Nastala doba na nákup Nikon Z6 či Z7? Jaké jsou bez-zrcadlovky v porovnání ze zrcadlovkami?
Nikon Z6 - podrobná recenze
Vašek
28.2.2019

Mirroless foťáky, tedy systémové kompakty, lidově zrcadlovky bez zrcátka, víří fotografické vody posledních pár let. Poměrně stojatým rybníčkem zrcadlovek nejvíce zamíchaly bez-zrcadlovky Sony (v segmentu full-frame) a Fuji (v segmentu APS-C). Dlouho se tvrdilo, že Nikonu a Canonu ujel vlak. Minulý rok tedy tyto dvě velké značky konečně představily svoje želízka v ohni: systém Nikon Z a Canon EOS R. Byl jsem si oba foťáky osahat, přečetl jsem a skouknul jsem desítky recenzí. Sám jsem o nákupu a přesedlání vážně uvažoval (a stále uvažuji). Vedle nových těl mě samozřejmě zaujaly nové možnosti nových bajonetů a s tím spojený vývoj zbrusu nových objektivů.

Update: bezzrcadlovku Nikon Z6 momentálně používám již více než půl roku a zde je obsáhlá recenze Nikonu Z6.

Níže shrnuji důvody, proč se vyplatí na nový systém přejít a proč se naopak vyplatí (ještě nějaký ten rok) zůstat u zrcadlovek. Parametry níže vztahuji primárně na stroje Z6 a Z7, v obecnější rovině platí i pro jiné systémy.

Pro: aneb výhody systému Nikon Z

  • Budoucnost patří bez-zrcadlovkám: konstrukce bez zrcátka umožňuje menší a lehčí stroje, což je v době smartphonů nepopiratelný trend. Navíc, a to je pro nadšeného fotografa či dokonce profíka ještě podstatnější: elektronický hledáček může svými výhodami brzy předčit ten optický. Dobrý optický hledáček je totiž velký a jasný. A zejména: v hledáčku vidíte to, co bude na fotce – tedy realistickou expozici, máte živý náhled histogramu či přepalů. To je obrovská výhoda pro akční focení.
  • Stabilizace obrazu ve foťáku: skvělá věc, co jsem už delší čas záviděl Olympusu. Díky tomu můžete nově fotit na hraniční časy (kole 1/30sec) i s nestabilizovanými skly. Tleskám Nikonu, že už u první generace tzv. IBIS (in-body image stabilisation) funguje dobře.
  • Kvalitní skla: nový bajonet Z dává nové možnosti, první skla vypadají excelentně. Nikkor S 24-70mm je skvělé sklo, který mi chybí pro FX DSLR (24-70mm AF-S f/2.8 je pro krajinářské účely pro mě moc velké a drahé). Pevné skla 35mm a 50mm f/1,8 jsou údajně excelentní, Nikon Z 14-30mm f/4 S – moje nové nejoblíbenější sklo. Nově byla oznámena i světelnější verze základního objektivu Nikkor S 24-70mm f/2.8, který je menší a lehčí než zrcadlovková verze.
  • Skvělé video: kvalita videí mi bere dech. Super video umí samozřejmě i D850 či D500, ale tady se k tomu připojuje spousta vychytávek a zejména spolehlivé ostření.
  • Z6 se prodává za přijatelnou cenu těsně pod 50 tisíc korun. Za to dostanu (obrazově a funkčně) skoro vše, co od foťáku pro krajinu i akci očekávám.
  • Nikon se konečně pochlapil a slíbil aktualizace funkčnosti Z foťáků skrze firmware (normální věc u Fuji či Sony, bohužel doteď tabu u Canonu a Nikonu) – první je oznámena funkce automatického ostření na oči. Pokud se toto Nikonu povede správně implementovat (jako to umí Sony), pak to bude velká věc.

Systémové kompakty Nikon Z mají nový velký bajonet

Neutrální atributy Nikon Z (ani výhoda, ani nevýhoda)

Toto je dost relativní kategorie, vztahuji tyto atributy k vlastnostem současných zrcadlovek. V porovnání s nimi mi přijde, že Niko Z je spíše podobný v těchto aspektech:

  • Menší rozměry, menší váha, ovšem zatím nikoli radikálně, aby to samo o sobě stálo za změnu.
  • Malinko horší ergonomie (ale ne úplně zlá) – opět nic zásadního, foťák je taková hrubší kostka, menší do ruky, ergonomie Nikon je rozhodně lepší než u Sony, někdo ovšem preferuje Canon R.
  • Kompatibilita se staršími skly, ovšem za cenu zpomalení autofokusu (až na výjimky poměrně podstatně) – lehká výhoda pro nový systém je, že vedle zbrusu nových objektivů řady Z je kompatibilní zpětně i se skly bajonetu F (skrze redukci FTZ).
  • Skvělý obraz – ovšem i zde relativně (vztaženo k zrcadlovkám) platí, že skoro na chlup stejnou kvalitu nabízejí i ostatní full-frame Nikony, a třeba říci že i Sony a s malým chlupem i Canon DSLR.

Nikon Z6 a Z7 – zadek přístroje vypadá identicky: dominuje velký zadní displej – je výklopný a dotykový, dále vidíme vystupující elektronický hledáček a ovládací tlačítka, včetně dedikovaného joysticku pro ostřící body

Proti: aneb momentální nevýhody Nikonu Z, které brzy už nemusí platit

  • Zatím horší ostření u Z bez-zrcadlovek než u top zrcadlovek (zaostává jak za Nikony D750 či D850, tak ještě výrazněji za bez-zrcadlovkami Sony).
  • Zatím sice kvalitní skla, ale dost velká, poměrně těžká a dost drahá. Na trhu jsou momentálně k dostání jen tři objektivy (čtvrté širokoúhlé sklo již bylo představeno).
  • Ergonomie mně osobně až tak nesedí (porovnávám s Nikon D750, D5300 a D7100), chybí mi opora pro malíček, subjektivně mi foťák přijde těžký, i když je objektivně lehčí než D750.
  • Menší výdrž baterie (odhaduje se, že je na cca 50-75% výdrže ekvivalentní DSLR).
  • XQD karty jsou sice brutálně rychlé, velmi spolehlivé, ale také strašně drahé.
  • Jedna karta: nejvíce kritizovaný nedostatek. Většina profi zrcadlovek má dva sloty na kartu. Zetka mají jen jeden. Pro mě to není kritický nedostatek, stejně jako pro většinu hobby a semiprofi-fotografů, při svatbách a drahých zakázkách je to ovšem velké mínus.
  • Některé funkce ještě nejsou plně dotažené, například focení v Live-View má své mouchy (podobně i funkce focus-peaking při manuálním ostření), ale to se zlepší.

Proč jít do Z6/Z7 už teď?

Pro mě je zásadní otázka: má cenu investovat do první generace? Nebo se vyplatí spíše počkat až na odladěnou druhou generaci foťáků? Pro mě je odpověď poměrně jednoduchá.

Pokud:
  • Vedle top obrazové kvality potřebuji i top video s možností dobrého autofokusu (>jdu do Z6 nebo i Z7);
  • Chci/potřebuji high-resultion foťák, ale D8x0 řada je na mě moc velká a těžká (> jdu do Z7);
  • Láká mě možnost fotit se zvláštními objektivy (třeba vyvíjený a snad již brzo prodávaný 50mm f/0,95, nebo třeba stará skla s možností manuálního ostření přes focus peaking);
  • Jsem někdo, kdo nemá hluboko do kapsy a chci si vyzkoušet novinky (a třeba o nich psát recenze);
  • Pak je Nikon Z (popřípadě Sony Alfa či Canon EOS R, a nově také do hry vstupuje Panasonic SR) ta správná volba. Připravte kreditky a jízda začíná! 😊

Já si ovšem počkám

Mě se to týká tak z polovičky:

  • Video točím i na zakázku, hybridní focení/točení je u Nikon Z o level výš než u zrcadlovek. Ovšem pořád platí, že jsem primárně fotograf a zrcadlovky mi slouží dobře.
  • Jsou zakázky, kdy by se mi hodilo vyšší rozlišení než 24Mpix. Jenže! Nerad fotím ze stativu a pak je celkem potíž bez stabilizace mít opravdu ostré fotky s 46Mpix snímačem (který má fenomenální Nikon D850). Stabilizace v těle u Nikon Z7 je v tomto naprosto novou možností, jak mít fotky o vysokém rozlišení i bez stativu. Bohužel u mě platí, že vedle investice do foťáku bych musel investovat i do výkonnějšího počítače a pevných disků.
  • Ten třetí  = lákadlo f/0,95, nebo realističtěji pevných skel f/1,2  – to je spíše taková iluze, že by mi to otevřelo nové možnosti. Zatím pro to nemám racionální důkaz, ale třeba až uvidím první fotky s novými objektivy, budu ohromen a nechám se zlákat.
  • Ten čtvrtý důvod (náklady) to však vše zabíjí – peníze nazbyt prostě nemám.

Takže pokud to máte podobně, můžete jako já klidně počkat na druhou či třetí generaci. Máte již zkušenost s foťáky Nikon Z6 nebo Nikon Z7? Budu rád, pokud se podělíte v komentářích níže.

Jedna neznámá (v březnu 2019)

Začíná se šuškat, že po vzoru Canonu EOS RP,  tedy levné full-frame bezzrcadlovky za cca 1200 USD, přijde na trh i levná verze Nikon Z, prý Z5, která by dokonce mohla stát pod 1000 USD, tedy realisticky na evropském trhu něco kolem 35 tisíc. To by mohlo ještě docela zamíchat kartami. Přechod na nový systém by sice byl stále velmi nákladný, ale už ne tak brutálně. Ovšem tou velkou neznámou je, co vše Nikon z foťáku nejnižší třídy vykuchá, aby si nepodvázal prodeje dražších strojů. Něco mi však říká, že by to nemuselo být tak špatné (například omezené rozlišení a funkce natáčení videa bych oželel) a že to třeba bude stroj, který mě osloví. Uvidíme.

Kam dále?

Doporučuji k přečtení tyto recenze:

Nikon Z6 v mé podrobné recenzi

Nikon Z6 od Spencer Cox a Nasim Mansurov
Nikon Z7 od Nasima Mansurova

Nebo tato videa:

Nikon Z 6 Real World Review by Jared Polin
Nikon Z6 Review by Maarten Heilbron

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky