Dokonalý přístroj na domácí přípravu lahodných ořechových másel opravdu existuje! Seznamte se s Nutra Milk! 🙂

Nutra Milk je nejnovější přírůstek naší cukrfree kuchyně. I když jsem Adamovi slíbila, že žádný další přístroj nám příštích několik měsíců v kuchyni nepřibude, Nutra Milk(u) jsem jednoduše nemohla odolat. Přístroj je totiž přímo určený na přípravu ořechových mlék, ale hlavně ořechových máslíček, která tak moc miluji a v kuchyni velmi často používám.

Výhodou domácí přípravy ořechových másel je zejména to, že si ořechy předem můžete řádně připravit – tedy dostatečně dlouhou dobu namáčet a následně vysušit. Podrobné informace o namáčení ořechů najdete v nové Cukrfree kuchařce, případně v našem Cukrfree programu. Nevýhodou domácí přípravy másel je jejich pracnost a také to, že v domácích podmínkách se jen těžko povede vytvořit tak jemné a lahodné máslo, jako je to kupované. Nebo se pletu?

Když jsem se dozvěděla o této úžasné novince na přípavu ořechových másel a mlék, čekala jsem nějaký menší přístroj, který hravě strčím do skříně. K mému překvapení ale dorazila velká krabice s velkým přístrojem. Byla jsem trošku v rozpacích – doma už mám Vitamix a další spoustu přístrojů. V čem může být Nutra Milk odlišný od ostatních mixérů?

První věcí bylo to, že na rozdíl od jiných větších mixérů, Nutra Milk nedorazil s žádným pěchovadlem, které se používá k přitlačení mixovaných potravin k nožům mixéru, aby došlo k rovnoměrnému rozmixování. Místo toho nádoba mixéru obsahuje stěrky, které se při mixování otáčí a stírají rozmixované ořechy ze stran nádoby mixéru, což je naprosto převratná věc! 🙂 Ořechy se tak rozmixují rovnoměrně bez toho, aniž byste vy museli při mixování jakkoli zasahovat! Obsluha přístroje je navíc velice jednoduchá a intuitivní, což vždy ocením, jelikož čtení manuálů nechávám až na chvíle, kdy je nejhůř. Na přístroji najdete pouze čtyři tlačítka:

  • BUTTER – pro výrobu ořechového másla
  • MIX – pro výrobu ořechového mléka
  • DISPENSE – pro oddělení tekutiny
  • START/STOP – pro zapnutí a vypnutí daného programu

Takže přípravu másel a mlék zvládne skutečně každý! 🙂

Mixérů na přípravu másel jsem měla možnost vyzkoušet několik – Kenwood, ETA, Vitamix, Thermomix… u všech těchto mixérů byla potřeba během mixování přístroj několikrát vypnout, poté stěrkou setřít ořechy ze stran nádoby a opět zapnout. Vypínání během mixování se však u Nutra Milk nekonalo. K mému údivu byla příprava másla naprosto bez práce – jediné, co s Nutra Milk musíte udělat, je nasypat ořechy do nádoby a stisknout dva čudlíky – zbytek práce udělá Nutra Milk během pár minut za vás!

Nejen, že Nutra Milk umixoval máslo bez jakýchkoliv problémů (a mých zásahů) ze všech možných druhů ořechů, nebyla ani potřeba k ořechům přidávat jedinou kapku oleje (jako tomu je u ostatních mixérů). I přesto jsem do pistáciového másla přidala trošku olivového oleje, jelikož spojení pistácií a oliváče je naprosto bezkonkurenční (nicméně jemné máslo by vzniklo i bez něj).

U makadamových ořechů jsem přístroj vypla už po pěti minutách, jelikož makadamie díky vysokému obsahu tuku, byly rozmixované téměř ihned. Kromě másel, můžete však v mixéru připravit i ořechová mléka nebo mou oblíbenou mandlovou či slaďoučkou kešu smetanu. Stačí jen přidat o něco více ořechů nebo použít menší množství vody. Takto připravené nápoje vydrží až 6 dní v lednici.

K přípravě minimálního množství mléka nebo smetany budete potřebovat alespoň 1 hrnek suchých ingrediencí (ořechy, semínka) a 3 hrnky studené filtrované vody. K přípravě minimálního množství másla budete potřebovat 2 hrnky suchých ingrediencí.

Na přípravu rostlinného mléka, smetany nebo másla v NutraMilk můžete použít:
  • Mandle 
  • Soju
  • Para ořechy
  • Pistácie
  • Kešu
  • Vlašské ořechy
  • Lískové ořechy
  • Pekanové ořechy
  • Makadamové ořechy
  • Mladý kokos
  • Mák
  • Sezamová semínka
  • Konopná semínka
  • Dýňová semínka
  • Slunečnicová semínka
  • Oves
  • Rýži

Výrobce neuvádí možnost mixování sušeného strouhané kokosu, nicméně jsem v přístroji dělala jak kokosové mléko i kokosové máslo a vše naprosto bez problémů! 🙂

Přístroj vám dorazí s 2l BPA free tritanovou nádobou vhodnou jak na přípravu ořechových másel, tak i ořechových mlék. Tato nádoba obsahuje dva malé filtry po stranách, díky kterým se mléko rovnou oddělí od rozmixovaných ořechů. Z této nádoby můžete mléko nalít přímo do sklenice nebo láhve pomocí kohoutku, který se dá do nádoby nasadit.

Máslo v této nádobě rozmixujete také bez problému, navíc pokud spustíte režim „BUTTER“ dvakrát za sebou, začne se máslo filtrovat přes sítka, takže dosáhnete toho nejjemnějšího másla, jaké jste kdy měli (ano opravdu je jemnější, než to kupované)! Jediným problémem je to, že z velké nádoby se menší množství másla hůře dostává. Je proto lepší buď připravit větší množství másla, případně nepoužívat kohoutek a máslo z nádoby pouze stěrkou vytřít. Já dělám to, že po přípravě másla vliji do přístroje ještě filtrovanou vodu a zmáčknu tlačítko „MIX“ a poté „DISPENSE“. Kromě vynikajícího másla, tak připravíte i ořechové mléko ze zbytků rozmixovaných ořechů.

Další možností je přikoupit si nádobu, která je přímo určená na výrobu ořechových másel a smoothies (není však vhodná na přípravu ořechového mléka). V této nádobě nenajdete filtry, ani kohoutek. Nádoba je navíc menší, takže je potom mnohem snadnější jak přemisťování másla do skleničky, tak čištění nádoby. Obě nádoby se nicméně čistí poměrně jednoduše – stačí je jen opláchnout, případně vložit do myčky. Nejnáročnější je čištění filtrů (zejména po přípravě másla), nicméně součástí balení je i kartáč, díky kterému filtry vyčistíte raz dva.

Přístroj mám zatím dva měsíce a za tu dobu jsem připravila už několik vynikajících máslíček, která jsou ještě jemnější než ta kupovaná. Pokud jste četli některou z mých předchozích recenzí, tak víte, že testované přístroje jen nechválím. Na Nutra Milk jsem ale zatím nenašla žádný problém, jelikož mě i přes počáteční skepsi (hlavně kvůli velikosti a zdánlivé zbytečnosti dalšího přístroje) Nutra Milk naprosto ohromil a stal se tak nepostradatelným členem naší Cukrfree domácnosti! 🙂 Pokud tedy používáte mixér zejména na přípravu másel a rostlinných mlék, je Nutra Milk jasnou volnou. Nutra Milk můžete na Cukrfree eshopu zakoupit s 5% slevou – stačí jen zadat kód “5procent”.

Ze všech másel, které jsem zatím v Nutra Milk připravovala, nám s Adamem nejvíce zachutnalo to pistáciové s troškou soli a olivového oleje. Proto jsem vám sepsala postup, jak tuhle dobrůtku v Nutra Milk připravit. Výborně se hodí například do čokoládových košíčků nebo jen tak na lžičku, když vás honí mlsná! 🙂

 

Pistáciové máslo

Ingredience na 1 hrnek (250 ml) másla

3 hrnky vyloupaných pistácií

2 lžíce EVOO (Extra Virgin olivového oleje)

špetka mořské nerafinované soli

Postup

Všechny ingredience vložíme do Nutra Milk nádoby na přípravu ořechového másla, stiskneme „BUTTER“ poté „START“. Po 16 minutách, kdy se stroj vypne, máslo přemístíme do uzavíratelné skleničky. Skladujeme v uzavřené skleničce.

Moje tipy:

Na makadamové máslo jsem použila 1,5 hrnku makadamií. Tím, že jsou tak tučné, je stačí mixovat jen 5 minut.

V Nutra Milk si můžete připravit i domácí Nenutellu! Recept najdete v Cukrfree kuchařce nebo na blogu.

Pro přípravu ořechových másel je potřeba ořechy řádně vysušit, z namočených a nevysušených ořechů máslo vyrobit nepůjde. Zároveň je ale vhodné kvůli lepší stravitelnosti ořechy před konzumací dostatečně dlouhou dobu namáčet. Ideálním přístrojem na vysoušení (nejen) ořechů je infračervená sušička YDEN, kterou sama už nějakou dobu používám.

Nutra Milk si na Cukrfree eshopu můžete zakoupit s 5% slevou – stačí jen zadat kód “5procent”.

Vaše

202

Podobné články

7 comments

Odpovědět

Dobrý den, zkoušela jste v Nutramilku umixovat samotný mák? Zajímalo by mě, jak docílit velmi jemně umletého máku bez rozvařování a přidávání dalších ingrediencí.

Odpovědět

To jsem ještě nezkoušela, ale až zkusím, dám vědět! 🙂 jinak tedy mně mák najemno rozemele i běžný mlýnek na kávu! 🙂

Odpovědět

Dobrý den,
zkoušela jste v Nutramilku udělat mléko/máslo ze strouhaného kokosu?

Odpovědět

Dobrý den, Jani, ano ano zkoušela a super 🙂

Odpovědět

Dobrý den, poradíte mi, jak v Nutramilku vyrobit rostlinnou smetanu? Všude nacházím jen recepty na mléka a másla, ale píšete, že dokáže vyrobit i smetanu. Moc děkuji!

Odpovědět

Dobrý den, Veru, smetanu připravíte úplně jednoduše – stejně jako mléko, jen přidáte méně vody a více ořechů než u mléka 🙂

Odpovědět

To by šlo 🙂 https://cukrfree.cz/nutra-milk/

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..