Chrudimské noviny Proč se přesouvala data jednání městského zastupitelstva?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Proč se přesouvala data jednání městského zastupitelstva?

Chrudim – Čas od času se může stát, že jednání městského zastupitelstva nezačne v den, kdy bylo původně avizováno. Starosta, který je svolavatele schůze, musí sice zajistit zveřejnění pozvánky ke schůzi nejpozději do 10 dnů před jejím zahájením, ale jinak ho v přesouvání nic moc nelimituje.

Termín druhého jednání městského zastupitelstva se podle zdrojů blízkých vedení města přesouval hned několikrát. Důvody k takovému přesunu by měly být opravdu závažné. A kruciální skutečně byly. Nikoli objektivně, ale subjektivně.

V jednom případě totiž údajně šlo o kolizi termínu konání zastupitelstva s dovolenou městské zastupitelky a radní Vladislavy Michalové (Chrudimáci), ve druhém s „vakacemi“ městského zastupitele a radního Tomáše Vondráčka (ČSSD). Za normálních okolností by se absentující zastupitelé zkrátka omluvili a jednání proběhlo bez nich. Ne tak za situace, která panuje na chrudimské radnici.

Vládnoucí koalice ANO 2011, Chrudimáků, Pirátů a ČSSD disponuje pouze lehkou většinou. V hlasováních o důležitých tématech proto zvedá ruku jako „jeden muž“. Jakýkoliv chybějící koaliční zastupitel je tedy citelně znát a v případě nutnosti „protlačit“ nepopulární, nebo opozici nemilé téma, může starosta František Pilný (ANO 2011) lehce narazit.

Jaká „explozivní“ témata se v pondělí 25. února projednávala? Bez podpory všech koaličních zastupitelů by pravděpodobně těžko došlo třeba na odebrání čestných občanství Stalinovi a Gottwaldovi a třeba také nahrazení Petra Řezníčka (SNK – ED) ve „Zdravém městě“ starostou Pilným.

Jakub Valenta

Reklama