Hlavní obsah

Na prestižním vídeňském plese v opeře si zatančil i ministr Petříček

– Vídeň

Společenská smetánka, nádherné róby, luxusní šperky, hvězdy showbyznysu, politici, průmyslníci se ve čtvrtek večer sešli ve vídeňské opeře na tradičním plese, v pořadí již 63. ročníku. Zúčastnil se ho i český ministr zahraničí Tomáš Petříček s manželkou Ivou, kteří byli hosty rakouské šéfky diplomacie Karin Kneisslové.

Foto: Profimedia.cz

Zprava ministr Tomáš Petříček s manželkou Ivou v červených šatech, rakouská ministryně Karin Kneisslová s manželem

Článek

Ples zahájila hvězda operních domů ruská sopranistka Anna Nětrebková a její manžel ázerbájdžánský tenorista Jusifa Ejvazov. Pěvkyně přednesla píseň Il Bacio (Polibek) od Luigiho Arditiho, její muž přednesl árii Nessun Dorma (Ať nikdo nespí) z opery Turandot Giacoma Pucciniho. Společně pak zazpívali O soave fanciulla z Pucciniho opery La Boheme.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Ruská sopranistka Anna Nětrebková zahájila ples ve vídeňské opeře.

Nětrebková stačila na plese předvést tři róby a také diamantový náhrdelník firmy Chopard v hodnotě milionu eur (25,6 milionu korun).

V opeře nechyběl ani rakouský prezident Alexander Van der Bellen, který ve své lóži hostil germanistku, socioložku a spisovatelku Aumu Obamovou, nevlastní sestru bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy.

Foto: Michael Gruber, ČTK/AP

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen, Auma Obamová and Doris Schmidauerová, manželka rakouského prezidenta.

Mezi politiky nechyběl rakouský kancléř Sebastian Kurz se svou přítelkyní Susanne Thierovou či vicekancléř Heinz-Christian Strache s manželkou Philippou. Ta zvolila róbu v bílé barvě, která je ale podle zvyklostí vyhrazena pro debutantky.

Foto: Michael Gruber, ČTK/AP

Rakouský vicepremiér Heinz-Christian Strache s manželkou Philippou

Kancléř Kurz hned po příchodu prohlásil, že by tanec rád vynechal, protože mu podle jeho slov příliš nejde. Hostem kancléře byl letos severomakedonský premiér Zoran Zaev s manželkou.

Foto: Michael Gruber, ČTK/AP

Zleva severomakedonský premiér Zoran Zaev s manželkou Zoricou, přítelkyně rakouského kancléře Susanne Thierová a kancléř Sebastian Kurz

Vicepremiér Strache byl spokojený a považuje ples v opeře za „vynikající reklamu pro Rakousko“.

Pozornost budil bývalý německý kancléř Gerhard Schröder se svou novomanželkou Soyeon Kim So-jon, který byl v lóži rakouské ropné a plynárenské skupiny OMV.

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder s manželkou

Každý rok doprovází na ples v opeře 86letého podnikatele ve stavebnictví Richarda Lugnera některá ze slavných žen. Letos se jí stala bývalá topmodelka Elle Macphersonová, která pro tuto příležitost zvolila černou róbu.

Foto: Michael Gruber, ČTK/AP

Modelka Elle McPhersonová a rakouský podnikatel Richard Lugner

To vousatá a v současnosti plešatá zpěvačka Conchita alias Tom Neuwirth zaujala hlubokým výstřihem svých bílých šatů od návrháře Juergena Christiana Hoerla.

Foto: Michael Gruber, ČTK/AP

Zpěvačka Conchita alias Tom Neuwirth

Na plese bylo přes 5000 hostů, vypilo se 1300 lahví sektu a šampaňského a snědlo se na 2500 párků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám