K nám se chová pěkně, za byt platíme 17 tisíc, říká ostravská nájemnice poslance SPD Volného

Nepořádek na zahradě i oprýskané zdi. Tak to ve zkratce vypadá v domech, které na okraji Ostravy vlastní poslanec SPD Lubomír Volný. Byty ve vyloučené lokalitě pronajímá převážně romským rodinám, které podle svých slov platí i 17 tisíc korun měsíčně. Nyní jim však hrozí, že přijdou o střechu nad hlavou. Radiožurnál se na místo vypravil a s některými z nich se mu podařilo promluvit.

Fotočlánek Ostrava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na zahradě domu ve vlastnictví zákonodárce se hromadí nepořádek

Na zahradě domu ve vlastnictví zákonodárce se hromadí nepořádek | Foto: Silvie Mikulcová | Zdroj: Český rozhlas

Z jedné strany dálnice, z druhé nákladové nádraží. Přesto si poslanec SPD Lubomír Volný v Božkově ulici v ostravském Přívoze pořídil před šesti lety hned dva bytové domy. V tamním ghettu se chtěl původně usídlit s rodinou, byty však nakonec skončily v pronájmu lidí žijících ze sociálních dávek.

Nejen regionální buňka poslance Volného. SPD v lednu zrušilo i organizaci v Královéhradeckém kraji

Číst článek

Domy jsou na pohled neudržované a v jejich okolí se hromadí nepořádek. Na zahradě jednoho z nich je třeba poházené oblečení nebo poničená pohovka. V chodbě budovy je pak vidět oprýskané zdi či poškozenou omítku.

V tomto domě bydlí se svými deseti dětmi i Mária Horváthová. „Řekl, že o nás bude postaráno, protože my dluhy nemáme. Říkal, že jsme tady nejslušnější rodina,“ řekla žena Radiožurnálu na dotaz, zda se bojí, že je Volný vystěhuje.

Rodina tady bydlí podle Horváthové už šest let. Smlouvu má prý uzavřenou vždy na tři měsíce, kontrakt jim tak má vypršet až na konci března. „My s ním problém nemáme, k nám se chová pěkně,“ pokračovala.

Jeden z domů, který na okraji Ostravy vlastní poslanec SPD Lubomír Volný | Foto: Silvie Mikulcová | Zdroj: Český rozhlas

Za byt podle svých slov platí se vším všudy měsíčně 17 tisíc korun. „Přijde nám to moc, ale jsme rádi, že mají kde děcka dávat hlavu dolů,“ odpověděla Horváthová na otázku, jestli za byt neplatí zbytečně hodně peněz.

Podle Volného ovšem nejvyšší nájem v jeho domech dosahuje za byt o velikosti 80 metrů čtverečních 7500 korun. „To je výrazně pod průměrnou cenou nájmů v Ostravě. Zbytek je spotřeba energií a vody její zhruba 15členné rodiny,“ uvedl.

Vystěhování nájemníků

Problém s podnájmem však mohou mít nyní ti obyvatelé domu, kterým smlouva vypršela s posledním únorovým dnem. Volný totiž po přestřelce s pirátským poslancem Mikulášem Peksou, který ho označil za obchodníka s chudobou, prohlásil, že kontrakty neprodlouží.

„Mám dohodu s nájemníky, že když budou 6 měsíců plnit veškeré své finanční povinnosti, vyměním jim v jejich bytech okna a dveře. Toto se ještě nikdy nestalo.“

Lubomír Volný (poslanec SPD)

Na aktuální dotazy serveru iROZHLAS.cz, zda se tedy někteří nájemníci budou muset skutečně vystěhovat, poslanec SPD vzkázal, ať se redakce obrátí na Peksu. „Zeptejte se pana Peksy, převzal za ně dobrovolně zodpovědnost,“ napsal v SMS.

Na Peksu se proto před pár dny obrátil jeden z nájemníků, aby mu sehnal nové ubytování. Když ovšem reportérka Radiožurnálu Miroslava Žigu vyhledala přímo v jeho bydlišti, nechtěl o celé věci mluvit. Na otázku, zda je to z obavy o jeho bydlení, pouze přikývl.

Podobně přitom na otázky Radiožurnálu reagovali i další nájemníci: otáčeli se k reportérce zády s tím, že nemají čas, či bez rozloučení přibouchli dveře.

„Tento měsíc má jedna rodina uhrazeno celé nájemné, jedna částečně a zbytek tam bydlí a čerpá energie bez zaplacení. Všechny ostatní peníze od státu, které byly určeny na úhradu bydlení a energií, si nájemci ponechali pro svou potřebu,“ popsal Volný sociální situaci nájemníků.

Na zahradě jedné z budov je vidět poházené oblečení nebo poničenou pohovku | Foto: Silvie Mikulcová | Zdroj: Český rozhlas

Podporu od státu si podle Volného jeho nájemníci nechávají vyplácet většinou v hotovosti. „Peníze nechodí přímo na můj účet, jak byl opakovaně lživě uváděno i veřejnoprávními médii, ale většina klientů, pět z šesti, si je nechává vyplácet do ruky,“ pokračoval.

Volný současně tvrdí, že se nemovitosti v ostravském Přívoze snaží prodat. „Opakovaně je veřejně nabízím i se stotisícovým bonusem pro nového majitele. Požadovaná cena se přesně rovná doplatku hypoték,“ doplnil.

Náhradní bydlení

Nicméně ve čtvrtek zatím v Božkově ulici nic nenaznačovalo tomu, že by se lidé z bytů poslance měli vystěhovat. Pokud by k tomu ale skutečně došlo, má vedení městské části Moravská Ostrava a Přívoz pro nájemníky připraveno náhradní bydlení.

„Počítáme s tím, že se to stát může. Před pár dny jsme se na to proto začali připravovat, aby tito lidé skutečně neskončili na ulici,“ řekl serveru iROZHLAS.cz místostarosta David Witosz (Piráti). Záležitost však podle svých slov vnímá jako mediální hru.

V domech by mělo žít šest rodin. „Začali jsme zjišťovat, jaké máme kapacity i skladbu obyvatel domů. Neměli jsme totiž informace, kolik tam třeba žije dětí,“ doplnil Witosz s tím, že celkově sociální pracovníci v místě napočítali zhruba 40 osob, z čehož většinu tvoří děti.

Obchod s chudobou, kdy lidé žijící ze sociálních dávek platí za bydlení často přemrštěné částky, ovšem není zdaleka problém jen Ostravy. Radiožurnál třeba naposledy zmapoval případ asistenta europoslance a šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila – Jan Zedník obchodoval s levnými byty na Mostecku.

Zlepšit situaci lidí, kteří žijí v nevyhovujících podmínkách v předražených bytech či ubytovnách, si proto vytyčila také současná ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Proti byznysu s chudobou chce bojovat prostřednictvím cenových map, stanovení počtu osob na danou plochu či sloučení dvou dávek na bydlení do jedné.

Silvie Mikulcová, Kristýna Guryčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme