Nové operační sály v sokolovské nemocnici zkrátí čekání na endoprotézy

  15:48
Kratší čekací doby na operace, vyšší kvalita a bezpečnost, lepší zázemí pro zdravotníky. Taková jsou očekávání od šesti nových operačních sálů v sokolovské nemocnici, jejichž stavba v pátek začala.

Staré operační sály v sokolovské nemocnici nahradí nové, jejichž výstavba začala. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Spolu s jejich stavbou přijde řada i na dokončení chráněných únikových cest a úpravu trafostanice. Největší investiční akce za posledních deset let v sokolovské nemocnici přijde Karlovarský kraj na 154 milionů korun, dalších 26 milionů za přístrojové vybavení zaplatí provozovatel nemocnice, společnost Penta Hospitals CZ.

Pro pacienty je důležité, že se zkrátí čekací doby na plánované operace. Například na totální endoprotézu kyčle se v současné době čeká zhruba devět měsíců. Po dokončení operačních sálů se má tato doba zkrátit zhruba o třetinu.

Nové operační sály vzniknou ve třetím patře pavilonu B, kde byla dříve část interny, neurologie a lékařské pokoje. Tyto prostory čekají rozsáhlé stavební úpravy.

„Takto rozsáhlých stavebních prací si samozřejmě nepůjde nevšimnout. Proto žádáme pacienty o maximálního shovívavost,“ uvedl ředitel Nemocnice Sokolov Jaroslav Kratochvíl. Stávajících operačních sálů se stavební práce nedotknou, jsou v jiných prostorech.

„Na nové sály se těšíme. Jsme součástí velkého projektu a budeme mít možnost ovlivnit jejich finální podobu a dovybavení. Půjde například o kompletní mobiliář chirurgických sálů, včetně veškerého nábytku, stolů, světel či nástrojů,“ poznamenala vrchní sestra Centrálních operačních sálů Soňa Malá.

„Je pro nás samozřejmé, že nejen pacienti v Karlovarské krajské nemocnici, jejímž jediným akcionářem je Karlovarský kraj, ale i občané v pronajaté sokolovské nemocnici si zaslouží zdravotní péči na vysoké úrovni. Proto chceme postupně pokračovat v obnově budov a zařízení sokolovské nemocnice, stejně jako nemocnic v Karlových Varech a v Chebu,“ uvedla při zahájení přestavby hejtmanka Karlovarského kraj Jana Mračková Vildumetzová.

Karlovarský kraj do zdravotnictví v posledních letech investuje stovky milionů korun.

„V současnosti dokončujeme první etapu přestavby porodnice v karlovarské nemocnici. Kompletně bychom měli být hotovi na podzim, takže ještě letos uvítáme v nových prostorách maminky i jejich novorozené děti. Přestavba porodnice vyjde na 90,7 milionu korun včetně DPH,“ řekl náměstek hejtmanky Dalibor Blažek.

Letos končí i revitalizace Nemocnice Cheb za téměř půl miliardy korun.

Autor: