Kayamba přiznal, že sázel na Plzeň: Byl to jediný klub v Evropě, u kterého jsi měl jistotu, že tě nenechá prohrát

Kayamba přiznal, že sázel na Plzeň: Byl to jediný klub v Evropě, u kterého jsi měl jistotu, že tě nenechá prohrát

Fanoušci Viktorie Plzeň volili nejlepšího hráče za měsíc únor a ukázali na zimní posilu Joela Kayambu. Šestadvacetiletý rodák z Konga sice zatím v západočeském trikotu neskóroval, ale o tom, že zaujal, není pochyb.

Věděli jste, že bývalý hráč Hlučína, Pardubic či Opavy věděl o úřadujícím českém šampionovi z Doosan arény ještě dlouho předtím, než přišel hrát fotbal do Česka? Mohlo za to kurzové sázení, které provozoval ještě v domovském Kinshase...

Nynější svěřenec Pavla Vrby pravidelně sázel právě na tým ze Štruncových sadů. "Byl to jediný klub v Evropě, u kterého jsi měl jistotu, že tě nenechá prohrát. Ne Juventus, ne Barcelona, Plzeň byla tutovka. Jen mi vadilo, že na Plzeň býval malý kurz. Stejně jako na Federera nebo Nadala v tenise," uvedl v interview pro idnes.cz ofenzivně laděný kolega Limberského, Petržely, Hubníka a spol.

O městě piva ještě přitom vůbec nic nevěděl. "Ani jsem nevěděl, kde přesně leží Česká republika. Znal jsem Nedvěda, Kollera, Rosického a pak název Viktoria, protože mi při sázkách dělal radost. Až když jsem do Česka dorazil, pochopil jsem, proč měla Viktorka tak nízké kurzy. Hrála hezčí fotbal než ostatní týmy," pokračoval Kayamba, jehož slova vyšla na idnes.cz.

Rychlonohý středopolař neměl probém přiznat, že měl z přesunu velký respekt. "Já měl strach. Znal jsem Viktorku jen jako soupeře ze hřiště a říkal jsem si, jak tu změnu asi zvládnu. Že ti hráči jsou přece nejlepší v Česku, že můžou být namyšlení. Pořád si myslím, že jsou nejlepší, ale v jejich charakteru jsem se mýlil. Vzali mě okamžitě. Třeba Milan Petržela, což je vlastně můj konkurent na pravém křídle, se ke mně chová výborně. Jsme kámoši a přejeme si navzájem. Připadám si, jako bych tu hrál tři roky," doplnil na serveru idnes.cz vítěz druhé ligy ze sezony 2017/2018, jenž těží také z toho, že se dokázal naučit česky, což ne každý cizinec zvládne. "To je základ. Kdybych se česky nenaučil, nezůstal bych tady. Neznáš jazyk, nic nepochopíš. Je to veliké omezení, protože fotbal není jen na hřišti. Když se v kabině všichni chechtají a ty nevíš proč a nechápeš fór, jsi mimo, kolektiv tě nepřijme. Mně pomohlo, že jsem si našel Češku. I když spolu nežijeme, máme dvouletého syna Eliota. Jakmile je trochu volno, hned za ním jedu do Pardubic. Musím přece umět jeho jazyk," dal inspiraci ostatním zahraničním akvizicím Kayamba, jehož vyjádření si lze přečíst na portálu idnes.cz.