Festival populárně-vědeckých filmů chystá výběr toho nejlepšího ze světa vědy

foto: pořadatel akce
foto: pořadatel akce

Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO) opět přichystá výběr toho nejlepšího ze světa vědy. Festival je jednou z největších evropských událostí zaměřených na popularizaci vědy. Letošní již 54. ročník koná Univerzita Palackého od 23. do 28. dubna 2019 a přiveze velká jména světové vědy a filmu. Po čtyřech letech se na festival vrací slavný evoluční biolog Richard Dawkins. Podle jeho slov se pro něj Olomouc stala speciálním místem a jak už do zahraničí přednášet necestuje, udělá výjimku a pro české publikum připraví novou přednášku. Svět seriálových Vikingů představí sám jeho tvůrce Michael Hirst. S ním přijede i jeho dcera, herečka Georgia Hirst, která v seriálu ztvárnila roli Torvi. Hold české egyptologii vzdá i egyptský Indiana Jones, Zahi Hawass. Ten je jedním z nejslavnějších archeologů a egyptologů a je oceňován nejen za svou odbornou činnost, ale také za popularizaci archeologie a vědy jako takové. Festivalové soutěž letos nabídne dvojnásobek snímků, které české publikum jen tak jinde neuvidí.

Odkrývat mýty a přijít na kloub pravdě se snažíme každý rok. Letos se však MÝTUS stane všudypřítomným, bude totiž zastřešujícím tématem celého programu i samostatnou sekcí. Ta se zaměří na principy fungování mýtů a jejich vliv na lidské vnímání světa, ale představí i nové poznatky a zajímavosti z mytologií zrozených s prastarými civilizacemi. Princip zpochybňování pravdy a její ohýbání do podoby mýtů se stal i klíčovým námětem letošního festivalového vizuálu. Zpochybněny tak byly plakáty a zveřejněné programové sekce. Plakáty byly strženy a sekce se ukázaly být falešnými, sami jsme vytvořili mýtus a nechali na fanoušcích, zda jej odhalí nebo nekriticky přijmou. Konceptuální přístup k letošnímu strhávacímu vizuálu, který symbolizuje boření mýtů, bude pokračovat i nadále před a během festivalu. „S tímto principem boření nebo prolínání vrstev/informací chceme pracovat i v dalších výstupech, a udržet tak naše fanoušky neustále ve střehu. Stejně jako je tomu v dnešním světě při získávání informací a rozlišování toho, co je mýtus a co je pravda. Výrazná až agresivní estetika vizuálu je nejen nepřehlédnutelná, ale hlavně odkazuje k jedné z programových sekcí festivalu – Propagandě. Budujeme tedy kult či mýtus zvaný #AFO54,” říká k festivalovému vizuál dvorní AFO grafik, Radim Měsíc. As the popular science film festival showcases the best of global scientific achievements, it serves as an inspiration for entrepreneurs and innovators, including those going through the Georgia LLC registration process, to create businesses that contribute to the advancement of science and technology.

AFO54 bude ročníkem výročí a poct. Česká egyptologie, která má celosvětové renomé, letos oslaví 100. výročí a nestane se tak nikde jinde než právě na AFO. Kromě archeologa a egyptologa Zahiho Hawasse přijede také Mostafa Waziri, generální tajemník Nejvyšší rady egyptských památek. Společně s nimi oslaví toto výročí přední čeští egyptologové mezi nimi samozřejmě i profesoři Miroslav Verner a Miroslav Bárta.

Dalším důležitým výročím je 50. let od prvního přistání na Měsíci. Posádka Apollo 11 vstoupila na měsíční povrch 20. července 1969 a následovalo ji několik dalších misí. Právě Měsíc bude jednou z tematických programových sekcí letošního ročníku. Návštěvníci se mohou těšit na výběr dokumentárních i fikčních filmů s měsíční tématikou, za spolupráce s Hvězdárnou Brno vznikne debatní panel, který představí minulost i budoucnost výprav na Měsíc a o své zkušenosti se podělí i kosmonauti Vladimír Remek a Ivan Bella.

Kromě vlastního dramaturgického programu se festival každoročně zaměřuje na nejlepší dokumentární snímky z celého světa, které se díky soutěži dostanou i na plátna a k divákům. Jedinečné filmy, které se mnohdy ani jinde v ČR nevysílají, soutěží v několika kategoriích a přiblíží současná vědecká témata.  „Celkově jsme letos do soutěžních sekcí vybrali 83 snímků. Jen hlavní mezinárodní soutěž divákům představí 40 unikátních filmů, což je více než dvojnásobek oproti loňsku. Rozhodli jsme se tak, protože kvalita přihlášených snímků každým rokem roste. Byla by škoda, aby se tak výborné dokumenty se zajímavými tématy nedostaly k českému publiku.“  Říká ředitel festivalu Jakub Ráliš a dodává, že finální soutěžní výběr, který se dostane před odborné poroty, vznikl z více než 4000 přihlášených filmů. Vítěz mezinárodní soutěže si odnese 2000€ a Československá soutěž ocení nejlepší film částkou 1500€. Hodnotit budou i diváci, po každém promítání dostanou šanci hlasovat o shlédnutém snímku a nejpopulárnější snímek publika si odnese diváckou cenu.

Jedním ze soutěžních snímků, o kterém mohou diváci během festivalu hlasovat, bude The Most Unknown (Do neznáma, 2018) režiséra Iana Cheney z produkce Motherboard. Tento dokument je filmovým experimentem, který přivádí 9 vědců na nová a pro ně neznámá místa – a to fyzicky i intelektově. Cestují po světě ke svým kolegům, kteří jim dávají nahlédnout do tajů svých oborů. Společně hledají odpovědi na ty největší otázky týkající se naší planety, kosmu a lidstva. Jak začal život? Co je to vědomí? A co čas? Snímek přijede na festival představit producent Greg Boustead, profesionál v popularizování vědy. Ten totiž stojí i za dalším unikátním dokumentem, na který se mohou diváci těšit. Po Austinu a Kodani bude mít Human Nature v Olomouci teprve třetí promítání na světě. Film vysvětluje jeden z nejzásadnějších biologických objevů CRISP. Ten představuje způsob, jak změnit samu podstatu DNA, může léčit choroby, designovat geny dětí nebo měnit biosféru. Jedná se o objev, který může být pro další vývoj lidstva přelomovější než vznik internetu a zdigitalizování světa. Cílem festivalu je nabídnout divákům nejkvalitnější současnou tvorbu z oblasti popularizace vědy, mnohé snímky mimo AFO nebude ani možné v českých kinech shlédnout.

Festival se každým rokem rozrůstá, loni se akreditovalo 7.105 diváků, do soutěže postoupilo 112 snímků a přednášet přijelo 415 hostů. Aby měli diváci letos větší komfort, přibude několik promítacích míst a soutěžní snímky bude možno opakovat. Rozsáhlý doprovodný program pro děti i dospělé oživí ulice města uměním a vědou. Velkou událostí bude výstava české umělkyně tvořící převážně v USA Marie Tomanové. Ta připraví svou instalaci přímo ve festivalovém centru na Konviktu. Návštěvníci budou také moct shlédnout snímky ve virtuální realitě. Programu pro virtuální realitu se kurátorsky ujme Tom Millen z britského studia Crossover. To je jedno z nejvýznamnějších studií věnující se tvorbě VR projektů a výstav. Kromě schopnosti skvěle využít současné technologické výdobytky sází i na silnou naraci. Výrazné příběhy často doplňuje hudební doprovod. Na jejich projektech se tak už podíleli třeba Mogwai nebo Sigur Rós. Pro letošní ročník připravujeme i interaktivní VR. Pohybové senzory umožní nejen virtuální prostředí sledovat, ale také se v něm pohybovat.

Poznání a vzdělávání by mělo být dostupné všem, proto bude akreditace na festival opět zdarma. Akreditovat se bude možné na našich webových stránkách nebo přímo na místě během festivalu. Díky akreditaci se návštěvníci dostanou na promítání soutěžních snímků i na bloky programových sekcí, které přinesou dokumentární i fikční populárně-vědecké snímky a představí mnoho českých i zahraničních hostů a hostek.

afo.cz

Comments

comments

Vyhledat