Už jsme doma: Kry (recenze CD)

Už jsme doma: Kry (recenze CD)
1. března 2019 Recenze, Alternativní hudba Autor: Milan Tesař

Rocková skupina Už jsme doma se s albem Kry umístila mezi pěti nejlepšími deskami podle ankety Proglasu o Album roku 2018. Poslechněte si rozhovor s kapelníkem Miroslavem Wankem, který jsme vysílali v prosinci, a přečtěte si recenzi CD.

Miroslav Wanek, kapelník, zpěvák a autor písní rockové skupiny Už jsme doma, se rozhodl nové album Kry věnovat „památce jedenasedmdesáti uprchlíků nalezených v nákladním voze poblíž města Neusiedl am See v roce 2015“. V obsáhlém textu v bookletu alba píše: „Jejich jména, na rozdíl třeba od mrtvých z redakce Charlie Hebdo, nebyla nikdy zveřejněna, ani se nekonaly celosvětové tryzny či demonstrace. Nikdo nenosil placku s nápisem Je suis 71. Devede si kdokoli z těch fašistických, xenofobních okamurovců a jejich sympatizantů představit tu hrůzu dvoudenního postupného umírání uvnitř zamčeného rozpáleného vozu bez oken, tu bezmoc a zoufalství, křik malých dětí?“

Wanek, autor jedinečný i tím, že rockové písně zásadně pečlivě aranžuje a rozepisuje do not, se pokusil prostřednictvím hudebního pásma nejen vylíčit popsanou bezmoc, ale především nastavit zrcadlo nám a naší lhostejnosti. Prostřednictvím metafor – zpívá o vločkách, které jsou zpočátku individualitami, a krách plujících mořem – popisuje pocity i příběhy. Zatímco jiní autoři (Jaroslav Hutka nebo Wanekův syn Jakub Čermák) pojmenovávají v písních migranty a neochotu většinové společnosti pomáhat jim přímo, kapelník Už jsme doma zpívá: „Živé smetí mořem kývá / Bezcitnost je nakažlivá“ a „Smetí ztracené / Smetí nechtěné / svůj směr nedohledá / Míří do moře k divné závoře / Dál už nemůže dál.“

Texty, jakkoli silné („Jsou věci, jež nemusí do duše nikdo zvát – vchází bez ptaní. A my jako ovce jim lhostejně sloužíme, slabí – zmatení!“), by měly jen poloviční efekt bez naléhavé hudby, která k této severočeské skupině už více než třicet let patří. Je energická, rychlá, dravá, ale zároveň přehledná – každá nota v ní má své místo, hutnou rytmiku prorážejí tóny trubky a zpěvákovo sdělení na sebe strhává pozornost tvrdé baskytaře navzdory.

„Uprchlíci jsou jako kry, nikoli vlastní vinou odtrženi od masivu vlastního domova, vláčeni proudem převaděčů, zločinců, různých nařízení a tlakem nebezpečí a beznaděje, vystaveni nepřízni jak přírodní, tak lidské. Mnozí z nich roztají ještě v uprchlických táborech, ztratí se v mlze. Další se rozplynou v moři a mizí po tisících a jen některým se podaří dorazit ke břehu,“ píše Miroslav Wanek. Jako málokomu se mu povedlo převést do jazyka rockové hudby téma, které klade spoustu otázek a které v sobě – vedle jednotlivých lidských příběhů – skrývá obecné vlastnosti, jako je strach, neochota a také potřeba křesťanské lásky. Cílem je, aby voda, v kterou se my jako kry jednou proměníme, byla „pokud možno čistá a nikoli plná špíny nebo dokonce krvavá“.

Kry od Už jsme doma jsou více než sbírkou písní a zároveň více než společenským manifestem. Jsou uměleckým ztvárněním hrůz, bezmoci a zoufalství, ale také naděje. Jsou pro mne nejsilnějším českým hudebním albem roku 2018.

Vydavatel: Indies MG
Rok vydání: 2018
Žánr: rock
Celkový čas: 46:36

www.uzjsmedoma.cz

(Článek vznikl pro Katolický týdeník)

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!