Přátelská místa dostanou certifikát

Aneb jak správně komunikovat s těmi, o nichž nás to nikdy nikdo neučil.

Téma, které se konečně probouzí k životu, respektive se probouzí zájem o téma správné komunikace s handicapovanými lidmi včetně seniorů.

Dne 4. března 2019 v 15 hodin se v Clarion Congress Hotelu Prague, Freyova 33, Praha 9 - Vysočany budou opět slavnostně předávat certifikáty Přátelským místům. Příjemnou atmosféru tradičně zajistí bohaté občerstvení sponzorované hotelem a působivá jazzová hudba.

Přátelským místům se v roce 2018 podařilo navázat spolupráci se skutečně úctyhodnými partnery.

Díky získání akreditace na školení Základy komunikace s handicapovanými lidmi včetně seniorů od Ministerstva vnitra ČR se do projektu zapojila Česká správa sociálního zabezpečení, která si nechala již proškolit 110 zaměstnanců napříč celou republikou. Školení mělo velký úspěch a mělo by v letošním roce pokračovat. Frekventanti velice oceňovali získání teoretických i praktických dovedností, které - jak sami říkali - jim budou prospěšné nejen v práci, ale rovněž i v soukromém životě.

Je škoda, že v povinných zkouškách úředníků není tato komunikace zahrnuta. Prý jde o tzv. měkkou dovednost a tudíž postradatelnou. Při jednání handicapovaného člověka na úřadě může být ovšem náraz velice tvrdý. "A kdo na to má pořád mít nervy?" ptá se nevidomá lektorka Přátelských míst, Mgr. Renata Rucká.

Dalšími skvělými osvícenými partnery, kteří dostanou od Přátelských míst certifikát, jsou:

Krajský úřad Karlovarského kraje, který si své členství obnovil.

Novými členy jsou Krajský úřad Středočeského kraje a Úřad městské části Praha 5. Více takových osvícených úřadů!

Obrovským přínosem je spolupráce s energetickou společností innogy, která získala pro svá klientská centra certifikát Přátelské místo.

"Dělá to dobře, ta innogy," chválí patronka Přátelských míst, Táňa Medvecká s úsměvem způsob boje o klienta, při kterém se klade důraz na specifické problémy handicapovaných a starých lidí. "Jde o klasický double win. Získáním dovedností ve správné komunikaci s handicapovanými a starými lidmi profitují obě strany," dodává manažer projektu Přátelská místa Mgr.Pavel Wiener.

Dalším, již samozřejmým členem tzv. Klubu osvícených, je Clarion Congress Hotel Prague, za jehož přízeň a podporu děkujeme. 

Školení také absolvovala skupina knihovníků z Městské knihovny v Praze, která bude pokračovat i v letošním roce.

Přátelská místa pokračují také v rozšíření nabídky o zážitkové semináře, team-buildingy, případně workshopy. Dalšími z těch, kdo si mohli vychutnat zajímavý zážitkový seminář v Pražské botanické zahradě v Troji, byli zaměstnanci TyfloCentra Jihlava.

"Celý tým byl nadšený z této nové zkušenosti, a ještě dlouhé týdny poté jsme nadšeně diskutovali o svých pocitech a dojmech," napsali v referenci zaměstnanci Tyflocentra Jihlava.

V současné době ovšem, bohužel, stále platí, že i přes dlouholetá jednání s různými institucemi se ještě nepodařilo toto téma začlenit do systému výchovy a vzdělávání na všech stupních a druzích škol.

Jsme velmi rádi, že certifikáty Přátelských míst bude předávat osobně opět naše patronka Táňa Medvecká, která říká: „Jde o to, abychom se k sobě navzájem uměli chovat slušně a správně. Projekt Přátelská místa proto považuji za velice potřebný a smysluplný.“

Další podrobnosti o projektu Přátelská místa jsou na stránkách - www.pratelskamista.cz. Případně je možné kontaktovat autora a manažera projektu Mgr. Pavla Wienera na telefonním čísle 603 10 55 89 či e-mailové adrese: pavel.wiener@email.cz.

Jana Hartmanová

 

 

 

Klíčová slova: