Návrh kabelových svazků a dokumentace pro výrobu

Typografie
  • Nejmenší Malé Střední Velké Největší
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Návrh a zkreslení dokumentace kabelových svazků sice spadá do oboru elektro-projektování, ale nekryje se ani s elektro-automatizací, ani elektro-instalací.

Základem je také schematické zapojení, ale výstupem je vlastně výkres rozvinutého tvaru kabelového svazku s detaily (rozměry, provedení, připojené komponenty), výpisy materiálu a případně i jeho 3D model.

Jedním z nejznámějších programů pro návrh kabelových svazků je například software Capital (Capital Harness) od společnosti Siemens, ale ten je určen hlavně pro návrh rozsáhlých svazků pro dopravní prostředky, jako jsou například autobusy, letadla, lodě, el. lokomotivy a další, čemuž odpovídá i jeho cena. Svazek vodičů je ale mnohdy potřeba navrhnout i pro podstatně menší produkty, zejména ve spojení s elektronikou. Vždyť i deska plošných spojů bývá propojena přes konektory s dalšími částmi výsledného produktu. V takém případě může přijít vhod software Solid Edge Electrical, rovněž od společnosti Siemens.
Solid Edge je znám především jako 3D MCAD systém, z něhož se připojením modulů Solid Edge Wiring, Solid Edge Harness a Solid Edge Routing stává Solid Edge Electrical.

kabelove svazky 2019 1
Solid Edge Wiring umožňuje nakreslit elektrické zapojení zaměřené na následné vytvoření 2D výkresu svazku vodičů či kabelů v Solid Edge Harness. Solid Edge Routing potom umožní připojení k 3D Solid Edge, ve kterém je nakreslen prostorový model mechanické části výrobku, a kde lze následně vytvořit i 3D model svazku vodičů/kabelů. Mezi zobrazením 3D modelu a elektrickým schématem vznikne vazba, která umožňuje tak zvané cross-probing – vybráním objektu ve 3D modelu se tento objekt vybere i ve schématu a naopak. Při tažení kabelového svazku v 3D prostředí mechanického modelu (Solid Edge Routing) program kontroluje minimální povolené rádiusy ohybů svazku a další záležitosti, které mají vliv na jeho správné provedení. Vytvořené délky jednotlivých částí kabelového svazku se anotují do 2D výkresu rozvinutého kabelového svazku.
Jednotlivé části Solid Edge Electrical zahrnují celou řadu nástrojů, které činí kreslení schématu i návrh kabelového svazku jednoduché, automatizované a správné. Knihovna schematických symbolů i editor schématu umožňují nakreslit elektrické zapojení rychle, zatímco elektrická kontrola nakresleného zapojení ujistí projektanta o správném zkreslení daného obvodu. Schematický diagram může být rozdělen mezi několik stránek výkresu, přičemž automaticky generované odkazy zajišťují návaznost mezi vodiči i součástkami na různých stránkách. Zabudovaný simulátor obvodu kontroluje možnost zkratu, velikost proudu v jednotlivých vodičích, úbytky napětí na vodičích v závislosti na průřezu vodičů, atd. Při kreslení svazku je k dispozici knihovna potřebných komponentů, které zahrnují nejenom elektrické prvky, ale i mechanické části, které se svazkem vodičů či kabelů souvisí (průchodky, těsnění, upevňovací materiál, atd.).

kabelove svazky 2019 2
Svazek vodičů či kabelů lze zkreslit v Solid Edge Harness i bez nakreslení schématického diagramu v Solid Edge Wiring – informace o jednotlivých vodičích se potom načítá z dodaného netlistu (výpis spojů, kde je uveden každý vodič a kam je připojen).
Výstupem je výkres schematického zapojení, 2D výkres rozvinutého tvaru svazku vodičů, výpisy materiálu, vodičů, konektorů a 3D zobrazení svazku z programu Solid Edge. Změny provedené v návrhu se dynamicky promítají do výstupů, které jsou tak udržovány jako aktuální.
I když je knihovna elektrických symbolů, mechanických komponentů a modelů pro simulaci zaměřena hlavně na automotive aplikace, uživatel si může vytvořit knihovní prvky podle své potřeby.

kabelove svazky 2019 3
Software pro zkreslení svazků vodičů či kabelů je založené na známém programu VESYS, původně od Mentor Graphics. Protože je nyní Mentor součástí společnosti Siemens, byl program upraven pro návaznost na MCAD Solid Edge 3D a je nadále uváděn pod názvem Solid Edge Electrical – Wire & Harness (Solid Edge Electrical).
Více informací je uvedeno na webové stránce lokálního dodavatele programu.

CADware s.r.o.
Aloisina výšina 447/13, 460 05 Liberec
Tel/fax: (+420) 485 106 131
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.cadware.cz

Bezplatný odběr časopisu

Chcete odebírat časopis ElektroPrůmysl.cz zdarma? Napište Vaše jméno a e-mail, poté klikněte na tlačítko odebírat.

Časopis vychází 1x měsíčně.

Aktuální číslo časopisu

ElektroPrumysl

ElektroPrůmysl.cz, duben 2024

Číslo je zaměřené na kvalitu elektrické energie, energetiku, elektromobilitu a alternativní zdroje energie.

Zajímavé odkazy

Nový design vypínačů a zásuvek si elektrikáři hned oblíbili! Zaujal je novými matnými barvami, plochým tvarem a také dobrou cenou. Třešničkou na dortu je ovládání mobilem.
Vyhrajte termokamery Hikmicro nebo multimetry Fluke! Odpovězte na jednoduchou otázku a vyhrajte grafický multimetr Fluke 289 nebo špičkovou termokameru Hikmicro B20. Vstupenku na Amper 2024 obdrží každý.
Schneider Electric | Vezměme to prakticky! EcoStruxure Power Design – NOVINKY | Nejširší nabídka 3f UPS na trhu |Spínací, jistící a ochranné přístroje | VN rozváděče bez plynu SF6 | EcoStruxure for eMobility – nabíjecí stanice | Jak jednoduše vybrat správný 3f zdroj UPS
Inspekční minikamera s bezdrátovým přenosem obrazu První inspekční minikameru na světě, která využívá k přenosu obrazu vestavěný wi-fi hotspot pro pohodlné a bezpečné inspekce i těch nejnepřístupnějších míst.

Najdete nás na Facebooku