Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Norové předčili Rusy a opanovali štafetu, Češi ztratili více než šest minut

Štafety mužů nepřinesly takové drama jako v případě žen. Norové s přehledem porazili Rusy a Johannes Klaebo mohl do cíle dorazit s úsměvem a v naprosté pohodě. Seveřané tak prodloužili svou neporazitelnost, na světovém šampionátu vyhráli už podesáté v řadě. Češi ve složení Michal Novák, Miroslav Rypl, Adam Fellner a Petr Knop bojovali na chvostu všech týmů, které nebyly předjety o kolo, v závěru porazili Kanadu a skončili jedenáctí se ztrátou 6 minut a 33 sekund na vítěze.

Štafetový závod mužů na MS
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA

Sergej Usťugov vs. Johannes Klaebo. Tak vypadal souboj na posledním úseku. Očekával se dramatický finiš, jenže Rus odpadl zhruba čtyři kilometry před cílem a norský fenomén mohl s předstihem zdravit diváky.

Výsledek byl zcela jasný. Čtveřice Emil Iversen, Martin Johnsrud Sundby, Sjur Röthe a Johannes Hösflot Klaebo porazila Rusko o 39 sekund. 

Klaebo po triumfech v individuálním sprintu i sprintu dvojic získal třetí zlato. Röthe navázal na výhru ze skiatlonu a Sundby na zlato z klasické patnáctky. V Seefeldu norští běžci ovládli všechny dosavadní mužské závody a soupeři budou mít poslední šanci narušit jejich nadvládu v nedělním závodě na 50 km.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr mužských štafet - norský triumf a krásný francouzský finiš

Zajímavější byl duel o bronz. Finové, kteří se do dvou třetin závodu drželi vedoucích dvou štafet, ztráceli. Francie se naopak pomalu přibližovala. Finišman Richard Jouve, povahou kovaný sprinter, nedal svému soupeři šanci a Finové museli skousnout hořké čtvrté místo. V posledních metrech tak přišli o možnost získat první medaili z mistrovství světa ve štafetě od roku 2009.

Novák rozjel závod velmi nadějně, udržel se na dohled od nejlepších, ale pak se rychle pole rozdrobilo a Češi se po trati většinu času pohybovali spolu s Kanadou. Knop se zhruba v polovině posledního úseku od zámořského týmu odpoutal a dosáhl alespoň toho, že české barvy nedojely do cíle poslední z dokončivších kvartet. O kolo byli předjeti Číňané a Ukrajinci.

Výsledky štafety mužů na MS v klasickém lyžování

1. Norsko (Iversen, Sundby, Röthe, Klaebo) 1:42:32,1, 2. Rusko (Larkov, Bessměrtnych. Bolšunov, Usťugov) -38,8, 3. Francie (Backscheider, Manificat, Parisse, Jouve) -1:01,0, 4. Finsko -1:02,8, 5. Švédsko -1:39,5, 6. Německo -1:48,3, 7. Kazachstán -1:48,9, 8. Švýcarsko -1:49,9, 9. USA -4:06,4, 10. Itálie -4:42,7, 11. ČR (M. Novák, Rypl, Fellner, Knop) -6:33,8.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články