Špitálu se podařilo angažovat na internu pět nových pracovníků, čtyři ženy a jednoho muže. Dvě z nich jsou Ukrajinky, které absolvovaly intenzivní tříměsíční jazykový kurz v rámci projektu Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje. Vyřizují si administrativní záležitosti, spojené s pobytem v ČR, a v Trutnově se objeví během měsíce. Na novém pracovišti se budou postupně adaptovat, aby v praxi poznaly české zdravotnictví.

"Přestože se naučily česky pěkně a komunikují dobře, od začátku ještě nebude možné, aby sloužily samostatně kvůli jazykové bariéře. Ale jsem moc ráda, že přicházejí," řekla Tereza Dudáčková, hlavní sestra Oblastní nemocnice v Trutnově. Z Ukrajiny to nebudou jediné nové tváře, které se objeví v Trutnově a pomůžou vyřešit personální situaci. Další nastoupí na oddělení neurologie, rehabilitace a gynekologie.

"Nebylo by dobře, abychom je směřovali všechny na jedno oddělení," dodala. Nejde o nezkušené nováčky. "Žádná z nich není přímo po škole. Už mají praxi a pracovaly v nemocnicích," upřesnila hlavní sestra.

Špitály se snaží přilákat studenty zdravotnických škol vypsáním stipendijních programů. Pokud se nemocnici zaváží minimálně na tři roky, můžou získat jednorázově až 80 tisíc korun.
Nemocnice řeší nedostatek sester tučnými stipendii a náborem cizinců

Stejně jako jiní cizinci, přicházející pracovat do českého zdravotnictví, musely doložit odborné vzdělání a kvalifikaci na české ministerstvo zdravotnictví, které je schvaluje. "Ministerstvo zároveň určuje, na jakou odbornou pozici se zařazují. K nám jdou praktické sestry se vzděláním na úrovni naší střední školy," vysvětlila Tereza Dudáčková. Ukrajinky jsou na východě Čech kvůli projektu krajského holdingu a v průběhu jednoho roku od nástupu do špitálu musí absolvovat aprobační zkoušku z jazyka a odbornosti.

Angažování personálu ze zahraničí si vyžádala kritická situace s nedostatkem českých sester. "Na interně byla situace nejsložitější. Začátkem roku situace vygradovala. Byla neúnosná, proto došlo k uzavření části lůžkového oddělení," objasnila.

Trutnovské nemocnice dočasně uzavřela jednu stanici interního oddělení, potřebuje nabrat minimálně tři zdravotní sestry.
Trutnovská nemocnice uzavřela část interního oddělení, chybí jí sestry

Dobu, po kterou byla část interny zavřená, se podařilo zvládnout v rámci možností a bez komplikací. Ze 47 lůžek zůstalo v provozu 24. "Oddělení mělo plnou kapacitu, nicméně nedocházelo k odmítání hospitalizace pacientů. V případě potřeby jsme mohli využít i oddělení neurologie nebo rehabilitace. O situaci jsme informovali krajskou záchranku, která případy směřovala do fakultní nemocnice a okolních nemocnic," řekla Tereza Dudáčková.

Dobu, kdy byla polovina lůžkového oddělení interny uzavřená, využila nemocnice k vybudování nové, druhé sesterny. "Sestry získají komfortnější zázemí, protože dosud byly všechny namačkané a soustředěné v jedné místnosti. Organizace práce pro ně bude jednodušší. Lůžkové oddělení interny bude nyní rozdělené na dvě stanice, každá bude mít svoji sesternu," přiblížila novinku hlavní sestra Oblastní nemocnice v Trutnově.

Pečlivá manipulace byla potřeba k umístění šest tun vážícího hlavního dílu magnetické rezonance do trutnovské nemocnice.
Magnetickou rezonanci vyložil jeřáb do porodnice, stará půjde do Arménie