Tajný účet za zády partnera může zničit vztah. Dluhy zase zbytek života

1. březen 2019

Lidé si nejčastěji půjčují na spotřební elektroniku, auta nebo mobilní telefony. Někdy jim to přeroste přes hlavu a dluh splácejí další půjčkou.

Do rizikových situací se dostávají i lidé v důchodovém věku, s kterými se dluhy táhnou ještě  od doby, kdy pracovali. V mnoha případech pak musí nastoupit finanční poradci.

KRUK spravuje pohledávky bank, pojišťoven a telefonních operátorů. Klientům nabízí smírnou formu řešení jejich finančních závazků. „Společnost eviduje okolo deseti procent dlužníků nad 65 let a jsou to převážně ženy. Proč? Na to nedokážu odpovědět,“ přiznává PR managerka Jana Žaludová.

Staří lidé se nachytají snáze

Senioři jsou ještě ze staré školy, mnohdy poctiví a bohužel velmi důvěřiví. Nerozumí moderním technologiím a často si plno věcí neumí ani správně spočítat. Kvůli tomu se nejeden z nich může dostat do pasti. „Psychický teror ale často přichází i ze strany členů rodiny. Měl jsem v poradně osmdesátiletého pána, který se svěřil, že za chvíli už skončí na ulici, protože jeho pětadvacetiletý vnuk chce po něm neustále peníze, dokonce mu úplně vyjedl ledničku a ještě ke všemu chce, aby se děda odstěhoval,“ líčí příběh psychoterapeut Miroslav Bubeník. Zde jde o klasický příklad, kdy láska k vnoučeti převyšuje všechny možné hranice.

Vytvořte si finanční scénář dopředu

Jsou na tom čeští důchodci opravdu tak dobře, že si můžou dovolit půjčovat? Podle paní Jany je to jen o tom, jak si vše předem naplánujete, rozvrhnete. „Jedna z priorit je, vytvořit si rezervy, díky kterým můžete lépe s penězi disponovat a třeba až později pomoci svým dětem, vnoučatům. Dluhy jen z výše měsíčního důchodu se splácejí velmi těžko. Každý by měl mít na svém účtu do rezervy navíc tři měsíční výplaty. A také si rozmyslete, jestli to, na co si půjčujete, opravdu k životu potřebujete.“

Tajné účty za zády partnera

Když rodina funguje a drží pospolu, trable s penězi se řeší lépe. Bohužel ne všude to tak chodí. „Máme případy, kdy jeden z partnerů má tajný účet a žije si, hospodaří za zády toho druhého. To je symptom toho, že vztahy nejsou v pořádku, s partnerstvím už to nemá nic společného. A věřte, že tohle téma řešíme ve velkém,“ potvrzuje Bubeník.

Na druhou stranu těžká je i samota a nejen u seniorů, někdy to má dokonce fatální důsledky. I přesto, že jste obklopeni známými, ještě neznamená, že se dočkáte pomoci.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související