Sportovní hala v Jeseníku se připravuje na víkendové závody lezců v tzv. boulderingu

28. únor 2019

Sportovní halu v Jeseníku si na celý týden zablokovali tamní horolezci. Připravují v ní zázemí pro víkendové celorepublikové závody v boulderingu. Materiál na stavbu speciální stěny přivezl kamion. Cesty, které budou muset lezci při klání zdolat, teď přípravují zkušení borci.

Na pódiu zatím leží desítky dřevěných hranolů různých velikostí a tvarů - tzv. struktury, stovky barevných chytů a také šroubů. Stavěči se chystají na první cesty. Nejdříve se ale rodí na papíře.

Příprava závodů v bouderingu v jesenické sportovní hale

„Začínat budeme finálovými bouldery. Bylo by dobré udělat dva silové,“ popisuje preofsionální stavěč lezeckých cesta boulderů Vilém Chejn. Společně s kolegy Denisem Pailem a Martinem Chytilem se radí, jak budou postupovat. Vzápětí si berou nářadí a přesouvají se ke stěně.

Příprava závodů v bouderingu v jesenické sportovní hale

Poté, co cesty postaví, budou je společně testovat. A chyty zřejmě několikrát i přesouvat.
„Pokusíme se na nohy přidělat několik relativně velkých struktur. Potom budeme zkoušet, kam se nám podaří po těch strukturách nejdál doběhnout. To několikanásobné testování je důležité,“ dodává Chejn.

Příprava závodů v bouderingu v jesenické sportovní hale

Dohromady mají postavit 24 boulderů. Podle kategorií je budou měnit i v průběhu závodů, sleduje je po očku předseda jesenického horolezeckého spolku David Migal.
„Pro nás to má určitě velkou váhu, protože chceme ukázat, že ten sport je fakt zábavný a může si ho vyzkoušet každý,“ vysvětluje Migal.

Příprava závodů v bouderingu v jesenické sportovní hale

Závody poběží ve sportovní hale celý víkend. A David Migal věří, že lezce přijde povzbudit plno zapálených diváků.

autor: aja
Spustit audio