oz) / USD
2 349,77
1,38 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Platy kolegyň šéfa Polské národní banky jsou další ranou pro PiS

Polská národní banka (NBP) ve středu podle nového zákona zveřejnila platy svých činitelů. Veřejnost se tak oficiálně dozvěděla, že šéfka oddělení komunikace NBP si přijde na více peněz, než je pro tuto pozici v soukromé sféře obvyklé i než vedoucí jiných, pro chod centrální banky důležitějších oddělení. Znamená to další “skvrnu na kráse“ pověsti polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), která se letos bude ucházet o přízeň voličů ve dvojích volbách.

Vedoucí oddělení komunikace NBP Martyna Wojciechowská si loni měsíčně přišla na 49.563 zlotých (přes 294.000 Kč) hrubého. Foto: Pixabay

Centrální banka byla nucena zveřejnit platy vedoucích činitelů poté, co před časem deník Gazeta Wyborcza upozornil, že blízké spolupracovnice guvernéra Adama Glapińského berou neobvykle hodně peněz. Glapiński patří mezi blízké spojence předsedy PiS Jaroslawa Kaczyńského. Tedy strany, jejíž představitelé tvrdí, že v politice jsou pro to, aby sloužili vlasti a ne aby se obohatili.

Vedoucí oddělení komunikace NBP Martyna Wojciechowská si loni měsíčně přišla na 49.563 zlotých (přes 294.000 Kč) hrubého. Wojciechowská vydělávala více než vedoucí oddělení finanční stability, šéf oddělení zahraničních operací nebo právního oddělení NBP. “Myslím, že 50 až 60 procent této sumy by bylo v takové funkci v soukromém sektoru velmi slušným platem,“ řekl televizi TVN24 nejmenovaný představitel bankovního sektoru s praxí v řádu desítek let.

Šéfka PR bere více než ministryně

“To je trochu více než můj plat,“ připustila v TVN24 ministryně pro rozvoj podnikání a technologií Jadwiga Emilewiczová. Dodala, že šéf NBP by nyní měl provést sebereflexi a upravit platy svých blízkých spolupracovnic tak, aby odpovídaly jejich kompetencím a povinnostem.

Vedoucí kanceláře Glapińského Kamila Sukienniková, která si v polských médiích společně s Wojciechowskou vysloužila přezdívku “dvorní dáma“ guvernéra NBP, loni měsíčně vydělávala 42.760 zlotých (254.000 Kč).

Poslanci opozice vyzvali Wojciechowskou, aby část svého výdělku odevzdala. Uživatelé twitteru zase poukazovali na to, že učitelé a zdravotní sestry si často vydělají méně než asi 4500 zlotých měsíčně (26.730 Kč), což je průměrný plat v Polsku.

Nedávno vyšlo najevo, že Jaroslaw Kaczyński, který se dosud prezentoval jako nebývale skromný člověk nehledící na materiální prospěch, chtěl využít svého vlivu a kontaktů k obohacení Práva a spravedlnosti a nechat postavit v centru Varšavy dva mrakodrapy. Podle výpovědí jednoho z aktérů této kauzy při tom Kaczyński dokonce chtěl rozdávat úplatky.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika