Hlavní obsah

Soud zpřísnil Nečasové i zpravodajcům podmínky za zneužití rozvědky

– Praha • Aktualizováno
Novinky, kub

Městský soud v Praze zpřísnil Janě Nečasové (dříve Nagyové) podmíněný trest v kauze zneužití rozvědky pro sledování exmanželky premiéra. Uložil jí tříletý trest podmíněně odložený na pět let. Soud nižší instance ji potrestal dvouletou podmínkou. Verdikt je pravomocný. Kromě podmíněného trestu má Nečasová i deset let zákaz činnosti ve vedoucích funkcích ve státní správě.

Soud zpřísnil Janě Nečasové a zpravodajcům podmínkyVideo: Jakub Bartosz, Novinky

 
Článek

Obžalováni byli i někdejší dva šéfové Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a Milan Kovanda a jejich podřízený Jan Pohůnek. Ten jediný k pátečnímu jednání dorazil. I jich se týkají přísnější tresty. Páleníkovi soud udělil dvouletou podmínku, Kovandovi 2,5letou a Pohůnkovi podmínku 20 měsíců.

Všichni dostali i několikaleté zákazy činností ve zpravodajských službách.

Obžalovaná navštívila kartářku, která se podle ní nikdy nezmýlila
soudce Richard Petrásek

Nečasová má podle soudu na svědomí nezákonné sledování tehdejší manželky premiéra Radky Nečasové v roce 2012, k čemuž údajně zneužila svých kontaktů coby šéfka kabinetu a milenka předsedy vlády, v tomto případě tedy lidí na Vojenském zpravodajství. Po vypuknutí aféry Nečasův kabinet v roce 2013 padl.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Za zneužití Vojenského zpravodajství zpřísnil soud Janě Nečasové, dříve Nagyové podmíněný trest.

Soudce ve verdiktu zdůraznil roli Nečasové coby organizátorky trestné činnosti. Nebýt jejího počínání, podle verdiktu by obžalovaní nestáli před soudem.

"Proto jí byl uložen nejpřísnější trest," řekl soudce Richard Petrásek.

Vědma se nikdy nemýlí

Rovněž zmínil, že na počátku kauzy byla podle spisu návštěva u vědmy. "Obžalovaná navštívila kartářku, která se podle ní nikdy nezmýlila. Kartářka jí řekla, že manželka jejího milence doktora Nečase má milence," popsal soudce důvody sledovací akce.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaný Jan Pohůnek

Rozhodnutí je prvním s definitivní platností z případů, ve kterých byla Nečasová vyšetřována. Proti rozsudku lze podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu. Podle soudu se vina čtveřice prokázala a předchozí soud ji patřičně zdůvodnil.

Páteční soud vzhledem k povaze případu, ve kterém se probíraly informace v tajném režimu, byl za zavřenými dveřmi. Veřejný byl až rozsudek.

Verdikt přivítala Unie státních zástupců. "Uplynulých šest let bylo státní zastupitelství napadáno politiky, advokáty i částí médií, že zásah na Úřadu vlády roku 2013 byl nedůvodný. Dnešní pravomocný rozsudek Městského soudu v Praze prokazuje, že se mýlili," napsal v tiskové zprávě mluvčí unie Ondřej Šťastný.

Reklama

Výběr článků

Načítám