Hlavní obsah

Vyznamenání pro české sudí. Kolik jich pojede na hokejové MS? Šanci dostane i Nizozemec

Praha

Na hokejovém mistrovství světa v Bratislavě a Košicích budou pískat i čtyři čeští rozhodčí. Do dvaatřicetičlennému seznamu se dostali hlavní sudí Martin Fraňo s Janem Hribikem a čároví Miroslav Lhotský a Jiří Ondráček.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Voráček v diskuzi s rozhodčími - ilustrační foto.

Článek

Mezi šestnácti hlavními a stejným počtem čárových arbitrů jsou zástupci třinácti zemí. Největší zastoupení (čtyř rozhodčích) mají kromě Česka ještě Kanada, Finsko, Rusko a Spojené státy americké.

Na květnovém šampionátu budou pískat i dva rozhodčí ze zemí, které se turnaje nezúčastní - hlavní Maxim Sidorenko z Běloruska a čárový Joep Leermakers z Nizozemska. Domácí Slováky bude na mistrovství světa zastupovat jen hlavní sudí Peter Stano.

Nejzkušenějšími arbitry jsou Fin Aleksi Rantala a Rus Roman Gofman, které jako hlavní sudí čeká už šesté mistrovství světa. Pro Fraňa s Lhotským půjde o pátý šampionát, Hribik bude na MS pískat potřetí v řadě. Ondráčka čeká premiéra.

Zajímavostí je nominace hlavního rozhodčího Jevgenie Romaška z Ruska, který působil čtyři sezony v zámořské NHL (66 utkání) a AHL, na mistrovství světa však bude debutovat.

Reklama