Hlavní obsah

Noční obloha nabízí přehlídku pěti planet naší soustavy

– Praha

V těchto dnech mohou lidé na noční obloze pouhým okem spatřit pět z osmi planet sluneční soustavy. Večer jsou vidět Merkur a Mars, ráno před východem slunce planety Venuše, Jupiter a Saturn. Možnost pozorovat pět planet není častá kvůli Merkuru, který je vidět jen zřídka, a to krátce. Teď je ale nejlépe pozorovatelný večer kolem 18:30, sdělil vedoucí pražské Štefánikovy hvězdárny Tomáš Prosecký.

Foto: Štefánikova hvězdárna

Fotografie Merkuru ze středečního večera (27. února), kterou Novinkám poslal vedoucí Štefánikovy hvězdárny Tomáš Prosecký.

Článek

Sluneční soustava má osm planet, z nichž pět lze spatřit pouhýma očima bez dalekohledu. Zbývající Uran a Neptun jsou příliš daleko od Slunce a příliš slabé, tudíž je bez dalekohledu spatřit nelze.

Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstäd/Seán Doran

Planeta Jupiter zachycená sondou Juno

„V těchto dnech nastává nepříliš častá situace, kdy je možno na obloze během jedné noci spatřit všech pět planet. Obvykle snadno pozorovatelné planety – Venuši, Mars, Jupiter a Saturn – v těchto dnech doplňuje nepolapitelný Merkur, který najdeme večer nepříliš vysoko nad západním obzorem,“ popsal Prosecký.

Merkuru většinou „překáží“ Slunce

Merkur je planeta nejblíže Slunci, kvůli tomu je i obtížně pozorovatelná. Většinu času se nachází v těsné blízkosti u slunečního kotouče a zcela zaniká v jeho záři.

Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington

Nejbližší planetou ke Slunci je planeta Merkur. Podobně jako u našeho Měsíce, tak i jeho povrch je rozryt velkým množstvím kráterů vzniklých srážkami Merkuru s jinými tělesy.

Merkur tak lze spatřit pouze několikrát do roka, v krátkých časových úsecích, kdy se dostane do největší úhlové vzdálenosti od Slunce. Taková situace nastala ve středu 27. února.

„Tato planeta obíhá okolo Slunce rychle, pozorovatelná tak bude jen několik málo následujících dní,“ vysvětlil Prosecký. V případě pozorování hvězdářským dalekohledem je možné pozorovat jeho fáze, Štefánikova hvězdárna má pro tyto účely otevřeno od 18 do 20 hodin.

Foto: Ivo Stejskal, ČTK

Štefánikova hvězdárna v Praze na Petříně

Kromě Merkuru lze na večerní obloze spatřit i Mars, který je pozorovatelný od loňského léta. Venuši, Jupiter a Saturn pak mohou lidé vidět na ranní obloze chvíli před východem slunce, jsou nad jihovýchodním obzorem.

Letos bude možné Merkur spatřit ještě v listopadu, jak Novinky upozornily již koncem minulého roku. Planeta přejde 11. listopadu odpoledne před slunečním kotoučem. Takový jev lze sledovat zhruba jen třináctkrát za století. Naposledy byl v Česku pozorovatelný v květnu 2016, po letošním roce se tak opět stane až v listopadu 2032.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám