Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Finále bylo těžké, ale Staněk ho zvládl. Česko má první bronz

Česká atletika oslavuje první medaili z halového evropského šampionátu. Postaral se o ni koulař Tomáš Staněk, který získal bronz výkonem 21,25 metru. Výškařka Michaela Hrubá prošla s odřenýma ušima do finále, to poběží také mílařka Simona Vrzalová. Do semifinále postoupil rovněž půlkař Filip Šnejdr. Desátá skončila vícebojařka Eliška Klučinová.

Tomáš Staněk
zdroj: ČTK/AP autor: Alastair Grant

Tomáš Staněk nejlepší výkon předvedl ve druhé sérii, kdy si vylepšil letošní maximum na 21,25 metru. Zařadil se tím na třetí místo, neboť v osmičlenném finále vrhli dále pouze dva soupeři. Koulařským králem se stal Michal Haratyk v nejlepším evropském výkonu roku (21,65 m) před Davidem Storlem (21,54 m). Staněk navázal na své dva roky staré stříbro.

"Do poslední chvíle jsem nevěděl, že jde o poslední pokus – myslel jsem, že mám ještě jeden. Po průběhu sezony jsem rád, že ta medaile je. Finále bylo mnohem těžší než kvalifikace a celkově trochu beznadějné. Snažil jsem to rozjet, ale asi jsem nebyl tak rozházený, což v takových chvílích rozhoduje," hodnotil pro ČT bronzový koulař.

Pětiboj v Glasgow nevyšel Elišce Klučinové. Česká vícebojařka nebyla zcela zdravotně v pořádku, nepovedla se jí výška ani dálka a nakonec předčasně odstoupila ze závěrečné osmistovky. Patřilo jí desáté místo. Závod suverénně vyhrála domácí favoritka Katarina Johnsonová-Thompsonová (4983 bodů), stříbro získala krajanka Niamh Emersonová.

"Mám problémy s achilovkou, neměla jsem se kam propadnout. Když člověk nastoupí, tak si udrží svou pozici," vysvětlovala svůj krok Klučinová. "Nejvíc mě to omezovalo na výšce. Snažila jsem se šetřit pokusy, ale dvakrát jsem těsně shodila a pak už se to se mnou vleklo. Budu se modlit, aby ta bolest přešla," dodala česká vícebojařka.

Rozběhy překonali jen Vrzalová a Šnejdr

Představila se také trojice českých mílařek. Rozběh nesedl Kristiině Mäki, která soupeřkám nestačila a doběhla ve svém běhu až šestá. "Úplně nevím, co se stalo. Dala jsem do toho všechno. Ale dnes jsem neměla tu sílu, kterou (obvykle) mívám," říkala po doběhu. Naopak skvěle zvládla rozběh Simona Vrzalová, která táhla tempo a postoupila z druhého místa.

"Viděla jsem, jak je to za mnou natlačené. A docházely mi síly. Takže jsem ráda, že to tak dopadlo. Před finále budu muset hodně rychle zregenerovat, protože mi to vzalo opravdu hodně sil," svěřila se reportérce České televize po doběhu. V akci byla též třetí z českých závodnic Diana Mezuliáníková, která ze čtvrté příčky nepostoupila.

Z jejího rozběhu se postupovalo pouze z prvních dvou míst. "Myslela jsem, že mi to bude stačit. Nemělo smysl spoléhat na čas, ale síly měly všechny, takže to na postupové místo nestačilo. Chtěla jsem zachránit, co se dá, ale bohužel," hodnotila v cíli svého rozběhu. Finále tak poběží pouze česká halová rekordmanka Vrzalová.

Postup nevyválčil ani Lukáš Hodboď na poloviční trati. Český půlkař přitom v druhé polovině rozběhu vypadal svěží a šel do čela. V posledních sto metrech jej ale soupeři předčili, Hodboď doběhl pátý. "Dokázal jsem se dostat do čela, ale pak už jsem nemohl. Takticky jsem to myslím zvládl dobře, ale závěr mi dnes chyběl," popisoval český běžec po doběhu.

Stejnou taktiku jako mladší reprezentační kolega zvolil i druhý z půlkařů Filip Šnejdr. Na rozdíl od Hodbodě ale závěr dokázal ustát a prošel ze druhého místa do semifinále. O jeho postupu rozhodla jediná setina vteřiny a hbitý předklon na čáře. "Bylo to hodně dlouhé, věděl jsem, že mě dohání. Doteď si myslím, že jsem byl třetí, ale prý ne," usmíval se.

Hrubá se strachovala o finále

Do finále se štěstím postoupila Michaela Hrubá, která sice nepřekonala požadovanou výšku 193 centimetrů, ale prošla coby "šťastná poražená". Finálovou výšku totiž neshodilo jen sedm výškařek, a tak postoupily i ty závodnice, které zvládly všechny výšky až do 189 centimetrů bez chyby. Hrubá si v Glasgow zaskáče v dvanáctičlenném finále.

"Skákala jsem dobře. Oproti tomu, jak to bylo po celou sezonu, jsem se cítila dobře. Výšky přes 191 cm jsou mi zakleté, ale doufám, že to prolomím. Sledovat soupeřky, které ještě skákaly třetí pokusy, to bylo hodně o nervy. V sektoru se cítím na tvrdém povrchu, který mi sedí, dobře. Byla jsem trochu nervózní, ale teď to ze mě spadne," líčila Hrubá.

V kvalifikaci neuspěl tyčkař Matěj Ščerba, který třikrát shodil laťku na 550 cm a zapsal tak výkon 535 cm. Na českého tyčkaře na evropském halovém šampionátu zbylo konečné třinácté místo. "Nejsem spokojen, že jsem na 550 cm neudělal jediný pěkný skok. Sledovat tu soupeře mi dalo hodně, ale mrzí mě, že jsem nepředvedl lepší výkon," přemítal.

Halové mistrovství Evropy v atletice v Glasgow

Muži:

Koule: 1. Haratyk (Pol.) 21,65, 2. Storl (Něm.) 21,54, 3. Staněk 21,25.

Rozběhy:

800 m: 1. Tuka (Bos.) 1:47,95,...9. Šnejdr 1:48,71 - postoupil do semifinále, 17. Hodboď 1:49,31 - nepostoupil.

Ženy:

3000 m: 1. Muirová (Brit.) 8:30,61, 2. Klosterhalfenová (Něm.) 8:34,06, 3. Courtneyová (Brit.) 8:38,22.

Pětiboj: 1. Johnsonová-Thompsonová 4983 (60 m př.: 8,27 - výška: 196 - koule: 13,15 - dálka: 653 - 800 m: 2:09,13), 2. Emersonová (obě Brit.) 4731 (8,54 - 187 - 13,93 - 629 - 2:12,56), 3. Ndamaová (Fr.) 4723 (8,09 - 178 - 14,23 - 621 - 2:11,92), ...10. Klučinová 3518 (8,74 - 172 - 14,73 - 594 - nedokončila).

Rozběhy:

1500 m: 1. Pérezová (Šp.) 4:08,05, 2. Vrzalová 4:08,06 - postoupila do finále, ...14. Mäki 4:17,19, 17. Mezuliáníková 4:18,89 - nepostoupily do finále.

Výška: 1. Lasickeneová (Rus.) a Levčenková (Ukr.) 193, ...7. Hrubá 189 - postoupila do finále.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články